Ostali sportovi Ksenija Božović za CdM o razlozima zašto je sa 33 godine počela trenersku karijeru

Želim da iskustvo i znanje iskoristim za napredak i popularizaciju crnogorske odbojke

Nakon godina odlične karijere, igranja u jakim klubovima u inostranstvu, nastupa u reprezentaciji Crne Gore, Ksenija Božović (djevojačko Ivanović), odlučila je da znanje i bogato iskustvo prenese na buduće naraštaje crnogorske odbojke.

U razgovoru za CdM govorila je o igračkoj karijeri, ideji da postane trener, planovima za budućnost…

-Nedavno si završila igračku karijeru. Kako se osjećaš nekoliko mjeseci nakon toga, nedostaju li ti utakmice i takmičarski naboj?

“Imala sam sreću da se priključim našoj kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji i da ih pratim kao tim menadžer na Balkanijadama u Turskoj i Bosni. S njima sam preživljavala svaku pobjedu i poraz pa još uvijek nemam osjećaj da sam završila igračku karijeru. I dalje se “družim” sa loptom, samo u drugačijoj ulozi i to mi prija”, kaže Ksenija na početku razgovora za CdM.

-Kada pogledaš karijeru, na koji dio si najviše ponosna, s obzirom na to da si igrala u Crnoj Gori, Srbiji, Belgiji, Njemačkoj, Azerbejdžanu, Mađarskoj…?

“Svaka sezona je bila priča za sebe. Uvijek sam se trudila da pružim maksimum gdje god da sam bila i to je ono na šta sam najviše ponosna. Dvije sezone u Azerbejdžanu su svakako bile kruna moje karijere obzirom da sam igrala Ligu šampiona i radila sa Zoranom Gajićem koji je jedan od najboljih trenera na svijetu.”

-Koliko ti znači iskustvo iz jakih timova u kojima si nastupala?

“Svakako da znači jako puno. Svaka utakmica nosi sa sobom izvjestan stres, a što je bitniji rezultat – stres je veći. Igranje jakih i bitnih utakmica me je naučilo kako da se izborim sa pritiskom, stresom i adrenalinom koje je prirodno da igrači osjećaju. A to iskustvo je nemjerljivo.”

-Gdje je crnogorska ženska odbojka u odnosu na zemlje u kojima si igrala?

“Nažalost, crnogorska ženska odbojka je na nižem nivou. Počev od broja treninga koji su neophodni da bi igrač mogao da napreduje pa do lige koju kod nas igraju juniorke i kadetkinje. Bitno je da pored dobrih trenera igrači imaju i iskusne igrače pored sebe od kojih će da uče.”

-Jesi li ranije planirala da odmah nakon igračke započneš trenersku karijeru?

“Uvijek mi je bila želja da poslije igračke karijere ostanem u sportu jer smatram da mogu puno toga da pružim kao sportski radnik. Raduje me što mi se otvorila ta prilika i planiram da je iskoristim na najbolji mogući način.”

-Kako ti se čini rad sa mladim odbojkašicama?

“U Njemačkoj sam imala priliku da radim sa najmlađima. U Crnoj Gori sam par puta bila gost na kampovima i zaključak je da me rad sa djecom i mladim odbojkašicama ispunjava. Kad vidite napredak nekog djeteta sa kojim radite to je ogromna satisfakcija i podstrek da ste na pravom putu.”

-Kakva je budućnost crnogorske ženske odbojke?

“Ima puno djevojčica koje treniraju i vole ovaj sport i to je ohrabrujuća činjenica. Veliki je rad pred nama i očekujem da ćemo kroz koju godinu podići kvalitet, a samim tim i pojačati ligu kao i nacionalnu selekciju.”

-Gdje vidiš sebe u godinama koje dolaze, kada je odbojka u pitanju?

“Želja mi je da ostanem u Crnoj Gori i da radim što više na popularizaciji odbojke. Bila sam u odličnim, organizovanim klubovima, imala priliku da vidim kako rade uspješni klubovi i savezi i smatram da mogu puno toga da pruŽim svojim iskustvom i znanjem.”

Naše odbojkaše uskoro očekuje prvi nastup na Evropskom prvenstvu. Koliko može Crna Gora u najjačoj konkurenciji na kontinentu?

“Momci su postigli istorijski uspjeh plasmanom na EP i svi smo ponosni na već učinjeno. Imamo dobru selekciju i smatram da možemo biti pozitivno iznenađenje na Evropskom prvenstvu”, zaključila je Ksenija Božović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
awetinja
Gost
awetinja

Kako su odbojkašice dobro građene👍

kimi
Gost
kimi

lijepa i dobra Ksenija

Jovan88
Gost
Jovan88

Srecno ksenija

Send this to a friend