Ostali sportovi

Svjetski naučnici na CSA konferenciji

Svjetski poznati naučnici u oblasti sporta najavljeni su kao predavači na predstojećoj 16. godišnjoj naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i drugih tradicionalnih partnerskih institucija.

Na konferenciji pod radnim nazivom „Sport, fizička aktivnot i zdravlje: savremene perspektive“, koja će biti održana u Dubrovniku, od 4. do 7. aprila 2019. godine, pozvani predavači su prof. dr Majkl Kia, prof. dr Jong Sub Kvon, prof. dr Robert Šnajder i prof. dr Joana Galeron.

Profesor Majkl Kia je direktor za zdravlje na američkom Koledžu za sportsku medicinu i fitnes, sportski naučnik Britanskog udruženja za sport i vježbe i jedan je od članova osnivača Međunarodnog foruma za istraživače u obrazovanju. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnom i nacionalnom nivou. Njegova istraživanja, koja su imala uticaja i u Americi i u Aziji, temelje se na fizičkoj neaktivnosti, fitnesu i sportu u mladosti, i školskim intervencijama za povećanje fizičke aktivnosti.

Dr Kvon dolazi sa Humbolt univerziteta u SAD-u i pionirski je istraživač na području temperature i fiziologije vježbanja visokog intenziteta. Na konferenciji će govoriti o savremenim normama u svijetu i djelotvornosti komponenti fizičke kondicije povezane sa zdravljem. Njegovi radovi su privukli pažnju američkih medija, među kojima su NBC News Health, Wall Street Journal, Los Angeles Times.

Dr Robert Šnajder je redovni profesor Koledža u Brokportu, Njujorškog državnog univeziteta. Kao akademski autor i istraživač, pozvan je da govori na konferencijama širom svijeta. Njegovi primarni rezultati istraživanja temelje se na sportu i globalizaciji, sportskom preduzetništvu, organizacijskom sportskom menadžmentu i etici sportskog menadžmenta, organizacijskoj sportskoj politici i motivaciji zaposlenih u sportskoj organizaciji.

Joana Galeron je profesor francuske književnosti i digitalnih humanističkih nauka na Novom Univerzitetu Sorbona (Pariz, Francuska). Ona je predsjednica akcije COST CA15137 “Evropska mreža za evaluaciju istraživanja u društvenim i humanističkim naukama” i blagajnik Udruženja za evaluaciju i promociju društvenih i humanističkih nauka. Takođe je autor nekoliko knjiga i više od 50 radova na francuskom jeziku i književnosti iz 17. i 18. vijeka, kao i autor nekoliko digitalnih naučnih izdanja tekstova iz tog perioda.

Konferencija će biti usredsređena na veoma aktuelne teme iz svih oblasti sportske nauke i sportske medicine uključujući fiziologiju i sportsku medicinu, društvene i humanističke nauke, biomehaniku i neuromuskularnu.

Send this to a friend