Ostali sportovi

Igre posebnog šmeka, juriću dva zlata i zbog sebe i Crne Gore

Godinama unazad dominira crnogorskim dugim prugama, drži sve nacionalne rekorde, a uz to je i simbol Igara malih zemalja Evrope Slađana Perunović će u svojoj Crnoj Gori upisati peto učešće na simpatičnom takmičenju na kojem učestvuju države sa manje od milion stanovnika.

Tridesetpetogodišnja Nikšićanka bila je impresivna na dosadašnja četiri nastupa osvojila je sedam zlatnih i jednu bronzanu medalju. Dovoljno da je i strani mediji proglase “ikonom dugih trkačkih disciplina”.

“Lijepo je sve to, osjećaj je izvanredan zaista, ali od stare slave se ne živi”, počinje Slađa priču za Dnevne novine i napominje: “Do Igara u San Marinu 2017. godine osvajala sam samo zlatna odličja, na stadionu Serevale u trci na 10.000 metara morala sam se zadovoljiti bronzom. Sada svi očestavim sličnim, ritmom medalje, pritisak je zbog toga veći, ali dovoljna sam iskusna da se izborim i s tim”.

Hoće li nastup pred domaćom publikom, kao i činjenica da će trka biti održana na uređenoj stazi SRC Topolica u Baru biti dodatni motiv u borbi za nova zlatna odličja u dvije poznate discpline (5 i 10 kilometara)?

“Vjerujem da će mi to dati dodatnu snagu i da ću nastavi ti tradiciju. Ne mogu naravno da obećam zlatne medalje, jer je svake godine teže i za htjevnije, zato što dolaze mlađe talcmičarke, kojima su ovo primarne discipline. Ono što mogu da obećam je borba do posljednjeg atoma snage, jer želim i sebe i zemlju da predstavim na najljepši način”.

Dvostruka učesnica Olimpijskih igara (London 2012, Rio 2016) na IMZE je debitovala u Lihtenštajnu 2011. godine. Na takmičenju na kojem se i Crna Gora prvi put pojavila.

“Sjećam se svega kao da je juče bilo. Naša zastava prvi put na Igrama, zaista su to posebne emocije. Još kada se dva puta nakon pobjede na pobjedničkom postolju začuje himna ne može bolje”, vraća Slađana film na 2011. godinu.

Konurencija je tada upoznala, a naredna tri učešća samo su potvrdila da Crna Gora ima sigurne medalje kada su u pitanju ove atletske dsipcline.

“I za Luksemburg 2013, pa Island 2015, na kraju i San Marino me vežu lijepe uspomene. Ima ovo takmičenje neki poseban šmelc, taj pravi duh olimpizma se zaista osjeća. Svjesni smo naravno da nije top nivo kada je konkurencija u pitanju, ali kvaliteta ne fali, a do medalja je teško stići, jer sve ove zemlje učestvuju u Kupu Evrope. Ima tu dosta dobrih takmičarki”, zaključuje Slađana.

Send this to a friend