Ostali sportovi Sjutra 27. izdanje

Neobična kružna priča podgoričkog maratona

Odlaganje je bilo gotovo izvjesno, ali su organizatori, uz par izmjena, uspjeli da i pored trenutne situacije sa virusom korona izdejstvuju održavanje tradicionalnog Podgoričkog maratona, 27. po redu.

“Imali smo 796 prijavljenih atletičara iz 47 država, tako da bismo vjerovatno ove godine oborili rekord po broju učesnika. Međutim, zbog dobro poznate situacije sa korona virusom i mjerama Nacionalnog koordinacionog tela, po kojima je propisano u kojim i kakvim okolnostima možemo organizovati takmičenje, donijeli smo odluku da promijenimo trasu i sve organizujemo na kružnoj stazi”, rekao je predsjednik Atletskog saveza Gojko Banjević.

Osim trase pomjeren je i termin održavanja (sa osmog na prvi novembar), a trasa kojom će maratonci trčati promijenjena je sa tradicionalne Golubovci Mataguži Tuzi, sa startom i ciljem na podgoričkom Trgu nezavisnosti, na Bulevar crnogorskih serdara i kružnu stazu dugu jedan kilometar. To je trasa koja tradicionalno služi za održavanje događaja pod nazivom “Ultramaraton Montenegro”, koja se trči na 50 kilometara.

Organizacijom manifestacije je predviđeno da se održe trke na pet km, 10 km, polumaraton (21 km) i maraton (42.195m) kao i nacionalni šampionat Crne Gore u trkama na cesti-putu u kategorijama juniora i seniora.

Učešće na maratonu potvrdili su učesnici iz 11 država: Bosne i Hercegovine, Albanije, Holandije, Rusije, Srbije, Moldavije, Francuske, Rumunije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Među učesnicima biće i naša Slađana Perunović.

“Čast mi je što sam promoterka ovogodišnjeg maratona. Moj cilj je da osvojim prvo mjesto i budem prvakinja Crne Gore, što bi mi puno značilo u borbi za plasman na Olimpijske igre. Očekujem kvalitetnu i jaku konkurenciju, kružna staza nije uobičajena, ali vjerujem da ćemo se svi brzo adaptirati na nove uslove” rekla je Perunović.

Ove godine 27. Podgorički maraton održaće se uz tehničku organizaciju ATK “Podgorički maraton” i podršku Atletskog saveza Crne Gore. Početak događaja je zakazan za 9.00 sati.

Send this to a friend