Rukomet

“Plave” na F4 bez Suzane Lazović

Suzana Lazović, zbog problema sa vratnim dijelom kičme, preskočiće završni turnir Lige šampiona koji 6. maja počinje u Budimpešti. Novo iskakanje, nažalost, smanjuje rotaciju, što znači puno problema, prije svega, u odbrani, gdje je pivot „plavih“ bila jedna od ključnih igračica u sistemu trenera Adžića.

Odranije je poznato da Milena Raičević i Đurđina Malović, zbog oporavka, neće konkurisati za sastav.

“Povreda vratnog dijela kičme je takve ozbiljnosti da ne smijemo rizikovati ni jedan trening sa njom. Vjerujem da će doktori uraditi sve što treba i da će Suza i ovu povredu pobijediti i da će se vratiti na teren. Prošle godine, takođe, nije bila dio ekipe, a dok je u sezonama kada smo osvajali trofeje davala veliki doprinos”, kazao je trener „plavih“ Dragan Adžić po dolasku iz Skoplja, gdje je Budućnost osvojila drugo mjesto na završnom turniru Regionalne lige.

„Plave“ su završile sa posljednjim provjerama pred put za Mađarsku. Na finalnom turniru Regionalne lige savladale su Podravku, dan kasnije izgubile u finalu od Vardara. Adžić je ponovo kombinovao, protiv različitih odbrambenih formacija se borio, tražio rješenja, a Itana Grbić se nametnula i na srednjem beku.

“U dva dana nas čekaju dvije jake utakmice, pa smo primorani da u rotaciji tražimo još jednog beka. Naše mišljenje je da je taj peti bek Itana, zbog ritma kakav mogu da nametnu učesnici F4. Desio se problem sa koljenom kod Kinge u ranoj fazi utakmice sa Vardarom, pa se još više otvorio prostor da je probamo na srednjem beku. Za malo više nego što smo mislili, ali moramo imati raspoloženog još jednog beka.”

Krila su u Skoplju u nekim segmentima dominirala, ali u nekim se nijesu proslavila.

“Povratkom Biljane Novović, a spremna je i Ivona Pavićević, kvalitetno smo pokrili poziciju lijevog krila. Biljanino iskustvo i kvalitet osjetili su se protiv Vardara. Na drugoj strani, uz Neli Irman je i Dijana Ujkić, koja je dobila i iskoristila prostor”, kazao je Adžić.

Dijana je pokazala posebnu agresivnost u odbrani, bila je uspješna, ali u napadu je iz najboljih situacija promašivala, Ema Ramusović zadovoljila u defanzivnim zadacima sa Krimom. Jauković pokazala da ima bombu u rukama, stabilna je u odbrani…

“Ova sezona potpuno potvrđuje i činjenično se to može ustanoviti da su mlade dale nemjerljiv doprinos. Mogu u ovom sistemu i saigračice im vjeruju. Siguran sam da će utakimica sa Đerom potvrditi da su spremne za velika djela i da će sinergija između mladosti i iskustva pomoći da prevaziđemo sve probleme koje imamo po pitanju sastava.”

Budućnost je pokazala neke slabosti i nesnalaženje protiv odbrane „5-1“. Adžić očekuje da će u nekom dijelu utakmice i Đer, koji forsira formaciju „6-0“, probati da se brani i na ovaj način.

“Napadački, u obje utakmice, neke promjene odbrane i formacije protivnika nijesmo baš najbolje rješavali. Ali, to nam je trebalo u ovoj fazi, jer očekujemo da će Đer iskoristi i tu mogućnost. Tako da nam je to iskustvo u pojedinim momentima protiv Krima, a većim dijelom sa Vardarom, pomoglo i u narednih nekoliko treninga treba da se složimo, riješimo neke stvari i da se bolje osjećamo u toj fazi igre kada dođu takve promjene.”

Šta je još potrebno da uradite pred put za Budimpeštu?

“Imamo neka dva najvažnija zadatka do početka fajnal-fora. To je da nekoliko igračica, kojima je ovo prvo veliko takmičenje ili prvi veliki izazov, dožive duel sa Đerom kao praznik, a ne da ih doživljaj, jer igraju nešto veliko, sputa. Sa druge strane, imamo igračice koji su ostvarene i koje su svjesne šanse da sa ovom generacijom Budućnosti mogu da idu do kraja. I one trebaju da dođu u stadijum osjećaja kakav je bio u sezoni 2014-2015. I da vjeruju ostatku ekipe do maksimuma i na kraju da zadržimo, ako je moguće podignemo, taj dobar osjećaj kod svih mladih igračica. Želimo da prevaziđemo kvalitet i dominaciju koju ima Đer na domaćem terenu. U tom pravcu ćemo djelovati”, poručio je Dragan Adžić.

Send this to a friend