Ostali sportovi

Startuje Prva liga odbojkaša: Budva, Budućnost Volley, pa svi ostali

foto: oscg.me

Ovogodišnje prvenstvo odbojkaša, koje startuje u petak, generalno ne donosi neke velike promjene u odnosu na prethodne sezone. Za razliku od Prve lige odbojkašica, za koju se predviđalo da će biti vrlo izjednačena i to se obistinjuje, kod odbojkaša je jasno ko su favoriti – na prvom mjestu Budva kao aktuelni osvajač duple krune, a iza nje Budućnost Volley, finalista u oba takmičenja. Svi ostali uglavnom bi bili zadovoljni da izbjegnu začelje tabele.

Uglavnom isto razmišljaju i treneri koji predvode prvoligaše, a kojima smo postavili identična pitanja uoči početka Lige: u kakvom sastavu dočekuju prvenstvo, šta očekuju od njihove ekipe i koji su cilj sebi zacrtali, te šta očekuju od ostalih timova, odnosno ko je favorit za visok plasman.

Miloš Marković (Budva): U jednom od ranijih obraćanja rekao sam da su prošlogodišnji rezultati umnogome determinisali ovogodišnji roster. Uzimajući u obzir da i ove sezone učestvujemo u takmičenjima koje organizuje OSCG, te da je prošlogodišnji sastav izborio pravo nastupa u evropskim takmičenjima, uoči predstojeće sezone zadatak je bio oformiti grupu mladih momaka i stvoriti bazu na koju se može računati u narednom periodu, uz angažovanje određenog broja pojačanja koja bi trebala odgovoriti potrebama nastupa u evropskim takmičenjima. Očekujem da ćemo i ove sezone nastaviti kontinuitet dobrih igara i prezentovati klub i grad na najbolji mogući način. Cilj je, uz kvalitetan i predan rad, afirmisati mlade igrače i zadržati primat u domaćim takmičenjima. Zbog obaveza u matičnom klubu, nijesam do kraja uspio ispratiti dešavanja. Ukoliko sam dobro informisan, rekao bih da je situacija slična kao i prošle sezone. Drago mi je da podgorička Budućnost ponovo staje na noge i vjerujem da ćemo u njima imati najozbiljnijeg konkurenta za odbranu oba trofeja.

Balša Radulović (Budućnost Volley): U odnosu na prethodnu godinu, nema mnogo promjena u sastavu. Ugovor je istekao našem seniorskom reprezentativcu Nemanji Peruničiću, koji je karijeru nastavio u Sloveniji, u ekipi ACH Ljubljana. Na njegovo mjesto smo doveli Stefana Radevića, koji je bio dugogodišnji reprezentativac u svim mlađim reprezentativnim selekcijama. Takođe, naš mladi tehničar Relja Nikčević odlučio je da prekine bavljenje odbojkom i posveti se školi, i na toj poziciji još uvijek tražimo adekvatno rešenje. Ostatak ekipe je isti i to je veliki plus za nas, jer se momci znaju, postoji dobra hemija među njima, što je preduslov za ostvarivanje dobrih rezultata. Od svoje ekipe očekujem da raste iz dana u dan, da igramo što kvalitetniju i atraktivniju odbojku i da na kraju sezone, kad podvučemo crtu, budemo zadovoljni kako učinjenim na kolektivnom nivou, tako i napretkom naših mladih igrača, po čemu smo inače i poznati. Naš prevashodni cilj je igranje oba finala i da u tim finalima u najmanju ruku budemo dostojan rival, a ne nikako neko ko se zadovoljava samim učešćem u istim.

Kao i par godina unazad, glavni favorit za osvajanje oba trofeja je ekipa Budve, koja je i ove sezone uspjela da napravi tim za svako poštovanje, ne samo u domaćim okvirima već i šire. Vjerujem da će sistemski rad u Bijelom Polju vratiti ekipu Jedinstva u sam vrh crnogorske odbojke. Ekipe Mediterana, Sutjeske i Mornara će svakako tražiti svoje mjesto među četiri najbolje, a svaka ekipa ima određeni kvalitet da se na kraju nađe u plej-ofu. Ekipa Galeba je ostala bez svog najboljeg igrača Vukašina Cimbaljevića, koji je bio alfa i omega ovog mladog tima, tako da će biti interesantno vidjeti kako će sada funkcionisati ova mlada i talentovana ekipa.

Darko Prebiračević (Jedinstvo): U narednu sezonu ulazimo sa dodatno podmlađenim sastavom u odnosu na prošlu godinu. Fokus će i dalje biti na pravljenju okosnice seniorskog tima, koji bi uz nekoliko pojačanja u narednim godinama imao šansu da se bori za visok plasman u domaćem prvenstvu. Samim tim, ciljevi u smislu plasmana na tabeli nijesu visoki, ali ćemo pokušati da napravimo bolji rezultat nego prošle sezone, iako sam, bez obzira na rezultat, bio jako zadovoljan igrom koju smo pružali na kraju Lige.
Ove godine imamo situaciju da u dosta klubova igraju stariji i iskusniji igrači, nekada reprezentativci i internacionalci, pa će i nedostatak iskustva naših dječaka biti dodatno otežavajući faktor, jer mi uz Galeb imamo najmlađu ekipu u prvenstvu.

