Ostali sportovi

Petogodišnji Nikšićanin nesvakidašnji talenat za bilijar

Često možemo čuti ili pročitati da je neko dijete od malih nogu talenat za fudbal, džudo, rukomet, umjetnost, muziku, matematiku i sl. No, kad čujete da dijete od pet godina igra bilijar kao veliki, e to je onda prava rijetkost. Petogodišinji Nikola Krivokapić iz Nikšića igra bilijar sa preciznošću na kojoj mogu da mu pozavide i iskusniji igrači. Iako malen, Nikoli to ne smeta da se vješto podigne i posloži kugle za početak igre. Za njega bilijar uopšte nije komplikovan, a kaže i da se dok igra uvijek dobro zabavlja.

“Bitno je samo da dobro naciljam i da ubacim kuglu u rupu. Volim da igram i nikad mi nije dosadno“, kaže Nikola. Posebno je neobično što je Nikola naučio da izvodi „ trick shots“ ili, kako ih on zove „ trikove“ u bilijaru, kao što su svi udarci sa štapovima na stolu, trokutima, kao i popularni džamp.

“Najviše volim da pravim trikove kao što je džam, da vučem kuglu unazad, ali i da igram sa nekim, najviše sa tatom”, kaže ovaj talentovani diječak. Za Nikolu nije važno kako i zašto voli bilijar, nije mu ni interesantno  da objašnjava šta je to toliko posebno u udaranju kugle štapom. Za njega je dovoljno da igra, a  to što je nedavno dobio i svoj prvi štap dalo mu je dodatnu volju da bude uporan i da vježba.

Trostruki aktuelni šampion Crne Gore u Karambolu

Ljubav prema bilijaru i udaranju kugle nije slučanost. Nikolin otac Stevan Krivokapić,  trostruki je i aktuelni šampion Crne Gore u karambolu. Stevan ljepotu udaranja kugle štapom nije namjerno prenio na Nikolu, kaže da se to desilo spontano.

“On je još prije godinu počeo da igra bilijar. Gledao je kako ja to radim, kako to rade momci u našem klubu. Simpatično i začuđujuće nam je bilo kako se trudi da drži štap kad preko stola jednom rukom, oslanjajući štap na martinelu, udara kugle. Tako je sve počelo”, kaže Stevan. Svjesni Nikolinog talenta za igranje bilijara roditelji su odlučili da ga ne forsiraju, već da ga puste da još koju godinu dječački uživa u ovoj igri preciznosti, koncentracije i strpljivosti.

“Tu sam malo da pomognem i usmjerim, ali ga zasada nećemo opterećivati bilo kakvim drugim zahtjevima”, kaže Stevan.

Bilijar i karambol nekad bili popularni sportovi u Crnoj Gori

Ljubav prema bilijaru i kod Stevana je počela u djetinjstvu, doduše ne tako ranom kao kod Nikole.

Nakon bilijara Stevan počinje da igra karambol, kojem ga je učio pokojni Mićan Nedović. Rezultati sa brojnih takmičenja nijesu izostajali, dva puta 2002. i 2003. godine osvaja prvo mjesto na državnom takmičenju, dok na na nezvaničnom takmičenju Balkana zauzima drugo mjesto.

Nažalost, nakon Stevanovih uspjeha u Crnoj Gori uslijedila je kriza u bilijar sportu, brojni klubovi se zatvaraju, a karambol praktično nestaje.

Iako je napravio decenijsku pauzu u igranju bilijara Stevan odlučuje da taj sport vrati Nikšiću. Osniva profesionalni bilijar klub “ Nik” i poslije dvanaeset godina neigranja karambola prošle godine osvaja ponovo prvo mjesto na državnom takmičenju. Krivokapić kaže da je Nikšić mnogo izgubio gašenjem klubova.

“Prije 30 godina u Nikšiću je bilo dvadesetak stolova za karambol i bio je veoma popularan. Sada  samo ja imam taj sto koji je star 111 godina, a postoji još jedan koji je u privatnom vlasništvu. Trenutno u Nikšiću pored mog kluba radi još jedna za profesionalni bilijar”, objašnjava Stevan.

U cilju vraćanja popularnosti bilijaru Stevan se trudi da u svom klubu okuplja mlade koji vole da igraju i da na zdrav način gaje ljubav prema ovom sportu. ” Pokušavamo da osnujemo Savez, da privučemo što više mladih da igraju bilijar. U planu je i otvaranje škole bilijara, kasnije i karambola. Misija nam je da pokažemo koliko je bilijar poseban jer je svaki udarac u bilijaru drugačiji, kugla nikada neće stati na isto mjesto, a svakom igrom učiš nešto novo”, poručuje Krivokapić svima koji žele da igraju bilijar.

Send this to a friend