Ostali sportovi

Mali su veliki i u San Marinu

Daleko od blještavila najvećih sportskih takmičenja, ali sa duhom izvornog olimpizma Igre malih zemalja Evrope od ponedjeljka će pisati 17. priču, a četvrti put dio svega biće i Crna Gora. Naša zemlja biće i poseban gost ovog puta, jer će naredne Igre (2019) upravo organizovati Budva.

Tamo gdje je sve krenulo

A zastavu će Crna Gora preuzeti od ovogodišnjeg domaćina San Marina. Zanimljivo, ponosna malena republika u srcu Apenina bila je domaćin i inauguracionog izdanja ove manifestacije 1985 godine. Od tada, sve do 2011. na Igrama je učestvovalo osam zemalja, a od prije šest godina dio priče je i naša zemlja, koja je 2009. u Kipru primljena u društvo malih-velikih zemalja.

Igre su svoje prvo predstavljanje imale 1985, ali je priča o njima pokrenuta četiri godine ranije na jugozapadu Njemačke, u gradiću Baden-Baden, na Prvom kongresu.

Konačno, sve je u djelo realizovano na najvećem mogućem nivou tokom Olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. Podršku Igre malih zemalja Evrope imaju od Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Do milion, plus Kipar

Uz Crnu Goru, društvo na Igrama malih zemalja kompletiraju Andora, Island, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, San Marino i Kipar. Na Igrama mogu nastupiti sve zemlje Starog kontinenta koje su članice Evropskog olimpijskog komiteta i imaju manje od milion stanovnika. Izuzetak je Kipar, jedan od osnivača, koji je nedavno neznatno premašio brojku od milion.

Zahtjev za učešće na Igrama malih zemalja podnijela su i Farska Ostrva, ali ova zemlja, iako ima veliki stepen autonomije, nije nezavisna država već pripada danskom kraljevstvu.

Zajedno Bah i 700 na otvaranju

San Marino je odavno spreman za Igre malih zemalja, a glavni dio takmičenja održaće se na stadionu Seravale, na kojem je prije par godina fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala najubjedljiviju pobjedu u svojoj istoriji 6:0 protiv simpatičnih amatera iz San Marina. Na istom mjestu nalaziće se i Olimpijsko selo prvi put na Igrama malih zemalja.

“Ove igre će pokazati naše jedinstvo”, poručio je predsjednik Olimpijskog komiteta San Marina Đan Primo Đardi.

“Zajedno biće motiv Igara”, dodao je šef organizacionog komiteta Anđelo Vićini.

Da Igre imaju podršku i Međunarodnog olimpijskog komiteta potvrđuje i to da će Ceremoniji svečanog otvaranja u ponedjeljak uveče (21.00h) prisustvovati i predsjednik MOK-a Tomas Bah.

“Više od 700 djece iz lokalnih škola učestvovaće u koreografiji tokom ceremonije otvaranja Igara”, istakao je Vićini.

Takmičenja na Igrama odvijaće se u 12 sportova, a nastupiće 894 sportista (526 muškaraca i 368 dama).

Karte 10 eura

Crnogorski sportisti (njih 47) na put za San Marino kreću u noći između subote i nedjelje. Najprije autobusom do Tirane, a onda avionom do Bolonje, odakle će nastaviti put ka Riminiju i San Marinu.

Svi koji se narednih dana nađu u San Marinu, a budu željeli da prate neko od takmičenja karte će moći da kupe po cijeni od 10 eura. Očekuje se dolazak više od hiljadu novinara, a Igre će pomagati i preko 600 volontera. Zanimljivo, RTV San Marino će 24 sata emitovati prenose i emisije posvećenje XVII Igrama malih zemalja.

Naši na igrama

► KOŠARKA (M): Vasilije Baćović, Milutin Đukanović, Emir Hadžibegović, Aleksa Ilić, Marko Mugoša, Danilo Nikolić, Zoran Nikolić, Vukota Pavić, Nemanja Vranješ, Mašan Vrbica, Nikola Pavlićević i Nemanja Radović.

► ATLETIKA: Ljiljana Matović (skok udalj i troskok), Slađana Perunović (5.000 i 10.000), Kristina Rakočević (disk i kugla), Marija Vuković (skok uvis), Tomaš Đurović (kugla) i Ivan Kukuličić (disk).

► DŽUDO: Jovana Peković, Ivana Šunjević, Elma Ličina, Marko Bubanja, Balša Sinanović, Arso Milić, Jusuf Nurković i Danilo Pantić.

► STONI TENIS: Snežana Ćulafić, Ivona Petrić, Luka Bakić i Filip Radović.

► STRELIČARSTVO: Mina Šibalić i Milan Borović.

► BOĆANJE: Miroslav Petković, Tomisalav Ranković, Dejan Stjepčević i Đuro Milanović.

► STRELJAŠTVO:Anđela Miličković, Jelena Pantović, Miloš Božović, Nemanja Obradović i Jovica Marković.

► PLIVANJE: Jovana Terzić i Boško Radulović.

► ODBOJKA NA PIJESKU: Andrej Bojić i Marko Bagarić.

► BICIKLIZAM: Demir Murić.

Send this to a friend