Rukomet Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u rukometu

Oslabljene Lavice napadaju Litvaniju

foto: Stefan Ivanović

Pobjeda je u mislima, poraz ili remi neprihvatljiv, Crna Gora je stigla u Litvaniju sa željom da dobar osjećaj iz premijerne pobjede nad Italijom, prenese na drugi kvalifikacioni duel za odlazak na šampionat Evrope.

Istina, “lavice” će danas na teren od 15 časova istrčati oslabljene, selektor Per Johanson ne može da računa na Milenu Raičević, Katarinu Bulatović i Itanu Grbić. Pozicija srednjeg beka je ranjiva, ali kapitenka Jovanka Radičević vjeruje u timski duh i nada se da će djevojke koje budu zamijenile iskusnije, prigrabiti šansu i pokazati kvalitet.

Naše rukometašice i stručni štab od prvog dana okupljanja su okrenuti današnjem meču, jer u baltičkoj zemlji očekuju jak otpor domaćina. Pokazale su Litvanke i u ubjedIjivom porazu od Mađarske, sve do 45. minuta, da imaju koliko-toliko kapacitet da ozbiljno zaprijete protivniku.

“Želim prvo da se vratim junskom baražu i kažem da osjećaj, nakon utakmice sa Češkom, nije bio lijep. Puno sam razmišljala o toj utakmici, od koje nam je, bukvalno, sve zavisilo. Ne daj Bože da smo izgubili, mislim, generalno, da bi se teško oporavili. Kada smo analizirali vidjeli smo sve ono što nam je bilo jasno nakon meča. Nije bilo toliko loše, ali je bilo katastrofalno vraćanje, a za nas nije dobro kada nekoj ekipi šaljemo signale da može da nas pretrči. Razlog je jasan godinama i kada smo osvajale trofeje, naše najjače oružje je bila odbrana i vraćanje. Takav odnos nam se nije ponovio u Pljevljima sa Italijom i iz ovog meča smo izašle znatno sigurnije i sa mnogo više pozitivnih signala”, kazala je Radičević.

Kapitenka crnogorske rukometne reprezentacije dalje objašnjava koliko je odbrana presudna i sa koliko energije je potrebno odigrati drugi kvalifikacioni duel u Litvaniji.

“Kada igrate dobru odbranu i dajete lake golove iz kontri onda sigurno poziciono morate da imate perfektan napad da bi nadigrali Crnu Goru. Tako da je na tome akcenat i biće u budućnosti”.

U sastavu litvanske reprezentacije nema igračica ekstra klase. Opasnost, nakon pregledanih klipova iz svježeg meča sa Mađarskom, prijeti od strane bekova.

“Prije svega Litvanija je mnogo kvalitetnija od Italije, sa dvije igračice od kojih prijeti opasnost i od kojih sve zavisi. Pokazali su da mogu da pariraju favoritima, a kako igraju kod kuće nemaju jedan razlog da ne pokažu najbolje izdanje i da nas pobijede. Generalno mislim da je Crna Gora svima izazov. Ali, vjerujem u maksimalan pristup i ozbiljnost kao i uvijek od nas sve zavisi. Ako smo ozbiljne i maksimalne tako će teći utakmica”.

Oslabljene “lavice” mogle bi da imaju manjih problema u napadu, ali…

“Ulazimo oslabljene u meč, a lično vjerujem u druge igračice, jer je ovo njihova šansa. Budućnost crnogorskog rukometa mora da se oslanja i na one mlađe. Ovo je idealna šansa gdje moramo da pokažemo da možemo da igramo odbranu i da imamo veliko srce i onda kada smo oslabljene. To su stvari koje moramo da primjenjujemo u kom god sastavu da nastupamo”, poručila je Radičević.

Send this to a friend