Ostali sportovi Sezona Formule 1 počinje u petak prvim treninzima u austrijskom Spilbergu, trka u nedjelju

Karavan konačno kreće

Luis Hamilton u lovu na rekorde Mihaela Šumahera; Sebastijan Fetel posljednji put u bolidu Ferarija. Sve i da sezona Formule 1 u 2020. godini nije obilježena pandemijskom realnošću, sa skraćenim kalendarom i bez prisustva publike na trkama – bila bi opet istorijska i posebna.

Ono što najbolji timovi ističu, je da će sezonu ,,najbržeg cirkusa“ učiniti uzbudljivijom niz faktora: skraćeni kalendar, zgusnut program ljetnjih trka u Evropi, te nadmetanja na istim stazama u uzastopnim vikendima…

Već prva trka, u nedjelju u austrijskom Spilbergu (prvi treninzi u petak) obećava žestoko nadmetanje. Specifična staza u austrijskim Alpima nema duge pravce, a prethodnih godina dominirao je domaći tim Red Bula, za razliku od najjačih Mercedesa i Ferarija.

Luisovi motivi

U fokusu pažnje sportske planetarne javnosti je Britanac Hamilton. Juri Šumaherov skor od sedam svjetskih titula. I osjeća veliku odgovornost u vremenu rasnih tenzija i protesta – kao jedini tamnoputi šampion…

“Sve to, i ova specifična pandemijska godina, su veliki motivi za mene. Takođe i sama sezona sa neobičnim kalendarom, drugačijim nego inače… To me čini gladnim pobjeda. Moj tim Mercedes se potrudio, da mi još jednom isporuči sjajan bolid. Odluka ekipe da nastupimo sa vozilima u dominantno crnim bojama je jaka poruka. Učiniću sve što je do mene da opravdam očekivanja. Svjestan sam odgovornosti, koja prevazilazi sport”, rekao je Hamilton.

Šef tima Toto Volf sa mnogo samopouzdanja najavljuje sezonu. Mercedes je trijumfovao u posljednjih šest godina.

“Siguran sam, da će rivali nakon uvodnih trka biti izuzetno zainteresovani da vide kakva su to naša tehnološka rješenja, koja smo spremali prethodnih mjeseci”, kazao je Volf, kreator projekta najmoćnijeg tima današnjice.

Računice Ferarija

Sa druge strane je Ferari, čini se u nezavidnoj poziciji. Razvoj bolida je bio daleko od idealnog tokom zime; potom su uslijedile spekulacije o Fetelovom ugovoru, pa njegova definitivna najava odlaska iz tima nakon ove godine… Njemac će biti silno motivisan da konačno porazi Hamiltona u borbi za tron.

“Vjerujem da će sezona biti izuzetno neizvjesna od starta. Prva trka u Austriji je odličan primjer, odlučivaće nijanse između tri sjajne ekipe, a možda i četiri tima. Radili smo dobro i bićemo u igri”, rekao je Fetel.

Mladog Šarla Leklera nikako ne treba otpisivati. Veliki talenat iz Monaka je možda i glavni konkurent Hamiltonu. Prošle godine u Ferariju je pobijedio na dvije trke, imao čak sedam pol-pozicija.

“U međuvremenu sam dodatno sazreo kao vozač. Nadam se sezoni koja će biti bolja od debitantske u Ferariju. Bolid je kvalitetan, drugačije koncipiran od prošlogodišnjeg, sada je više u fokusu stabilnost na stazi”, rekao je Lekler.

Problem sa vibracijom mjenjača u krivinama i pri velikim brzinama je riješen prethodnih sedmica, to je izuzetno bitna vijest za Ferari. Za uvjerenje, da će biti u igri makar za pobjede na trkama.

Vrijeme za Maksa?

Po mnogima, ovo je idealna godina da na veliku scenu kao kandidat za titulu konačno stupi Maks Ferstapen. Imaće izuzetno kvalitetan bolid Red Bula na raspolaganju. Mladi Holanđanin je neprikosnoveno prvi vozač u ekipi. Trke u Spilbergu, 5. i 12. jula, su idealne prilike da se ostvari rana prednost u šampionatu…

– Svaku stazu zaista vidim kao priliku, da se dođe do pobjede. Mnogo sam učio u posljednjim godinama, svake malo napredovao. Nadam se da je došao momenat da konkurišem za tron – rekao je Ferstapen.

Ukupno, očekuje se da ove sezone bude voženo između deset i 15 trka. To ekipama značajno smanjuje prostor za bilo kakav kiks. Trenutno je izuzetno teško jasno procijeniti realan kvalitet najboljih timova – i to, zbog konfiguracije uvodnih staza, neće ni biti izvodljivo sve do trka u Silverstonu u avgustu…

Ovakav, otvoren i teži za predviđanje šampionat Formule 1, čekao se godinama. A vozači ,,karavana“ F1 će se potruditi, da planetarnoj publici pruže savršenu zabavu, u teškim vremenima pandemije korona virusa.

Trke koje su sigurne

Definitivan kalendar sezone Formule 1 još nije utvrđen – osim termini osam trka, koliko je potrebno za regularnost sezone.

Tako je poznato da će se voziti 5. i 12. jula u Austriji, 19. jula u Mađarskoj, 2. i 9. avgusta u Velikoj Britaniji, 16. avgusta u Barseloni, 30. avgusta u Belgiji i 6. septembra u Italiji.

Interesantan je izbor imena trka: prva u Spilbergu je Velika nagrada Austrije, a druga na istom mjestu Velika nagrada Štajerske. Prva u Silverstonu je Velika nagrada Britanije, a druga Velika nagrada 70. godišnjice – na veliki jubilej, sedam decemija od prve trke F1.

Otkazani spektakli

Za sada je definitivno, da su ove godine otkazane trke u Austriji, Holandiji, Monaku, Francuskoj, Singapuru i Japanu.

I dalje se čeka epilog, što će biti sa privremeno odloženim trkama u Bahreinu, Vijetnamu, Kini, Kanadi, Rusiji, SAD, Meksiku, Brazilu i Abu Dabiju.

Ključni rekordi

Rekorder Formule 1 sa sedam svjetskih titula je Mihael Šumaher; Luis Hamilton ima šest, legendarni Huan Manuel Fanđo pet, Alan Prost i Sebastijan Fetel po četiri, a Džek Brabam, Džeki Stjuart, Niki Lauda, Nelson Pike i Airton Sena po tri titule.

Na listi pobjednika trka na vrhu je Mihael Šumaher sa 91 pobjedom, drugi je Luis Hamilton sa 84, treći Sebastijan Fetel sa 53, pa Alan Prost sa 51 i Airton Sena sa 41 pobjedom.

Najmlađi i najstariji

Sebastijan Fetel je i dalje najmlađi šampion u istoriji Formule 1 – prvu titulu osvojio je sa 23 godine i 134 dana, 2010. godine. Dvije godine ranije Luis Hamilton je bio prvak svijeta sa 23 godine i 300 dana.

Huan Manuel Fanđo je 1957. godine titulu osvojio sa 46 godina i 41 dana – slavni Argentinac je najstariji šampion u istoriji.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petar
Gost
Petar

Dzabe kad nema prenos preko telekoma , extra tv-a

ekolog
Gost
ekolog

Predji na telemax ako pratis F1 i moto GP.

FESTIVAL
Gost
FESTIVAL

Konačno nešto za opuštanje

Send this to a friend