Ostali sportovi Optimizam u taboru naših dama

Nadam se da će se crnogorska zastava zavijoriti na Evropskom prvenstvu

Nikoleta Perović

Ženska odbojkaška reprezentacija Crne Gore do kraja sedmice će se kompletirati, u sklopu priprema za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Na okupljanju je u ponedjeljak selektor Nikola Masoničić imao sedam igračica, Tamaru Roganović, Mariju Šušić, Emu Uskoković, Nikoletu Perović, Minu Dragović, Sašku Đurović i Melisu Cenović. U međuvremenu, stigle su i tri internacionalke, Ana Otašević, Marija Milović i Evgenija Milivojević.

Igračice Luke Bar i Galeba, koje su sinoć završile majstoricu, Lana Labović, Tijana Tvrdišić, Marija Tuševljak, Simona Petranović, Dijana Vuković, Nevena Vukčević, Dušanka Petrović danas će odraditi testiranja na koronavirus i sjutra početi sa trenzima, dok će se do kraja sedmice stići preostale tri internacionalke, Danijela Džaković, Milena Burzanović i Jelena Cvijović.

Najveći hendikep je izostanak kapitenke i najbolje igračice, Tatjane Bokan koja će, kako je saopšteno, zbog bolesti propustiti ovu akciju.

– Oslabljene smo, nema nam Tanje (Bokan), Melisa (Cenović) je pod znakom pitanja, jer je povrijeđena, ali se nadamo da će se oporaviti i da će nam pomoći – kaže korektorka Nikoleta Perović, jedna od predvodnica ove selekcije.

Bivša odbojkašica Luke Bar ističe da se uželjela reprezentacije.

– Ovo su dugo očekivane pripreme, nakon godine odlaganja konačno smo se skupile. Sve smo željne treninga i utakmica, čekale smo dugo, i nadam se da će sve proteći kako treba, da će sve igračice biti zdrave, to nam je najbitnije – dodaje Nikoleta.

Crna Gora je u kvalifikacionoj grupi D sa ekipama Slovačke, Finske i Kosova, a turniri će se održati u Podgorici i Njitri (Slovačka). Plasman na EP izboriće dvije prvoplasirane selekcije iz svih šest kvalifikacionih grupa.

– Šanse su velike, stvarno vjerujem u našu ekipu. Sve se svodi na utakmice protiv Finske, ona nam je najveći rival za prolaz. Što se Kosova tiče, stvarno se nadam da imamo kvalitet da ih pobijedimo. Finska je reprezentacije oko koje treba da se fokusiramo, da damo maksimum, i nadam se da ćemo slaviti i da će se crnogorska zastava konačno zavijoriti na Evropskom prvenstvu.

Prvi turnir kvalifikacija, koje bi našoj zemlji mogle da donesu istorijski, prvi plasman na Evropski šampionat, održaće se od 7. do 9. maja u Podgorici, a drugi od 13. do 15. maja u Njitri (Slovačka).

– Prednost je što igramo prvi turnir u Podgorici, iako, nažalost, nećemo imati podršku naše publike. Ali, šta je, tu je, svakako je prednost što igramo jedan turnir kući – zaključila je Nikoleta Perović.

Evropsko prvenstvo za odbojkašice održaće se od 18. avgusta do 4. septembra u Beogradu (Srbija), Plovdivu (Bulgarska), Zadru (Hrvatska) i Kluž-Napoki (Rumunija). Borbe za medalje biće u Beogradu. Pored 12 selekcija iz kvalifikacijama, na EP će nastupiti domaćini (Srbija, Bugarska, Hrvatska, Rumunija) i osam najuspješnijih selekcija sa EP 2019.

 

Send this to a friend