Ostali sportovi

Hercegnovska odbojkaška bajka

foto: ŽOK Herceg Novi

Prvi put u istoriji ženskog odbojkaškog sporta u Crnoj Gori, novajlija u ligi će u predstojećoj sezoni biti prvi favorit za osvajanje oba domaća trofeja – ekipa Herceg Novog. U muškoj odbojci je to uspješno prošla Budva (odmah je krenula od Prve lige, jer u muškoj odbojci kod nas nema nižeg ranga), klub koji je nastao nakon gašenja Budvanske rivijere, i koji već četiri godine osvaja duplu krunu.

Zahvaljujući grupi sponzora iz grada i inostranstva, koji su omogućili da se prošle sezone u timu nađu igračice iz Turske, Ukrajine, Rusije, Srbije i Sjedinjenih Država, Herceg Novi je na superioran način osvojio prvo mjesto u Drugoj ligi, sa svih 16 pobjeda, bez izgubljenog seta. U osmini finala Kupa se ispriječila Luka Bar, koja je tada pokazala Novljankama da je za ozbiljniji rezultat potrebno još nešto više od pukog dovođenja igračica iz inostranstva…

Poučeni tim iskustvom, ali i željom da već u narednoj sezoni donesu i trofeje, u upravi kluba su odlučili da dodatno podignu nivo stručnog štaba i igračkog kadra. Tako je na klupu, sa čak petogodišnjim ugovorom, stigao bosanskohercegovački trener Milorad Krunić, koji će voditi i Crnu Goru u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a koji je prethodnih devet godina vodio hrvatsku Marinu Kaštel…

Na pitanje kako mu izgleda odbojkaška priča u Herceg Novom, Krunić odgovara:

– Za sada priča izgleda kao bajka. Nadam se da ćemo tu priču tako i izgurati – kaže Krunić za Pobjedu.

Kako ističe, sa upravom kluba se ,,sve vrlo lako dogovorio“.

– Napravili smo veoma potentnu ekipu, koja će, mislim, puno da koristi i Odbojkaškom savez Crne Gore. Da će da bude i lokomotiva, gdje igraju i reprezentativke i gdje se proizvode reprezentativke. Plan nam je da postanemo stabilan evropski klub – nastavlja Krunić.

Iako novajlija u ligi, Herceg Novi će iduće sezone igrati i na evropskoj sceni, u Čelendž kupu.

– Luka Bar je odustala, pa smo se mi prijavili preko Saveza, koji nas je malo ,,pogurao“, odnosno iskoristio mogućnost da prijavi drugu ekipu u slučaju odustajanje nekog tima. To je jedna dobra priča za crnogorsku odbojku, da budemo nešto što je Mladost u Hrvatskoj, što je godinama bila Vizura u Srbiji, kao veliki proizvođač igrača. A za to opet trebaju godine i strpljenje, u sportu ništa ne može preko noći da se desi. Ja to najboljem znam po mom prethodnom angažmanu, a toliko sam dugo bio i Marini Kaštel da se prije prije toga toga i ne sjećam. Za devet

godina smo napravili čuda. A šta bi bilo da se nije poklopio rezultat u prvoj godini, to niko ne zna. Srećom, sve se poklopilo u prvoj godini, i lako smo se dogovorili za duže. Nadam se da će se to ponoviti u Herceg Novom.

S obzirom na kvalitet i iskustvo tima koji će imati na raspolaganju, Herceg Novi je, na papiru, apsolutni favorit. Ipak, Krunić ne želi da govori na taj način…

– Svi to kažu, a ja to ne kažem. Jer, kad se tako kaže, svima će biti u glavi da će to biti prelako, a onda će, u stvari, biti preteško. Nije moje da kažem da smo najbolji i da smo unaprijed prvaci. To treba da dokažemo na terenu. Što je naša ekipa jača, sigurno će kod drugih timova proizvesti više motivacije da nas ,,skinu“ u nekoj utakmici. U Kupu se, recimo, igra jedna utakmica, gdje uvijek može da se desi neka povreda i situacija pa da izgubiš, a onda će biti ono ,,trener je rekao…“. Neće biti ništa lako, a ja ne želim da skidam teret s leđa protivnika što sam rekao da ćemo biti prvaci. Za osam mjeseci će se sve vidjeti, a ja se nadam najboljem – zaključio je Krunić.

Tanja Bokan – ,,prva violina“, dolaze i Burzanović, Tuševljak, Tvrdišić i Labović

Najzvučnije ime u Herceg Novom za narednu sezonu je, svakako, ime Tanje Bokan, dugogodišnje kapitenka naše reprezentacije, koja se nakon 16 godina vraća u crnogorsku odbojku, još od odlaska iz Luke Bar 2006. godine. Duga je i bogata bila Tanjina inostrana karijera, počev od Srbije, preko Italije (dva kluba), Francuske (dva kluba), Japana, Azerbejdžana, Indonezije, Mađarske, Kine, Filipina, Poljske do Njemačke, gdje je provela drugu polovinu prošle sezone.

Osim Tanje Bokan, u Herceg Novi stižu još četiri reprezentativke, primač Milena Burzanović se vraća iz Francuske, tehničar Tijana Tvrdišić dolazi iz Rumunije, primač Marija Tuševljak iz Srbije, dok iz šampionskog Galeba stiže libero Lana Labović.

– Od prošlogodišnjeg sastava ostaće korektorka iz Ukrajinke, srednji bloker iz Rusije, kao i američka tehničarka, a dovešćemo i srednjeg blokera iz Hrvatske Leu Boban. Jedan odličan sastav za dobar početak – kaže trener Herceg Novog Milorad Krunić.

Send this to a friend