Ostali sportovi Sport je brend naše zemlje

Janović: Država će uvijek biti uz crnogorske sportiste

Sport je crnogorski brend i država će uvijek stati uz svoje sportiste, kazao je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

On je, odgovarajući na pitanje hoće li država pomoći klubovima, kazao da su oni nadležnost lokalnih samouprava i nacionalnih saveza, ali i da će, zbog trenutne situacije, i ministarstvo pomoći.

„Moramo da budemo solidarni, racionalni i odgovorni. Očekujem od Crnogorskog olimpijskog komiteta, Paraolimpijskog komiteta i sportskih saveza da se domaćinski odnose prema novcu koji su dobili na konkursu, a koji je ove godine dodijeljen u rekordnom iznosu od Vlade i Ministarstva sporta i mladih. U martu su, zbog koronavirusa, prekinuta sportska takmičenja pa samim tim nijesu realizovane planirane reprezentativne aktivnosti za koje su dobili novac u 2020. godini, a odložene su i Olimpijske igre za sljedeću godinu”, rekao je Janović u intervjuu agenciji MINA.

On je najavio da će savezi dobiti instrukcije od ministarstva da urade reprogram kako bi se stvorili uslovi da budžetska sredstva preusmjere dominantno za pomoć svojim klubovima.

“Klubovi su baza i taj novac će biti direktna podrška njima, jer su trenutno, zbog zabrane obavljanja sportskih aktivnosti, u najtežoj situaciji i prvi će, kada okolnosti to dozvole, početi sa klupskim takmičenjima”, rekao je Janović.

On je kao još jedan vid pomoći klubovima, naveo i projekat Dječijeg sporta, u kojem će Ministarstvo roditeljima djece koja treniraju određene sportove, subvencionirati članarine.

“To smo Zakonom predvidjeli još prije dvije godine, a u međuvremenu smo stvarali uslove za njegovu realizaciju. Čim krenu sportske aktivnosti pomoći ćemo roditeljima kroz subvencioniranje članarina. Time ćemo pomoći i klubovima i povećati broj djece koja se bave sportom. Ponosan sam na tu ideju našeg Ministarstva i tek će se sada pokazati prava svrha takve odluke”, rekao je ministar sporta i mladih.

Trofejni crnogorski vaterpolista poručio je stipendistima, kojih je ove godine preko 300, da ministarstvo na čijem je čelu neće dozvoliti da zbog navedene krize ostanu bez stipendija ili da im budu smanjene, već da će obezbijediti da se, kroz nacionalne sportske saveze, u potpunosti realizuju, do posljednjeg EUR.

On se zahvalio crnogorskim sportistima koji su pomogli borbu svoje države protiv koronavirusa.

“Sportisti uvijek pokažu svoju plemenitost. Hvala svima koji su pomogli finansijski, ali i kroz učešće u našem projektu Treniraj kod kuće, u koji se uključilo mnogo sportista koji su željeli da pokažu koliko je važno ostati kući u ovim okolnostima a pritom imati fizičku aktivnost jer upravo fizičko zdravlje jača mentalno. To je bila važna poruka”, rekao je Janović.

Ministar je istakao da je odluka o tome kako će se formalno i u kakvom rasporedu završiti takmičenja isključivo u nadležnosti saveza, a odluka o nastavku bilo kakvih sportskih takmičenja mora biti u skladu sa upustvima i preporukama nadležnih institucija.

“Sport nosi posebnu poruku, jedinstvo i energiju. Uvijek nakon velikih kriza (ratova i nepogoda), sport prvi probija barijere. Zato se toliko, na globalnom nivou, govori o sportu i nastavku takmičenja. Svi želimo da se sportisti što prije vrate svojim aktivnostima ali, s druge strane, trebamo biti svjesni da sve se može nadoknaditi, samo ne ljudski životi”, rekao je Janović.

Kapiten zlatne generacije crnogorskih vaterpolista iz Malage smatra da bi bilo odlično kada bi se tokom ljeta, uz sve neophodne mjere mogli stvorili uslovi za povratak sportskim takmičenjima.

