Rukomet komunikacija nekad dragocjenija od samog treninga

Adžić: Svi imamo jak motiv

Rukometašice Budućnosti od poneđeljka u Kolašinu kreću sa uvodnim, najvažnijim petnaestodnevnim radom, a trener Dragan Adžić vjeruje da će se tokom priprema priključiti Andrea Lekić iz Srbije, Ruskinja Valerija Maslova, a među prvima golmanka iz Brazila Barbara Arenhart. Od prošle sedmice Alison Pino, reprezentativka Francuske, priključila se treninzima, a od prvog dana priprema sa ,,plavima biće Itana Grbić, koja se vratila u Podgoricu nakon sezone u Bukureštu.

“Očekujem da se tokom boravka u Kolašinu kompletiramo i u tom ambijentu povežemo u tim. Želimo da nove djevojke što prije, u zajedničkom, dužem boravku, upoznamo sa bitnim stvarima i da se osjećaju kao da su duže u našem klubu, što smo se i trudili od trenutka kada su potpisale, a nakon čega je njihova reakcija bila prava i profesionalna. Definitivno su dobro motivisane”, što je najvažnije ističe Adžić.

Strateg Podgoričanki će sa svojim saradnicima u prvoj sedmici raditi na dva fronta.

“Većem dijelu igračica to će biti prvi rukometni treninzi, uz dobar kondicioni rad od marta. Prva sedmica će za njih biti laganija, a sa djevojkama koj e su trenirale iskombinovaćemo na adekvatan način rad, koji će biti malo jači. Računam da tokom druge sedmice uđemo u normalnu rukometnu pripremu, sa elementima koji su bitni i koje ćemo morati tokom avgusta da podignemo na veći nivo, kako bi u septembru bili konkurentni”, jasan je Adžić.

Evidentan je poseban motiv kod pojačanja. Hrabri iskustvo koje će donijeti, a Pino je već pokazala, minulih dana rada u ,,Morači, zbog čega je došla.

“Smatram da je motiv, u suštini, kod svih sportista presudan za ostvarenje rezultata. Apsolutno sve djevojke koje su nove imaju izražen motiv. Sa Pino je tokom rada to već vidno. Generalno možemo sa njihovim iskustvom i znanjem da napravimo dobar i konkurentan tim i nadomjestimo nekoliko bitnih igračica koji više nijesu sa nama. Neće biti jednostavno, ali sa ovim motivom koji iskazuju, očekujem iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu u Ligi šampiona, da izgledamo bolje”, ističe trener “plavih”.

Cilj priprema je stvaranje hernije, snažnog timskog duha, ali prije svega, upoznavanje novih igračica sa sistemom.

Vjerovatno će stručnom štabu i Adžiću posao biti olakšan jer su pojačanja kroz klupska i reprezentativna takmičenja, upoznala principe ukorijenjene u igri Podgoričanki.

“Zna se kvalitet i način kako funkcioniše i igra Budućnost i tu ne može biti problema. Siguran sam da će vrlo rado ući u sistem i odnosom unaprijediti. Konkretno je francuska škola prepoznatljiva po odbrani. I ta fleksibilna odbrana, koja je godinama baš prepoznatljiva u ženskoj francuskoj reprezentaciji je način na koji i mi radimo. Tako da je suštinska filozofija odbrambenog sistema slična. Iskoristili smo ovaj duži period, kada nijesmo bili zajedno, a imali smo dobru komunikaciju, da nove djevojke dobiju što više informacija. Vjerujem da sa tog aspekta prihvatanja neće biti problema i da će nam dati širinu i mogućnost da igramo neke stvari koje možda do sada nijesmo mogli da igramo. Sa iskustvom mogu da nam otvore mogućnosti da i taktički igra bude raznovrsnija i sveobuhvatnija i da neke stvari brže i lakše prenesemo na teren”, poručuje Adžić.

Budućnost će od ove sezone sa dvije mlade i talentovane igračice napadati sa pozicije desnog beka. Katarina Džaferović i Valerija Maslova nemaju iskustvo i intenzitet igranja Lige šampiona, zbog čega će im pomoć do početka i tokom LŠ, od kompletnog tima, značiti.

“Vrlo su talentovane i imaju ozbiljan potencijal na poziciji koja je možda u rukometu i najosjetljivija ili gdje imamo najmanje tih ljevorukih igračica. Biće izazovno raditi sa njima, ali vjerujem da će uz pomoć iskusnih igračica, kompletnog stručnog štaba, iskazati potencijal. Obje imaju dobar osjećaj. U nekim varijantama, za neke protivnike, svaki bek može da pokrije svaku bekovsku poziciju. Danas se pretežno tako i igra i igrači formiraju i rotiraju. Mislim da ćemo uspjeti, pored izostanka naša dva glavna šutera Jauković i Lazović, sa ovom bekovskom postavom, da nadomjestimo to na drugi način. Tražiće vrijeme, razumijevanje svih nas i energiju u radu i pripremi treninga i utakmica”, smatra trener Budućnosti.

Iskustvo i mladost na spoljnim pozicijama može da bude dobitna kombinacija, a u odbrani?

“Trebaće vremena da se uklope sve igračice i nadomjesti centralna pozicija na kojoj smo profilisali Jauković koja je zadatke obavljala na visokom nivou. Mislim na po ziciju četvorke u 6-0 odbrani. U svakom slučaju, smatram da je komunikacija nekad dragocjenija od samog treninga”, zaključio je Dragan Adžić.

Send this to a friend