Rukomet Rutinski obezbijeđen plasman na SP

Lavice sa lakoćom do novog velikog takmičenja

Rasplet martovskih i aprilskih kvalifikacionih i baraž mečeva za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo učvrstio je uvjerenje da ženski rukometni tim ima jaku osnovu da vjeruje u buduće akcije.

Rukometna reprezentacija je od 2010. godine prisutna na velikim takmičenjima, a lijepa priča koja je krenula debitantskim nastupom u Danskoj, nastavljena je u 2021. godini. Počela je sa jednom od najvećih pobjeda protiv Norveške na premijeri kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre, a završena plasmanom na Svjetsko prvenstvo trijumfima u dvomeču sa Bjelorusijom.

I što je najvažnije – sumnju zbog kompleksne situacije oko povreda i konkretno snage protivnika na kvalifikacionom olimpijskom turniru, zamijenio je optimizam. Provlačila se nada koja je imala možda i najveće uporište u porodičnoj atmosferi, o kojoj su rukometašice pričale i onda kada je bilo dobro ili kada je moglo bolje na terenu.

Upravo je ovaj faktor, uz provjereni kvalitet stručnog štaba i djevojaka, entuzijazam iskusnijih i šmek mladosti, bila dobitna kombinacija uspješnog mjeseca.

Bojana Popović, koja je nakon kvalifikacionog olimpijskog turnira dobila povjerenje od Upravnog odbora Rukometnog saveza, na debiju sa prvom saradnicom Majom Savić, odvela je ,,lavice“ na SP u Španiji. Očekivano, jer Bjeloruskinje nijesu klasa koja je mogla da priprijeti Jauković, Mehmedović, Radičević, Grbić i ostalim reprezentativkama. U dvomeču sa manje kvalitetnim protivnikom bilo je sjajnih minuta, kao i onih koji su u bilježnici stručnog štaba na kojima će se početkom juna raditi.

– Presrećna i ponosna sam zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo. Možda smo navikle naš narod da sve ovo izgleda lako i jednostavno, ali nije tako. Rezultat govori da je Bjelorusija ozbiljna rukometna reprezentacija, a da smo se mi šesti put zaredom plasirale na na SP – kazala je Itana Grbić dan nakon što je nacionalni tim izborio 15. učešće na velikim takmičenjima.

Prolaz na SP nije bio pod znakom pitanja. U ne baš najboljem izdanju, naš tim je pobijedio u prvom meču sa šest golova razlike (29:23), a za revanš je najavljena bolja igra.

– Željele smo u revanšu da pobijedimo. Bile smo malo ljute zbog prve utakmice, jer nijesmo pokazale koliko možemo, a bilo je milion okolnosti zbog kojih smo se prije dva dana teže osjećale. Ali smo uspjele da slavimo i obezbijedimo plasman na Svjetsko prvenstvo.

Vrijeme je saveznik, ,,lavice“ vjeruju da će novi, veći zalet napraviti početkom juna kada su zakazane pripreme za Olimpijske igre.

– Fokus je na Tokio, ali prije nego što se okupimo idemo na mali, zasluženi odmor. Neke od djevojaka će se brzo vratiti klupskim obavezama. Jedva čekam da se ponovo okupimo i spremamo za Olimpijske igre – poručila je Grbić koja je i golgeterski i asistencijama odskočila u revanšu.

U baražu za SP našem timu pomogle su Tatjana Brnović i Jelena Despotović. Obje su, zbog oporavka od povrede i korone, preskočile olimpijske kvalifikacije, a na sreću bile su u sastavu za baraž. Vidjelo se koliko znače i koliko će selektorki za naredne akcije olakšati posao kvalitetna rotacija i duža klupa.

I to je još jedan plus za ekipu koja vidi šansu u julu i avgustu na Olimpijskim igrama u Tokiju.

– Prvo želim da kažem da sam ponosna na ekipu i srećna zbog plasmana na Svjetsko prvenstvo. Uspjele smo da pobijedimo u oba meča i ono najvažnije – da ostanemo zdrave. I ovo je bila priprema za Tokio, a dobro je poznato koliko nam utakmice znače. Sada slijedi pauza, pa klupske obaveze i pripreme za Igre. Ne sumnjam da će svaka dati maksimum – poručila je Ema Ramusović.

Send this to a friend