Ostali sportovi

Nakon Sarajeva testirani i prvotimci FK Željezničar

Nakon fudbalera Sarajeva profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su nastavili sa antropometrijskim mjerenjima fudbalera Željezničara na pripremama u Međugorju, u Bosni i Hercegovini. To je dio redovne aktivnosti Dijagnostičkog centra ovog fakulteta, koji nastoji da dođe do šire baze naučnih podataka vrhunskih sportista.

Fudbalerima Željezničara koji su aktuelni osvajači Kupa Bosne i Hercegovine, smjernice će, nakon navedenog mjerenja, značiti za dalji trenažni program.

“Mnogi stručnjaci u oblasti sportskih nauka kao što su treneri, menadžeri i naučnici vjeruju da je uspjeh u fudbalu između ostalog povezan i sa antropometrijskim karakteristikama igrača”, naveo je prof. dr Duško Bjelica, profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću. On je takođe dodao da antropometrijske mjere pružaju važne informacije o tjelesnoj kompoziciji i zdravstvenom statusu.

“Svrha je upoznati uticaj antropometrije na motoričke performanse fudbalera”, kazao je Bjelica.

Pored njega, mjerenja su realizovali mr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević uz saradnju šefa stručnog štaba FK Željezničara Amara Osima sa saradnicima Anelom Hidićem i Nedimom Čovićem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alessandro
Gost
Alessandro

…sire baze naucnih podaka vrhunskih sportista”.
Pa u Zeljeznicaru su ti vrhunski? Kretenski fakultet na čelu sa kvazinaučnikom Bjelicom!

Send this to a friend