Ostali sportovi Najbolja crnogorska atletičarka ostala u Grčkoj i vrijedno trenira nadajući se da će uskoro opet biti na zaletištu

Marija Vuković iz Atine gleda ka Tokiju

Marija Vuković

Najbolja crnogorska atletičarka Marija Vuković ostala je u Atini, gdje vjeruje da će joj se ispuniti dvije želje – što prije završetak pandemije korona virusa, kako bi se vratila na zaletište i ostvarivanje primarnog cilja, odnosno vize za Olimpijske igre u Tokiju.

Iako je sada sport stao gotovo u čitavom svijetu, iako su obustavljeni treninzi, crnogorska rekorderka u skoku uvis, vrijedno trenira u svom stanu u Atini, gdje pokušava da redovnim vježbama i treninzima održi koliko-toliko formu.

“U Atini je, kao vjerovatno i u svim evropskim gradovima, sve zatvoreno. Stadioni su zaključani, teretane ne rade, tako da samo kući možemo da odradimo treninge. Već dvije nedjelje treniram u stanu”, objašnjava na početku razgovora za Arenu Marija Vuković.

Crnogorska atletičarka u glavnom gradu Grčke nalazi se od novembra, kada je postigla dogovor sa Sjoanom Siomu, koja je njen novi trener. Marija je nakon Novog Sada, Luksemburga i kratke epizode u Švedskoj, stigla u Grčku, gdje prvi put u karijeri ima ženskog trenera. Posljednji dani u Atini Marija Vuković ističe da su gotovo nevjerovatni.

“Napolje se izlazi samo ako se mora do prodavnice. Čak ukoliko želite da prošetate kućnog ljubimca morate poslati poruku i biti u krugu od tri kilometra od mjesta stanovanja. Još se ništa ne zna koliko će potrajati, ali se nadam da neće baš dugo. Moramo biti strpljivi i ne gubiti vjeru i nadu”, jasna je Vuković.

Za razliku od mnogih crnogorskih sportista koji su iskoristili mogućnost da se vrate u svoju domovinu Marija je odlučila da ostane u Atini.

“Ostala sam ovdje kako ne bih bila u karantinu negdje dvije nedelje i kako bih mogla biti spremna ukoliko otvore neki objekat da možemo da se vratimo treninzima, kako ne bi izgubili puno. Naravno sve ovo nije lako, posebno ne za sportiste, ali je važno da vodimo računa i da ostanemo kod kuće, kako bi što prije spriječili širenje virusa i kako bi se što prije vratili normalnom načinu funkcionisanja”, dodala je Vuković.

Marija je u 2019. godini imala brojne uspjehe – na prvenstvu Balkana u Istanbulu postavila je novi dvoranski rekord Crne Gore (192 cm), na dvoranskom prvenstvu Evrope ostala je bez finala samo zbog većeg broja pokušaja (13. mjesto), a prva je naša atletičarka koja je stigla do norme za Svjetsko prvenstvo, jer je na mitingu u Njemačkoj preskočila visinu od 194 centimetra. Juniorska šampionka svijeta iz 2010. ove godine već je osvojila dvije medalje – srebro na dvoranskom prvenstvu Balkana i bronzu na dvoranskom permit mitingu, Kup Istanbula.

Sada se sprema za nove izazove, svjesna da se mnogo toga mijenja. Odloženo je i Svjetsko prvenstvo kao i Olimpijske igre za koje se najviše i sprema, željna da stigne do norme, iako je ona nikad veća(196 cm).

“U suštini moji dani se i ne razlikuju mnogo otkad je ovo počelo, osim što ne mogu otići na trening i odraditi ono što treba . Sada je najvažnije da ostanemo pribrani i da ne gubimo cilj iz vida, a to je prije svega zdravlje, a onda i norma za Olimpijske igre, koje su pomjerene za sljedeću godinu, tako da imamo više vremena da se spremimo, ukoliko budemo disciplinovani i ostanemo kod kuće”, podvukla je Marija Vuković.

Olimpijska norma za Tokio podignuta je u odnosu na prethodne igre u Riju, ali i pored toga naša atletičarka nada se da će prvi put u karijeri izboriti nastup na planetarnoj smotri.

“Radim dosta na tehnici i na zaletu, mnogo toga sam ispravila, ali treba vremena da se sve slegne i dođe na svoje. Činjenica je da nijesam uspjela da pokažem maksimum, ali strpljiva sam, vjerujem da će biti onako kako sam zamislila i da ću ostvariti ono što želim ove godine. Cilj mi je prvi plasman na Olimpijske igre. To do sada nijesam uspjela u karijeri, a bila bi i velika čast da predstavljam svoju zemlju i sve ću dati da taj san i ostvarim”, jasna je Vuković, koja je 2016. godine preskočila 195 centimetara, što je bilo iznad potrebne visine za Rio, ali mjesec nakon isteka normi.

Sada se nada će imati i visinu i sreću…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
460
Gost
460

Žao mi je, ali to je za nju nedostižno. Mnogo vremena si bila neozbiljna.

Send this to a friend