Ostali sportovi

Podgorica – centar atletike

ilustracija

Sve je spremno za početak 25. Podgoričkog maratona koji će se održati u nedjelju sa početkom u devet sati. Jedna od najljepših sportskih manifestacija u glavnom gradu će i ove godine ugostiti brojne atletičare prijavljeno je preko 900 takmičara iz 41 države. Kao i prethodnih godina maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi (start i cilj na Trgu nezavisnosti), a domaćin polumaratona će biti Danilovgrad.

Zamjenica gradonačelnika Podgorice Slađana Vujačić kazala je da maraton nije samo atletska disciplina, već pokret za zdrav život kojem se mogu pridružiti sve generacije.

“Maraton nije samo atletska disciplina, već pokret za zdrav život kojem se mogu pridružiti sve generacije. Upravo to je ideja vodilja organizatora Podgoričkog maratona. Mi u gradskoj upravi na ovaj način dajemo doprinos propagiranju atletike kao sporta za zdrav život čitave porodice”, kazala je Vujačić na zvaničnoj konferenciji za medije.

Među 40 gradova svijeta koji imaju maraton sa pet zvjezdica je i Podgorica.

“Budući da je Podgorica već toliko dugo domaćin jednog ovakvog događaja, uprava grada nastojaće da u narednim godinama radi na tome da njegov kvalitet i dodatno unaprijedi, kako u organizacionom, tako i u finansijskom smislu. Smatramo da ova najteža atletska disciplina to zaslužuje, kao i njeni takmičari koji iz godine u godinu pokazuju da i pri ekstremnim naporima trijumfuje nevjerovatna snaga volje i istrajnost”, poručila je Vujačić.

Prvi čovjek ASCG Milorad Vuletić vjeruje u još j ednu sjajnu organizaciju.

“Jako je važno da Podgorica ima sertifikat maratona sa pet zvjezdica koji ima svega četrdesetak gradova u svijetu i da taj nivo treba održati i u narednom periodu. Uvjeren sam da nova rukovodstva u Podgorici i Danilovgradu imaju dodatni elan da u narednom periodu budemo prepoznati kao vrhunski organizatori svih sportskih priredbi, a samim tim i Podgoričkog maratona” istakao je Vuletić.

Na maratonu će trčati i Tilan Ajele Tadiku iz Etiopije, čiji je najbolji rezultat dva sata i 11 minuta, što je 41 sekundi brže od rekorda podgoričke trke. Najbolji rezultat u prethodnih 20 godina upisao je Petko Stefanov iz Bugarske 1997. godine dva sata, 11 minuta i 41 sekundi. U ženskoj konkurenciji rekord staze postavila je Olivera Jevtić (2:31,18) 2009. godine.

Pobjednici prošle godine bili su predstavnici Kenije Abel Rop Kibet i Koeč Čirono Ribi.

Send this to a friend