Ostali sportovi

Šampioni se ne rađaju, već sami sebe stvaraju

foto: CdM

Šampioni se ne rađaju, već sami sebe stvaraju, kazao je ministar sport Nikola Janović.

On je na ceremoniji otvaranja finala prvog školskog Kupa Crne Gore u košarci i odbojci kazao da put šampiona počinje na školskim sportskim takmičenjima, koja će iznjedriti nove mlade nade i buduće sportske asove.

Janović je naglasio da je Ministarstvo sporta, kao organizator novouspostavljenog kup sistema takmičenja zauzelo organizovaniji pristup školskom sportu, kao jednom od najvažnijih preduslova za stvaranje kvalitetne baze budućih sportista.

“Umjesto da školski sport predstavlja sistemsko rješenje i put do zdravih stilova života, da djeci bude obrazac ponašanja, koji će ih naučiti fer-pleju, kako da pobjeđuju, ali i prihvate poraz, pokazalo se da je školski sport i u sistemskom, ali i u infrastrukturnom smislu, jedan od najnerazvijenijih segmenata sportske oblasti”, rekao je Janović,

On je podsjetio da je Ministarstvo sporta osmislilo novi kup sistem školskog takmičenja, navodeći da je tim u kontinuitetu pružen djeci podstrek da se što više posvete sportu.

“Okupili smo većinu crnogorskih škola i oko dvij hiljade dječaka i djevojčica šestog i sedmog razreda, koji su za samo šest mjeseci odigrali 185 utakmica i stigli do finala”, rekao je Janović.

On je naveo da je na taj način, djeci ponuđen interesantan besplatan program uz stručan pristup iskusnih prosvjetnih radnika fizičkog vaspitanja, koji su ih bodrili, podsticali i motivisali.

“Osmislili smo program kroz koji su se prije svega upoznali, stekli nova prijateljstva, putovali sa utakmice na utakmicu širom Crne Gore, družili se i zabavljali i uz sve to osjetili čari sportske arene, budeći u sebi takmičarski duh uz snažnu podršku njihovih vršnjaka, pravih vatrenih navijača”, kazao je Janović

Plasman u finale školskog Kupa Crne Gore u odbojci i košarci, izborili su učenici 6. i 7. razreda iz šest crnogorskih osnovnih škola.

Za trofej se bore odbojkašice OŠ Jugoslavija iz Bara, OŠ Milorad Musa Burzan iz Podgorice i Oš Pavle Žižić iz Bijelog Polja, dok će se u košarci nadmetati dječaci OŠ Blažo Jokov Orlandić iz Bara, OŠ Dušan Korać iz Bijelog Polja i domaćin OŠ Radojica Perović iz Podgorice.

Send this to a friend