Rukomet

Ni Norvežanke nijesu visoke, pa su najbolje na svijetu

foto: zrkb.me

Nema visinu, snagu, fali u odbrani… Mlada je još, ali…

Komentari su na račun Matee Pietikosić.

A ona, mnogo ne mari zbog toga. Dobro joj u ŽRK Budućnost, srećna je što će još tri godine (najmanje) nositi dres omiljenog kluba. Ima podršku od svih. Trener Dragan Adžić ukazuje joj šansu, kapitenka Milena Raičević (i ostale, naravno) nedavno za Arenu je ispričala da je Matea budućnost Budućnosti i da se na nju mora računati.

A evo kako mlada, 17-godišnja rukometašica, razmišlja:

“Mislim da to nema veze jesam li niska ili visoka. Eto, Norvežanke nemaju velike igračice, uglavnom su manje rastom, a najbolje su na svijetu. Puno godina su u vrhu evropskog i svjetskog rukometa. A ja sve te neke nedostatke mogu nadoknaditi voljom, željom, znanjem… I, naravno, biću upornija u tome što želim ostvariti.”

Možda i nije u duelima tip igrača koji će ,,raznijeti“ sve oko sebe. Ali, ima„nešto‘ od onoga sa čime se rađaju predodređeni za uspjeh.

“U Podgorici sam dvije godine, osjećam napredak i želim da napredujem. Nije lako igrati Ligu šampiona i boriti se sa igračicama koje su uglavnom ekstra klasa. Ali, znam da vrijeme radi za mene, svjesna da još jače moram da treniram i popravim puno toga u igri. Kao odbranu, a nekad u napadu moram malo da sam smirenija i više da gledam. U svakom slučaju, ima puno prostora za napredak.”

Sa srednjeg beka diriguje. Igračica je poteza. Ima dobro oko i osjećaj za prostor. Ima od koga da uči. Kupi znanje (kaže) na treninzima od saigračica.

“Nama, mladima je ovo dar, čast i prednost što treniramo sa igračicama koje su po kvalitetu u svjetskom vrhu. Ko zna kada će nam se opet ukazati šansa da radimo sa takvom klasom. Srećne smo što sa njima treniramo, jer su, stvarno, najjače.”

U najtrofejnijem crnogorskom klubu svaka od igračica je važna. Isto nose uspjeh i neuspjeh. Zato Matea ističe da su jednako patile poslije poraza od Vardara i FTC -a.

“I nama je preteško kao i igračicama koje su iznijele te mečeve. Dio smo tima. Isto tako smo bile srećne, koliko i one, kada smo pobijedile u Skoplju. Naporno smo radili i svi smo zaslužni bili za to.”

Ohrabrena izdanjima iz prethodna dva meča, Matea vjeruje da će Budućnost u nastavku Lige šampiona nastaviti istim putem.

“Ne smijemo se uzdignuti, treba da nastavimo dobro da radimo i da gradimo igru. Ni poslije Vardara se nijesmo uzdigle. Na dobrom smo putu, nadam se da ćemo ostvariti ono što želimo. ”

Miriše na zauvijek

Matea je u ŽRK Budućnost dvije sezone. Zadovoljna je. Vidi sebe još dugo u plavom dresu.

“Ugovor imam na još tri godine.”

Miriše na zauvijek?

“Pa, skoro.”

Send this to a friend