“Većina sportova su kontaktni i nose veći epidemiološki rizik, dok manji broj sportova nije i nose manji rizik i zato ni uslovi za povratak u normalno stanje nijesu isti za svaki sport, no, treba biti oprezan i strpljiv i pridržavati se preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Instituta za javno zdravlje. U komunikaciji smo sa njima kao i sa našim kolegama iz oblasti sporta iz drugih država” kazao je Janović.

On je istakao da mu je žao što je prekinut izuzetno uspješan start crnogorskih sportista na međunarodnoj sceni ove godine.

“Počeli smo sjajno, medaljom u kolektivnom sportu, bili smo na pobjedničkom postolju i u nekim pojedinačnim sportovima. Čekali su nas kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre i vjerovali smo da će to biti još jedna uspješna godina”, rekao je Janović.

On vjeruje da lijepu budućnost crnogorskog sporta najavljuju medalje u mlađim kategorijama, podsjećajući da ih je u posljednje dvije godine za preko 50 odsto više nego ikada ranije.

Upitan da prokomentariše nemogućnost učešća boksera na kvalifikacionom turniru u Londonu, Janović je kazao da su savezi dužni da vode posebnu brigu o svojim reprezentativcima koji svoju državu predstavljaju širom Evrope i svijeta.

“Dugo godina sam se profesionalno bavio sportom i moram priznati da nikada ranije nijesam čuo za ovakav propust u jednom olimpijskom sportu. Kod ovakvih propusta direktno ispaštaju sportisti i zato, u konkretnom slučaju, očekujem odgovornost rukovodstva Bokserskog saveza”, rekao je Janović.

On je, prestavljajući projekte resora kojim rukovodi, istakao da će Ministarstvo nastaviti sa rekonstrukcijom sportskih terena i sala, podsjećajući da je u protekle tri godine finansirana rekonstrukcija i adaptacija preko 40 takvih projekata širom Crne Gore.

“To je segment u kojem ćemo da nastavimo još dinamičnije, adaptirajući ne samo sportske terene i sale, već i sportsko rekreativne površine i trim staze. Želimo da djeci i omladini omogućimo da se bave, ne samo takmičarskim, već i rekreativnim sportom širom Crne Gore, upravo na taj način dajući prioritet očuvanju zdravlja naših građana”, istakao je Janović.

Ministar je naglasio da je Vlada pokazala visok nivo odgovornosti i spremnosti da se nosi sa teškim kriznim situacijama, što potvrđuje i blagovremeno uvođenje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

On je ukazao i na profesionalizam svih nadležnih insitucija, navodeći da zahvalnost dugujemo i građanima koji su pokazali visok stepen odgovornosti kada je u pitanju poštovanje mjera i preporuka NKT-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djuradj
Gost
Djuradj

Botovi su na sve portale,čudo!

Milko
Gost
Milko

Svaka čast Nikola, odličan intervju!

King of queen
Gost
King of queen

Svaka cast Nikola, odlican intervju, veliki pozdrav iz tvog rodnog Kotora

KaO
Gost
KaO

Ministarstvo sporta stvarno radi dobar posao i zato ih postujem, naprijed Nikola, ti si osvjezenje u Vladi, od pocetka sam to govorio

Senad
Gost
Senad

Ulozio je i u sjever dosta zbog toga sam mu zahvalan, svaka cast ministre, pomogni saveze, i treba!

Set
Gost
Set

Kod Nikole postujem sto je uvijek konkretan i sto istinski zeli da pomogne sportistima, preko 300 njih prima stipendije, to je za svaku pohvalu!

Kolasinac
Gost
Kolasinac

Preko 40 terena je uradjeno, ranije se saraf nije udario, svaka cast Nikola, odlican intervju!

TRrol
Gost
TRrol

Osim mozda uz one koji se popenju na krov svijeta… Jer to i nije sport, nema ga na olimpijadi i ne ukljucuje loptu

Send this to a friend