Ostali sportovi

Spremni da se predstavimo na najbolji način

Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta obećao je prije nekoliko godina, kada je naša država dobila organizaciju Igara malih zemalja Evrope, a juče potvrdio u razgovoru za Arenu, da će spremno dočekati najveći sportski događaj.

Crna Gora će od 27. maja do 1. juna biti domaćin 18. Igara, koje će okupiti takmičare iz evropskih država sa manje od milion stanovnika. Na Igrama, koje su multisportsko takmičenje i koje se organizuju u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985. godine, dolazak su najavili sportisti iz Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Lihtenštajna, Andore, Malte i Šan Marina. Nadmetaće se u atletici, boćanju, odbojci, odbojci na pijesku, košarci, plivanju, džudou, streljaštvu, tenisu i Stonom tenisu.

Igre će biti održane u Podgorici, Budvi, Baru, Tivtu i Cetinju. Bar će biti domaćin atletskih i košarkaških takmičenja, stoni tenis će se igrati u Tivtu, Cetinje će ugostiti džudiste, dok su plivačka takmičenja na bazenu u Podgorici. Domaćin ostalih takmičenja biće Budva, gdje će biti održano svečano otvaranje i zatvaranje IMZE.

Specijalni gost biće predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, dolazak je najavio predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančić, kao i mnogi drugi uvaženi gosti. Pred vama je najveći sportski događaj koji se održava u Crnoj Gori. Da li smo spremni za organizaciju vrlo zahtjevne manifestacije?

“Nadam se da jesmo, ostalo nam je još malo posla oko sportske infrastrukture. Istina, vrijeme nam ne ide naruku, ali smo dobar dio završili. Mislim da možemo, sedam dana prije početka, da kažemo da smo spremni najbolji način. Siguran sam da smo mogli još štošta učiniti, ali, mislim da je za ovaj trenutak i za situaciju u kojoj se nalazimo, sasvim dovoljno. Uvjeren sam da će Igre biti lijepe, da će se o njima pričati i da će naši gosti ponijeti i prenijeti pozitivne utiske iz Crne Gore.”

Što je sve urađeno u gradovima domaćina na pojedinim borilištima?

“Uradili smo novu atletsku stazu u Baru, koja će biti sertifikovana za sva međunarodna takmičenja, zatim boćanu, reparirali smo pet teniskih terena, radimo na tri nova koje je nevrijeme oštetilo. Uradili smo stadion za odbojku na pijesku i pomoćni teren za zagrijavanje, u Markovićima kod Budve, moderno strelište za pokretne mete. Intervenisali smo kod rasvete u dvorani ,,Župa” u Tivtu, a kupili smo i nešto iznajmili od neophodne opreme koja je potrebna za brendin borilišta.

Kakvu je pomoć imao COK od države i opština za organizaciju IMZE?

“Često ponavljam da nije bilo pomoći države i opština, teško bi uspjeli sve ovo da sada da uradimo. Ovo nije samo projekat COK-a, već i države. Mislim da smo dobar dio posla uradili kako treba. Sa pažnjom ćemo sve pratiti. Siguran sam da će i naš počasni odbor, koji je uzeo veliko učešće, isprati sve kako treba do kraja.”

Dolazi više od dvije hiljade gostiju, da li je bilo teško obezbijediti smještaj i stvoriti uslove za normalno funkcionisanje?

“Nije bilo teško, jer smo na vrijeme uradili sve što |e trebalo sa Budvanskom rivijerom. Rezervirali smo kompletnu Slovensku plažu, dakle više od dvije hiljade mjesta i to je nešto što nam je dalo kasnije prostor da sa raznim drugim smještajnim kapacitetima kombinujemo i nadopunjujemo to što nam je nedostajalo. Riješili smo pitanje smještaja na najbolji mogući način.”

Ovakve manifestacije su nezamislive bez velike pomoći volontera, kako u tom dijelu teku pripreme?

“Pripreme i obuku radio je volonterski klub sa kojim smo imali i do sada dobru saradnju. Došlo je dosta njihovih kolega koji imaju mnogo iskustva u organizovanju ovakvih manifestacija. Prijavilo se 400 volontera. Pored obaveza koje imaju u školama i fakultetima, uspjeli su da se obuče za razne segmente od protokola do rada na borilištima, bukvalno od aerodroma do aerodroma.”

Kako će izgledati otvaranje igara?

