Rukomet

Ne moraju ništa, a žele sve

Od golmanskog tima u crnogorskoj rukometnoj reprezentaciji pred početak šampionata Evrope očekuje se mnogo. Isti, čak i bolji nivo od prikazanog na prethodnom Svjetskom prvenstvu i kvalifikacijama za šampionat Evrope. Na oba takmičenja Marina Rajčić i Ljubica Nenezić su briljirale.

Najmlađe po godinama (Marina 25, Ljubica 21) u Francuskoj imaće zadatak da zaustave šuteve, za početak, igračica svjetskog i olimpijskog šampiona. Svaka od njih, na sreću, specijalizovala se za određene šuteve i pozicije. U dobroj su formi, zadovoljne što su ponovo zajedno sa trenerom Novakom Ristovićem.

Nenezić je u turskom klubu Kastamon, Rajčić u Budućnosti. Sa dobrom minutažom, uz kvalitetnu pripremu vjeruju da mogu da pomognu timu na putu do cilja. A cilj je prolaz u glavnu fazu šampionata. Ambicije će se pomjerati kako prvenstvo bude odmicalo. Sa Marinom, Ljubicom i Novakom razgovarali smo juče pred početak treninga. Kroz formu pitanja-odgovori, saznali smo neke zanimljive detalje posljednjeg odbrambenog bedema crnogorskog tima.

Kako se psihološki spremate za EP?

RAJČIĆ; Nema većeg motiva od nastupa za nacionalni tim. Srećna sam i uživam na pripremama. Nemam tremu, nema ni potrebe, urađeno je što je urađeno, sada samo treba pružiti maksimum. Za naš tim je najhitnije da se psihički spremi, jer je u nekim trenucima samo to problem. Od toga zavisi koliko ćemo dogurati.

NENEZIĆ: Potrudila sam se na treninzima u Turskoj da se spremim za šampionat. Vjerujem da ću i tu psihološki stranu ojačati radom sa trenerom i Marinom. Uz njihovu podršku, sigurnija ću biti u sebe. Samo timski duh stvara stabilnost.

RISTOVIĆ: Izuzetno je važno posvetiti pažnju psihološkoj pripremi, a posao je olakšan jer vjerujemo u zajednički rad. Znači što smo uvijek tu jedni za druge. U situaciji, kada i ako dođe, do poljuljanog samopouzdanja, znači rečenica “samo pozitivno”.

Iskreno, na kojem ste nivou sa formom?

RAJČIĆ: Na skali do deset, jaka osmica. Nijesam još na nivou na kom sam bila prošle godine u Mecu. Ali, biće bolje u Francuskoj.

NENEZIĆ: Ne volim i ne umijem sebe da ocjenjujem. Neka trener priča. Ali mogu da kažem da sam sigurna u sebe i dobro se osjećam.

RISTOVIĆ: Marina je na dosta dobrom nivou, još samo ,,klik fali da bude top, odnosno da Marina bude Marina. Ljubica je trenirala protekle sedmice kod nas u klubu, vidim da se dobro osjeća, radila je na sebi. Ima još prostora za podizanja forme, očekujem na prvenstvu, što bi bilo fantastično, da oba golmana budu na najvišem nivou.

Osjećate li pritisak?

RAJČIĆ: Apsolutno ne.

NENEZIĆ: Osjećam pozitivnu tremu, nestaće nakon prvog meča. Uz njihovu pomoć vjerujem da će biti tako.

RISTOVIĆ: Ne idemo na šampionat pod imperativom, već sa željom da odradimo posao na najbolji način. Ne moramo ništa, a želimo sve.

Ambicije?

RAJČIĆ: Rano je je pričati o medalji. Faktor iznenađenja nije isključen u Francuskoj, naučili smo da svako svakoga može da iznenadi. U Nansiju želim grupu da prođemo.

NENEZIĆ: Sanjamo medalju, ali idemo korak po korak. Mislim, ne idemo u Francusku da šetamo. Slovenija je trenutno najvažnija, potrudićemo se, uz dobru odbranu, da dođemo do pobjede.

RISTOVIĆ: Naučili smo da budemo oprezni, ali mogu da kažem da sanjam medalju. Daćemo sve od sebe da
ostvarimo snove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Srećno Lavice. Samo srcem, pa kako god bude.

gost
Gost
gost

Bravo! Srecno!

Send this to a friend