Ostali sportovi Brazilska džiu džica

Crna Gora vicešampion Evropskog kupa, osam medalja za Mata Leao

Odlični rezultati članova podgoričkog kluba Mata Leao na takmičenju u brazilskoj džiu džici u Splitu.

Osvojili su osam medalja, što je našu zemlju postavilo na drugo mjesto u generalnom plasmanu.

Prvog dana takmičenja, u dječijem uzrastu, posebno se istakao Petar Ilin koji je uspio na osvoji kategoriju do 38 kilograma ubjedljivim pobjedama. Isto je pošlo za rukom i Borisu Ilinu (-42 kg) i Eleni Jovanović (-44 kg).

Srebrne medalje osvojili su Balsa Sinđić (-45 kg), Boško Zindović (-62kg) i Lazar Mitrović (-30kg). Ovaj dječiji nastup donio je Crnoj Gori 7. mjesto u kokurenciji 22 nacije.

Drugog dana šampionata nastupili su seniori i to u najprestižnijim kategorijama- trener ekipe Mladen Jokmanović (-94 kg) i Srđan Bošković (-120 kg) u diviziji crnih pojaseva i Nikola Perović (-94 kg) u diviziji braon pojaseva.Najveći uspjeh među seniorima postigao je Nikola Perović postavši prvak pobjedama nad takmičarima iz Poljske dok je Srđan Bošković u finalu kategorije zaustavljen od strane trofejnog brazilskog takmičara koji nastupa za Češku. Mladen Jokmanović je ovog puta ostao bez odličja u veoma jakoj konkurenciji crnih pojaseva poluteške kategorije.

Trećeg dana takmičenja oslijedio je okršaj timova 7 protiv 7 u seniorskoj konkurenciji. Pravo nastupa imali su samo takmičari elitnih divizija- crni, braon i purpurni.

U konkurenciji četiri tima, po sistemu ,,svako protiv svakog“ učesvovali su timovi Crne Gore, Hrvatske, Njemacke i Izraela u borbi za titulu ali i nagradne fondove.

Ovo je prvo ikada pojavljivanje crnogorskog tima na ovom tipu takmičenja i trener Mladen Jokmanović, u saradnji sa španskim trenerom i AJP koordinatorom Andradeom odučio je da sastavi tim po uzoru na ostale ekipe a to je da uz nacionalne takmičare iskoriste pravo na maksimalan broj stranaca u timu kako bi bili konkurentni ostalim ekipama.

Za Crnu Goru su nastupili: Mladen Jokmanović (-94kg) , Srdjan Bošković i Nikola Perović (-120 kg), Samat Aitpanbet (KAZ) -56kg, Cassio Da Silva (BRA) -62 kg, Kalel Santos (BRA) -69 kg, Hugo Alonso Le Metour (ESP) -77 kg, Federik Widgren (SWE) -85 kg.

U prvom kolu, rezultatom 5-2, savladana je ekipa domaćina, Hrvatske, u sastavu Rakocija, Arnold, Cugalj (CRO), De Lima, Gomes, Castro, Barbosa, Pereira (BRA). Nakon diskvalifikacije tima Izraela nakon incidenta u meču sa Njemačkom, uslijedio je finale Crna Gora protiv Njemačke. U prilično kontoverznom finalu, timski šampion Evrope postala je Njemačka dok je Crna Gora vicešampion evropskog timskog kupa čime je otvoreno novo poglavlje za brazilski džiu džicu u Crnoj Gori. Naš tim obezbijedio je nastup na svjetkom timskom šampionatu u januaru 2023. na kojem če nastupiti po dva najbolja tima sa svakog kontinenta.

“Ovo je velika star za nas i kruna našeg dugogodišnjeg rada i truda. Posebno je bitno što smo na prvom ikada pojavljivanju tima Crne Gore u AJP ligi uspjeli da dođemo do vicešampionske Evropske titule i obezbijedimo nastup na prvenstvu svijeta za timove početkom sljedeće godine, na kojem će nastupiti po dvije najbolje ekipe sa svakog kontinenta. Naravno da smo zadovoljni i nastupom i djece i seniora sa posebnim akcentom na nastupe seniora Nikole Perovića i mlade nade Petra Ilina i koji su bili besprekorni. Očekuju nas brojni nastupi u predstojećem periodu i nastavljamo sa ozbiljnim radom”, izjavio je trener Mladen Jokmanović

Send this to a friend