Ostali sportovi

Simonović: Bićemo spremni

Sportsku 2019. godinu u Crnoj Gori obilježiće organizacija Igara malih zemalja Evrope, što će biti do sada najveći izazov za Crnogorski olimpijski komitet. Po riječima predsjednika COK-a Dušana Simonovića biće to velika prilika za Crnu Goru ne samo sa sportskog aspekta već zbog promocije njenih turističkih potencijala.

“Igre malih zemalja Evrope, 18. po redu će od 27. maja do 1. juna okupiti takmičare iz evropskih zemalja, koje imaju manje od milion stanovnika. Te Igre su multi sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985. godine. Najavljen je dolazak sportista iz Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i San Marina. Oni će se takmičiti u deset sportova: atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i stonom tenisu, a biće određeni pobjednici u 122 disciupline”, rekao je u intervjuu Agenciji Mina Dušan Simonović.

“Igre će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju. Bar će biti domaćin atletskih takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, džudo na Cetinju, a plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici. Domaćin ostalih takmičenja biće Budva, a u tom gradu će biti održano i svečano otvaranje”, rekao je Simonović.

Predsjednik COK-a je naglasio da Crna Gora organizuje prvo veliko takmičenje, u nivou najmanjih koje je mogla da dobije.

“Ne možemo da ga organizujemo u jednom gradu, jer infrastrukturno nijesmo spremni. Želimo da prezentujemo državu Crnu Goru, pokažemo njen dio. Igre nijesu takmičenje COK-a, već države Crne Gore. One će biti promocija ne samo sporta već države i njenih potencijala. U okviru Igara biće održana i ministarska konferencija čiji će domaćin biti ministar sporta Nikola Janović. Najavljen je i privredni forum, u organizaciji Privredne komore Crne Gore. Dakle biće to sportsko turističko privredna manifestacija, koja će donijeti dosta dobrog Crnoj Gori”, kazao je Simonović, istakavši da infrastruktura predstavlja problem.

“Uradili smo sve u pripremi, a sada krećemo sa realizacijom. Siguran sam da ćemo spremno dočekati početak Igara. Imamo još oko pet mjeseci i neke stvari moraju i ranije biti završene. Ono što ćemo novo praviti su dva terena za odbojku na pijesku. Renoviraćemo stazu za boćanje, streljanu u Markovićima, teniske terene u Budvi a najkrupnije intervencije biće na atletskoj stazi u Baru”, rekao je Simonović.

Igre malih zemalja su prvo veliko multisportsko takmičenje koje se održava u Crnoj Gori. Iz tih razloga postoji blaga trema oko završetka kompletnog posla.

“Moramo se pokazati kao dobri domaćini, kao olimpijski komitet koji zna da organizuje takve događaje. To je za nas proba za sve buduće organizacije takmičenja. Ove igre su velika provjera za COK, za sve nas, jer će svi savezi čiji sportovi su na programu biti uključeni”, naglasio je Simonović, istakavši da očekuje da će i 2019. biti finansijski bolja godina od prethodnih.

“Dobili smo značajnu pomoć Vlade, sponzora i na nju i dalje računamo. Dobili smo i od Evropskog i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Nikada se nijesmo žalili, znam da bi moglo biti izdašnije, ali dijelimo sudbinu svega što se dešava oko nas i razumijemo ta ograničenja koja su realna”, kazao je Simonović.

Send this to a friend