Rukomet bliži se start evropskog šampionata

Lavice su uvijek igrale srcem

foto: Stefan Ivanović

Manje od nedjelju dana treninga u Podgorici sa novim selektorom i u oslabljenom sastavu su iza rukometašica Crne Gore, koje su juče otputovale za Herning, gdje će igrati grupnu fazu Evropskog prvenstva u Danskoj. Kao što je poznato od ranije, glavni cilj “lavica” u narednom periodu je plasman na Olimpijske igre. I zbog toga će ovaj šampionat Starog kontinenta, koji je u jednom trenutku bio pod znakom pitanja (Norveška odustala od organizacije zbog korona virusa), biti odlična prilika da Kim Rasmusen upozna djevojke i da “instalira” svoj sistem.

“Moja očekivanja su da bolje upoznam djevojke kroz utakmice. Igrao sam protiv njih i uvijek sam se divio kako igraju srcem, a sada sam sa njima. Zadovoljstvo je biti u istom timu”, rekao je Rasmusen na pres konferenciji pred put naših “lavica”.

Period od 10-ak dana je prekratak da bi rezultati bili odmah vidljivi. Međutim.

“Radili smo dobro u proteklom periodu, vježbali smo neke nove stvari i pokušaćemo da ih sprovedemo u djelo. Srcem i borbenim duhom možemo da iznenadimo sve, pa čak i sebe. Idemo da se borimo. Teško je vrijeme za ekipu i za mene. Ali, ljudi ponekad rastu iz teških izazova”, jasno je poručio iskusni Danac.

Na Svjetskom prvenstvu u Japanu Crna Gora je igrala protiv Rasmusenove Mađarske (pobjeda 24:23). U odnosu na taj roster nema nekih od ključnih igračica.

“Ne mogu se porediti. Riječ je o dva različita tima, prvenstvima, izazovima. Igraćemo bez lidera posljednjih desetak godina

Milene Raičević i biće interesantno kako ćemo zamijeniti nju. Zbog toga tim mora biti jak i biti ključ na ovom prvenstvu”, jasan je Rasmusen.

Crnogorske “lavice” prvenstvo otvaraju u petak.

I odmah najteži mogući ispit Francuska. Osim njih, rivali će biti još Danska i Slovenija.

“Definitivno smo u najtežoj grupi. Slovenija sada ima dva ekstra igrača, Francusku svi znamo, Danska će igrati na svom terenu. Ali, na EP je uvijek teško i nema lakih utakmica. Možemo da pobijedimo svakoga, ali moramo biti pametni. Idemo utakmicu po utakmicu”, poentirao je Rasmusen.

A, jedna od onih koja će i na ovom šampionatu biti u centru pažnje je Jovanka Radičević. Od nje se očekuje da povuče mlade “lavice” što dalje.

“Kad god idemo na veliko takmičenje, očekuje se medalja, ali moramo biti realni. U grupi smo sa najtežim protivnicima. Nijesmo favoriti protiv Francuske, Danske i Slovenije, ali daleko od toga da bježimo od borbe. Ono što mogu da obećam, kao kapiten i u ime saigračica, jeste da će svaka djevojka koja izađe na teren u dresu reprezentacije dati sve od sebe. Smatram da samo kao tim možemo da napravimo nešto veliko”, jasna je poruka desnog krila naše reprezentacije.

“Lavice” i Evropsko prvenstvo šesta priča. Neka bude što uspješnija.

Send this to a friend