“Načelno se znaju procedure otvaranja Igara: dolaska, ulaska ekipa, predstavljanja, dolaska gostiju… Pripremili smo moderan, edukativan program kojim ćemo predstaviti našu Crnu Goru. Imaćemo dobru vidljivost i preko olimpijskog kanala. Danas je završna proba, slaganje, naziremo otprilike kako će to da izgleda. Znam scenario, a ljudi koji su radili rade dugo na tome i zadovoljni su. I tu ćemo da gledamo u nebo, ako nas vrijeme posluži imaćemo kvalitetan program.”

Ko će donijeti baklju i nositi zastavu?

“Sužen je krug do kraja, radimo na tome intenzivno, a još nije definitivno.”

Specijalni gost IMZE biće predsjednik MOK-a Tomas Bah. Dolazak prvog čovjeka olimpijskog pokreta je veliko priznanje našoj državi i COK-u. Što će biti u fokusu vašeg razgovora?

“Dolazak predsjednika Tomasa Baha predstavlja veliko zadovoljstvo. Uzbuđeni smo i srećni zbog te činjenice. Za svaki olimpijski komitet je velika čast da predsjednik MOK-a posjeti zemlju. Jer i to predstavlja njegov odnos prema zemlji. Mi smo mali olimpijski komitet, ali predsjednik Bah je odlučio, pored brojnih obaveza, da nas posjeti i obratiće se javnosti na zatvaranju Igara. Biće to prilika da i mi ponešto pitamo predsjednika, ali da mu se predstavimo kao dobar domaćin. Dolazak predsjednika Baha predstavlja značajnu podršku, lako IMZE ne okupljaju najbolje predstavnike u svim sportovima, uvijek dobro posluže kao generalna proba za velika takmičenja.”

U kojim disciplinama očekujete najkvalitetnija, a u kojim najatraktivnija nadmetanja?

“Očekujem dosta kvalitetnog sporta. Odbojkaše, košarkaše i košarkašice očekuju značajna takmičenja. Očekujem lijepe utakmice u ovim sportovima, ali i očekujem jak džudo turnir. Vjerujem da će i takmičenje u plivanju, jer je kvalifikaciono za Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre, biti zanimljivo. Očekujem, takođe lijepa nadmetanja u tenisu, Stonom tenisu, koje je, takođe, kvalifikaciono za OI.”

IMZE mogu da posluže kao dobra uvertira za Evropske igre koje se brzo održavaju u Bjelorusiji?

“Za 20 dana očekuju nas u Minsku Evropske igre. Mnogi sportisti koji će se takmičiti kod nas biće i tamo. Malo vremena ostaje za pripremu. Igre će biti dobra prilika da se uigraju timovi i da se oprobaju u formi.”

Kakve rezultate očekujete od naših sportista, u kojim disciplinama smo najjači i sa kakvim učinkom i medaljama bi bili zadovoljni. Koliko je u tome domaći teren prednost, a koliko pritisak?

“Prikupili smo i do sada veliki broj medalja, siguran sam da će ih biti i ovoga puta. Ne bih da sportiste opterećujem, volio bih da se ponašaju kao domaćini u našoj priči i pokažu našu tradicionalnu ljubaznost i gostoprimstvo, uz napor koji će napraviti da osvoje što više medalja. Ima prostora za dobar start koji se kasnije može nadograditi kroz veća i značajnija takmičenja.”

Mladim ljudima IMZE su veliki podsticaj. Sportisti najavljuju zlatna odličja?

Imamo brojnu ekipu, očekujem u svim sportovima koje smo pominjali da osvojimo medalje. Vjerujte mi, biće dosta medalja”, kazao je Simonović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

CRNOGORSKI OLIMPISKI KOMITET I MINISTARSTVO SPORTA,KAKO SE NEBI CRNOGORSKI SPORTISTI I CJELOKUPNA JAVNOST NAŠLI U ZABLUDI MORAJU PRECIZNO DA SE ODREDE KADA JE KARATE SPORT U PITANJU.NAIME ,MORA SE OTKOLONITI DILEMA,DA LI JE KARATE OLIMPISKI SPORT ILI NE.TO JEST DA LI JE KARATE SPORT ,ČLAN UDRUŽENJA MEĐUNARODNIH FEDERACIJA LJETNJIH OLIMPISKIH IGARA – ASOIF ,ILI JE ČLAN UDRUŽENJA MEĐUNARODNIH SPORTSKIH FEDERACIJA… Više »

Send this to a friend