Imajući u vidu kvalitet igrača, ciljeve i uopšte organizaciju i način funkcionisanja kluba, mišljenja sam da je Budva apsolutni favorit za oba trofeja. Budućnost ima mladu ekipu, siguran sam da će, uz dobar rad koji karakteriše taj klub, na kraju sezone biti kadri da završnice kupa i plej-ofa protiv Budve učine makar neizvjesnim i da će iskoristiti i minimalnu šansu koja se ukaže za eventualna iznenađenja.

Vlado Jovanović (Galeb): Naša ekipa je u odnosu na prošlu sezonu oslabljena za svog najboljeg igrača i kapitena Vukašina Cimbaljevića, koji je prešao u Vojvodinu iz Novog Sada. Ostatak ekipe je isti, najmlađi smo sastav u Ligi, koji čine kadeti i pioniri, sa još tri juniora. Prosjek starosti naše ekipe je 16 godina! Za naš tim ovo je još jedno veliko iskustvo i cilj nam je da ovi mladi momci napreduju. Svaka pobjeda će biti veliki uspjeh za njih, ali ovo je prilika da se neki dokažu kao mladi igrači. Favoriti za titulu ove godine su Budva, pa Budućnost, a ostale ekipe su daleko iza njih.

Predrag Ćorluka (Mediteran): Prvenstvo očekujemo u relativno izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlu sezonu kada smo zauzeli mjesto u plej-ofu. U međuvremenu smo ostali bez praktično tri glavna igrača, dizača Milenkovića, korektora Miljanića i libera Krivokapića, koji su ponikli u našem klubu i koji su bili naš glavni oslonac prethodnih sezona. Međutim, njihova mjesta smo uspjeli već da popunimo, Miloš Simović, koji je i prošle sezone nastupao za nas, biće zadužen za poziciju korektora, dok na mjesto dizača dolazi Marko Vujović, nekadašnji reprezentativaс Crne Gore, koji je imao zavidno internacionalno iskustvo. Na poziciji srednjeg blokera tu je i Balša Nenadić, koji је ponikao u Budvi, zatim igraо u nekoliko klubova u Srbiji i biće nam vrlo bitan na sredini. Ostatak ekipe su naša djeca, juniorski i kadetski reprezentativci, koji će ove sezone svakako dobiti svoju šansu i vidjeti kako je igrati u Prvoj ligi. Od naše ekipe očekujemo što bolje predstavljanje mladih igrača, kojima će stariji biti pri ruci, kako na treningu tako i na utakmicama. Cilj je da se pokažemo u što boljem svjetlu, a iako je rezultat potpuno nebitan, ipak ćemo probati da iskoristimo kvalitet koji imamo da zaigramo u plej-ofu. Mislim da bi to za nas bila jedna sjajna priča, s obzirom na našu budvansku djecu i zdravu priču kоju će da slijede i neke naše nove, dolazeće generacije. Što se tiče ostatka lige, podrazumijeva se da će Budva osvojiti titulu, što je jedino i logično na tolika ulaganja i tim koji je formiran. Iza nје je Budućnost, koja nije na nivou Budve, ali zato posjeduje kvalitet više u odnosu na nas ostale klubove u ligi. Ostatak lige je prilično izjednačenog kvaliteta, izdvaja se Mornar zahvaljujući nekolicini iskusnijih igračа, tako da očekujem veoma zanimljivu borbu u donjem dijelu tabele, kao i za treće i četvrto mjesto koje vode u plej-of.

Miodrag Perošević (Sutjeska): Ove godine smo u potpunosti izmijenili ekipu, mlađi momci su upisali fakultete, neki napustili klub, a vratili se neki stariji igrači, tako da nam sastav ove godine predstavlja spoj mladosti i iskustva. Mislim da će se pet ekipa, izuzev Budve i Budućnosti, boriti da izbjegnu posljednje mjesto, a među njima smo i mi. Ta borba će biti interesantna, niko ne želi da bude posljednji, iako to ne donosi nikakve posljedice. Budva i Budućnost su za koplje iznad ostalih ekipa, mislim da je Budva iskusnija, a volio bih da mladost pobijedi.

Ivan Dobrković (Mornar): U predstojeću sezonu ulazimo sa blago izmijenjenim sastavom i nadamo se da će svi momci, što je najvažnije, biti zdravi i sezonu okončati bez povreda. Ambicije su nam kao i prošle sezone – polufinala Prvenstva i Kupa. Smatram da imamo kvalitet za to. Što se tiče konkurencije, primat i ove godine sigurno imaju ekipe Budve i Budućnosti, s tim što je Budva sigurno favorit za osvajanje duple krune i želimo joj sreću u predstojećem meču u Ligi šampiona i da na pravi način reprezentuju crnogorsku odbojku u evropskim takmičenjima.

Raspored:

Petak
Budućnost Volley – Sutjeska (20.00h)

Subota
Mediteran – Budva (16.30h)
Galeb – Jedinstvo (19.00h)

Slobodan je Mornar.

Send this to a friend