Ostali sportovi

Simonović zadovoljan sa džudistima, vjeruje u medalju od karatista

foto: COK

Dušan Simonović posjetio je sportiste u olimpijskom selu, razgovarao sa našim predstavnicima na Evropskim igrama i izrazio nadu da bi neko od džudista mogao da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju. Istina, Crna Gora nije osvojila medalju u Bjelorusiji, ali…

“Još imamo šanse za medalju u karateu. Karatisti nastupaju na kraju programa Igara u Minsku, ali sam najviše obradovan rezultatima u džudou, gdje imamo šansu da imamo predstavnika na OI, što je najvažnije. Ovo je na neki način provjera za Tokio, već se prikupljaju bodovi. Momci su prikupili značajan broj bodova, razgovarao sam sa njima dugo i vidio kod njih takođe značajno samopouzdanje bitno u ovom trenutku. Nadam se da su sada skoncentrisani za ono što ih čeka i predstoji u borbama za bodove. Zamolio sam ih da se na takav način postave, budu skoncentrisani na sporski dio njihovih aktivnosti. Mislim da smo se dobro razumjeli. Zaista sam srećan zbog njih, jer se radi o sjajnim sportistima i ljudima”, rekao je Simonović.

Najbolji rezultat na Evropskom šampionatu u džudou ostvario je Danilo Pantić (do 100 kilograma) osvajanjem sedmog mjesta. Bio je u igri za medalju. Pantić i Nikola Gardašević su zahvalni na olimpijskoj stipendiji, što su i u direktnom razgovoru sa Simonovićem, posebno izdvojili.

“Volim borilačke sportove i zaista u pojedinačnoj konkurenciji nema mnogo sportova koji nas na kvalitetan način mogu predstaviti na najvećoj sceni. Tako da moramo njegovati taj odnos. Sa džudistima sam kroz godine izgradio poseban odnos. Rekao sam im danas što mislim zaslužuju pažnju u svakom pogledu. Što se tiče olimpijske stipendije ona služi za to zašto je koriste. Mnogi o njoj pričaju na poseban način zato što je džudo u delikatnoj poziciji. Nije dobio sredstva ove godine od države i sada se trudimo da na neki način, kakav god, pomognemo da se ova godina preživi, a to nije dobro u godini pred Olimpijske igre. Postavljamo najznačajnije i najveće zahtjeve, a nijesmo u mogućnosti da im pružimo optimalnu mogućnost za rad, napredovanje i ostvarivanje olimpijske norme. Na svima nama je da iznađemo u najkraćem mogućem periodu način prevazilaženja ovog problema i prikupljanja određenih sredstava za njihove dalje nastupe. Na kraju krajeva i ovim rezultatom, gdje se vidi određeni napredak, skrenuli su pažnju. Pokazali da neki od njih u Tokiju mogu da budu glavni aduti.”

Simonović je razgovarao sa kompletnom džudo reprezentacijom, streličarkom Minom Šibalić, obišao je prostorije COK-a i olimpijsko selo. Boravak Simonovića u glavnom gradu Bjelorusije značajan je i zbog toga što je prisustvovao vanrednoj skupštini EOK-a, otvaranju doma Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani…

“Imali smo vanrednu skupštinu EOK-a na kojoj je odlučeno da će Krakov biti sljedeći domaćin Evropskih igara, što je veoma bitno. Igre se sele u lijepu zemlju koja sportu poklanja posebnu pažnju. Vjerujem da sa onim čime raspolažu i na način na koji se predstavio i njihov olimpjski komitet na skupštini, mogu bjti sjajni domaćini. Dobro je da Igre nastavljaju put.”

Utisci sa Igara su impresivni.

“Vidi se napredak u smislu sporta i svega onoga što uz sport ide. Minsk je odličan domaćin, potrudili su se i čestitam im na organizaciji. Nije bilo lako sve posložiti, jer smo i mi imali organizaciju Igara malih zemalja Evrope. Ovakvo takmičenje zahtijeva posvećenost”, istakao je Simonović.

Send this to a friend