Ostali sportovi

Olivera Jevtić promoterka podgoričkog maratona, do sada prijavljeno 780 atletičara

Za učešće na internacionalnom Podgoričkom maratonu, koji će biti održan 29. oktobra, do sada je prijavljeno 780 takmičara iz 38 država, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije.

Podgorički maraton ove godine biće održan 24. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi.

Start i cilj maratona biće na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Predsjednik Organizacionog odbora Podgoričkog maratona, Đorđe Suhih kazao je da je sve spremno za organizaciju manifestacije.

“U 54 segmenta organizacije, u njenom opsluživanju od starta do cilja, kao i u pratećim trkama, učestvovaće više od 800 ljudi. Do sada smo bili dobri organizatori i nadam se da će manifestacija i ove godine proteći najboljem redu”, kazao je Suhih na zvaničnoj promociji maratona.

On je naglasio da se očekuje učešće više od 780 atletičara iz 38 država i da vjeruje da će taj broj, kada se dodaju i crnogorski atletičari, biti mnogo veći.

“Drago mi je što je Olivera Jevtić, koja je pet puta pobijedila u Podgorici, promoterka maratona i što će učestvovati Slađana Perunović crnogorska rekorderka. Nadam se da će već u nedjelju ispuniti normu za Evropsko prvenstvo u Berlinu”, kazao je Suhih.

Na ovogodišnjem maratonu trčaće Drago Knežević i Drago Boroje iz Futoga koji su jedini do sada istrčali svih 23 maratona.

U okviru manifestacije biće održano Prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu. Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat.

Član je je i Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru.

U okviru manifestacije biće održane trke na putu – cesti, kao trke zadovoljstva, na pet i deset kilometara,za sve uzrasne kategorije.

Najavljeno je da će na Trgu nezavisnosti biće predstavljena prezentacija projekta Dječija atletika za uzrast od 7 do 12 godina.

Predsjednik ASCG, Milorad Vuletić istakao je da organizacija jedne sportske manifestacije iziskuje mnogo angažmana, znanja, umijeća i finasijskih sredstava.

“Svi učesnici nadmeću se za prestižno priznanje, a ono je u maratonu za svakog ko istrči trku. Maraton je velika čast za glavni grad i on je opravdao ono što ga čini prepoznatljivim u svijetu. Nalazi se u kategorizaciji maratona sa pet zvjezdica, dakle u prvoj kategoriji”, rekao je Vuletić.

On je naglasio da je maraton ne samo sportska, već i manifestacija kulturno-rekreatovnog karaketra, značajna za turističku afirmaciju.

Direktor maratona Vojislav Marković kazao je podgorički maraton sportska manifestacija koja na najbolji način afirmiše Crnu Goru i njen glavni grad kao destinacije u kojima se organizuju značajna međunarodna takmičenja.

“To je obaveza više da poklonimo maksimalnu pažnju i damo puni doprinos organizaciji. Time i promovišemu Podgoricu kao grad koji sa toplinom i pažnjom prima sve svoje goste”, kazao je Marković.

Od poznatih trčaće i prošlogodišnji pobjednik Abel Kibet Rop, koji je početkom septembra slavio i u Vroclavu (2:13,36), Bernard Kitur, Džoel Maina Mvangi, kao i maratonke Koeč Rebi Čirono, Helen Džipkoskei Kimutai.

Najbolji rezultat u pethodnih 20 godina dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine.

U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jevtić (2:31,18) ostvaren 2009. godine.

Prošle godine pobijedili su kenijski atletičari Abel Kibet Rop (2:19,17) i Glejdis Džipkurui Bivot (2:42,1).

Pokrovitelj maratona je Glavni grad, a polumaratona opština Danilovgrad, odakle će startovati plumaratonci.

Promoterka maratona biće višestruka pobjednica maratona i polumaratona u Podgorici, Olivera Jevtić.

Start maratona zakazan je za devet sati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kerkez
Gost
kerkez

Poslanik Vuleti reče da organizacija maratona zahtjeva mnogo sredstava . Za kje namjene Vuletiču kad svi učesnici snose svoje troškove , staza se ne plača i jedini je trošak osvježenje , medalje i štampa start i cilj .Ali razni honorari i namještene funkcije koje mogu obaviti domaće organizacije pojedoše naše pare . U inostranstvu se od maratona zarađuje a kod… Više »

Rada
Gost
Rada

Odakle tolika negativnost!!! Gospodine- gospodjo prvo provjerite pa onda kritikujte, ako nijeste znali na ovom maratonu nema kotizacije. Igrom slučajnosti učestvujem .

Send this to a friend