Ostali sportovi Pripreme za maraton

Simbol Podgorice okreće 26. stranicu

Jedna od najljepših sportskih priča našeg glavnog grada ove godine slavi 26. rođendan, nova stranica Podgoričkog maratona biće okrenuta u nedjelju. Već tradicionalno, trka na magičnih 42.195 kilometara krenuće sa (09.00h) i završiti na Trgu nezavisnosti, prolazeći kroz Golubovce i Tuzi, baš kao što će i polumaraton krenuti (10.30h) iz Danilovgrada.

“Uložićemo sve napore da ova manifestacija bude organizovana na najvišem nivou, čime ćemo još jednom uspješno promovisati naš glavni grad i našu Crnu Goru, kao uspješne domaćine i organizotare ove značajne sportske manifestacije”, poručio je na jučerašnjem presu Vladimir Tomović, direktor Podgoričkog maratona.

Do sada se za 26. izdanje Podgoričkog maratona prijavilo više od 700 takmičara iz 44 zemlje svijeta, a sekretar i rukovodilac takmičenja Milan Madžgalj javnost je upoznao sa prvim zvijezdama koje će ove godine trčati ulicama našeg glavnog grada.

Kada su u pitanju dame, prvo ime, na neki način i zaštitni znak ovog marataona, biće Olivera Jeftić, čuvena srpska atletičarka, koja drži rekord Podgoričkog maratona i koja je pet puta bila najbolja u glavnom gradu Crne Gore. Uz nju, tu je i naša najbolja maratonka Slađana Perunović, pobjednica iz 2013. Tu će biti i djevojka koja je slavila na maratonu u Varšavi Rebeka Jepčirčir Korir (Kenija), kao i dama koja je prošle godine bila najbolja u Podgorici Rut Matebo.

Kod muškaraca nastupiće Danijel Kipkorir Cepjegon (lični rekord 2:08,24), Hosea Kiplagat Tuei, koji je prošle godine bio drugoplasirani u Podgorici. Zatim pobjednik maratona u Klužu i drugoplasirani iz Zagreba Evans Kipngetič Tanui, kao i Mozes Kipruto Kibire i mnogi drugi.

“Posebno želimo da istaknemo da će rezultati u Podgorici omogućiti takmičarima dostizanje norme za Olimpijske igre”, dodao je Vladimir Tomović.

Pored profesionalnih atletičara uvijek učestvuju i brojni amateri, što maratonu daje posebnu draž, pa s pravom mogu da kažem da je Podgorički maraton danas brend glavnog grada.”

Organizatori Podgoričkog maratona istakli su da će u okviru manifestacije biti održano i prvenstvo Crne Gore za dame i muškarce, a posebna atrakcija za sve građane biće Trka zadovoljstva.

“Peti put će biti organizovane trke zadovoljstva na pet i osam kilometara, kojima je cilj da okupe što više građana i rekreativaca, a sve u clju promovisanja zdravih stilova života”, podvukao je Tomović.

Za ovogodišnji maraton je predviđeno ukupno 13 kategorija (dame, muškarci, pripadnici vojske i policije…), a posebna kategorija biće Dimplomatska trka za diplomate i konzularne predstavnike u Crnoj Gori.

Ukupan nagradni fond Podgoričkog maratona za sve kategorije iznosi 19.705 eura bez obaranja rekorda. Pobjednici maratona u obje konkurencije dobiće po 3.000 eura, dok je nagrada za najbolje u polumaratonu po 400 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miloš
Gost
Miloš

26 godina postoji, a budžet 19705 eura..

Send this to a friend