Rukomet Reprezentativka Itana Grbić vidi dobre signale pred put za Tokio

Lijepo je znati za koga se boriš

Meta je ista, ali odstojanje nije. Približavaju se Olimpijske igre i polazak ,,lavica“ u Tokio, a želja se za milimetar nije promijenila.

Naš tim radi od početka kvalitetno, sve djevojke sa šireg spiska na koje računa selektorka Bojana Popović su tu, a vrlo brzo će otputovati u Mađarsku. U Erdu će testirati snagu sa domaćinom i reprezentacijom Brazila.

– Motiva ne fali, posebno sada jer su u pitanju Olimpijske igre. Lijepo je znati da se boriš za tim i za državu. Sa istom energijom, atmosferom i željom pristupili smo početku priprema. Svjesni, naravno, da smo ostvarili veliki san u martu kada smo se plasirali na Igre. Ne želimo da pregorimo u toj ogromnoj želji, a sigurna sma da nećemo – kazala je Itana Grbić koja je prije pet godina bila na širem spisku za OI u Brazilu.

Lijepo je vidjeti, kaže igračica Budućnosti, zdravu atmosferu i maksimalno davanje svih na svakom treningu. I to je adut za najveći spektakl.

– Kada je reprezentacija u pitanju sve je na najvećem nivou. Uvijek je ista slika, tako da o motivima ne treba previše pričati.

Prvu provjeru ,,lavice“ su imale prije dva dana sa mlađim koleginicama iz juniorskog tima.

– Mislim da je taj meč juniorkama mnogo više donio, prije svega da vide gdje su i koliko još moraju da rade za Evropsko prvenstvo. Sa druge strane, i nama je sve to dobrodošlo, da isprobamo neke stvari. Utakmica je, mogu slobodno da kažem, bila takmičarska, sa semaforom, sudijama… Ali opet sve to što smo uradili ne može da nam da neku realnu sliku. Mislim da ćemo do prave slike doći na turniru u Mađarskoj. Prije svega vidjećemo gdje smo i na kojim stvarima, do odlaska u Tokio, možemo da poradimo. Zaista jedva čekam turnir, jer je za nas svaka utakmica važna.

Uporedo analiziraju i rivale na OI. Možda malo više one koji ne dolaze iz Evrope.

– Sa Angolom i Japanom smo igrali, a imaćemo svježiji materijal koji će nam pomoći za pripremu. Sigurna sam da ćemo ih dobro spremiti. Ne sumnjam u naš pravi pristup, mada je glupo pričati o tome, jer dobro znamo kakvu težinu i snagu nose Olimpijske igre.

Crnogorski rukometni tim je respektabilan i pokazao je u martu koliko i oslabljen može daleko da ide. Iskustvo i mladost je karta na koju Popović i Maja Savić mogu da igraju.

– I to i što u ekipi imamo zdravu konkurenciju i atmosferu. Dobro je što je tako, odnosno što nema nezadovoljnih ili zavidnih. Mi, malo mlađe, pratimo iskusnije, koje znaju kako se dolazi do medalja. Osvajale su odličja što je veliki plus za kompletnu ekipu. I one su se uklopile sa nama, našom energijom, spojili smo što je bila dobitna kombinacija u martu na kvalifikacionom olimpijskom turniru. Pratimo ih, učimo iz njihovih primjera, a one su se prilagodile i zbog nas vratile na početak priče.

Nema dana da djevojke, koje imaju iskustvo Igara, ne podijele sa debitantima poučnu priču iz Londona ili Rija.

– I djevojke nam prenose iskustva, ali i Maja kao najbolje lijevo krilo i Bojana kao nekada najbolja igračica svijeta. Obje su posljednje utakmice odigrale na Igrama u Londonu i oprostile se medaljom. Bojana nam je ispričala da je bila spremna šest trofeja Lige šampiona da zamijeni učešćem na Olimpijskim igrama. Mislim da je sa ovim sve rečeno. Vidjeli ste suze Jovanke Radičević i Majde Mehmedović kada smo se plasirali na OI. Iskrena sam kada kažem da imamo od koga da učimo i to kroz najbolje primjere naših igračica i trenera.

Strpljenje

Sjajna sezona je iza Itane Grbić. Ustvari iz sezone snova stigla je na prvi trening nacionalnog tima. Jedva je čekala da krene priča oko Tokija.

– Iskreno, nikad ljepše se nijesam osjećala.

Prije pet godina bila je u priči oko Rija.

– Tada sam znala, koliko god da dam, prednost imaju starije igračice. Sad znam, konkretno da sam u martu nešto uradila i da je ostao doprinos. Sedam godina sam već u reprezentaciji, čekala sam šansu i bila strpljiva.

 

 

Send this to a friend