Rukomet Crna Gora blizu novog plasmana na veliko takmičenje

Poruka iz tabora lavica: Nećemo braniti prednost, na pobjedu i u revanšu

foto: Stefan Ivanović

Bjeloruskinje su iznenadile, odigrale odličan meč, a ,,lavice“ su tek nakon odmora, u prvih 20-ak minuta, napravile razliku, potvrdile klasu kroz odbranu i opravdale ulogu favorita u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo.

U revanš će sa ,,plus šest“ – ni malo, ni puno, ali čini se dovoljno da se bezbrižno prođe gostovanje i čekiraju karte za Španiju.

Prostora za bolju igru ima, najviše u defanzivi, gdje je bilo propusta u prvom i finišu drugog poluvremena kada su gošće serijom 3:0 (svi golovi iz kontre) stigle od ,,minus osam“ do pristojnih 27:22. U tom periodu Bjeloruskinje su pogodile iz čiste situacije prečku, a Tatjana Brnović prekinula niz golom za 28:22. Za konačnih 29:23 pogodila je Ema Ramusović 30 sekundi prije kraja.

Debitantsku pobjedu na klupi Crne Gore upisale su nova selektorka Bojana Popović i prva saradnica Maja Savić. Upravo smo pred današnji put za Bjelorusiju razgovarali sa Majom koja je poslije pet-šest godina ponovo pored terena sa velikom ulogom.

– Prije svega, pomogle su mi djevojke i Bojana da se osjećam kao da nijesam dugo bila odsutna. Na kraju je ispalo kao da nijesam ni odlazila. Osjećaj je bio snažan i bila sam pozitivno uzbuđena. Znam da nemam pritisak kao kada sam bila igrač ili trener mlađih igračica. Veći pritisak je kod Bojane, a ja sam desna ruka sa ciljem da ne zaboravi na neke stvari. Imam određene zadatke i ne želim ništa da nam promakne – kazala je Savić.

Maja poziva na strpljenje. Nekadašnja legenda svjetskog rukometa zna dobro koliko može tim, a vidi puno prostora za napredak.

– Biće grešaka, uvijek, ali ko zna Bojanu i mene, zna da radimo uvijek 100 odsto, jer ništa ne želimo slučaju da prepustimo. Konkretno tako smo i spremale Bjeloruskinje, koje su, realno, izgledale mnogo bolje na terenu, nego u ranijim mečevima. Zato ne bih rekla da smo ih potcijenili. Naprotiv.

Serija grešaka, promašaja, oscilacije, propusti u odbrani i slabo snalaženje u nekim momentima kada su mogle da odu na veću razliku, uslovilo je da Popović mijenja tražeći idealno rješenje za oba pravca. U napadu je tim gurala Đurđina Jauković, ključna tri gola za ,,plus osam“ postigla je Majda Mehmedović…

– U prvom poluvremenu nijesmo bili mi, ali smo u nastavku neke stvari skockali. Možemo možda da žalimo za propuštenim šansama, zicerima, jer bi razlika bila veća. Ali šest golova nije malo i pored toga što su gošće odigrale fantastičnu utakmicu, a mi ni približno što se od nas očekuje. Na početku smo primili dosta golova, nijesmo pomogli golmanima da ostvare laganije odbrane i zajedno krenu u ritam. Bjeloruskinje su kupile i odbijene lopte, što najviše nervira, a iz čega se prave greške i nerezonski šutira.

Zadovoljna je izdanjem do posljednjih deset minuta.

– Napadali su nas sa sedam igračica, a od sedam, realizovali su šest napada. Dobro je što se sve to na rezultat nije puno odrazilo.

Bekovi bjeloruske reprezentacije su odigrali skoro perfektan meč. Pogađali su lako do odmora.

– Ostavili su snažan utisak, a pripremali smo ih baš dobro. Ali neke stvari, koliko god da želimo da postavimo onako kako treba, ne mogu uvijek biti stoprocentne.

U utorak neće braniti ,,plus šest“. Cilj je da poprave utisak i u kontinuitetu završe revanš baraža.

– I oni i mi želimo pobjedu. Ne interesuje nas da nešto branimo, svjesni da je svaka utakmica u gostima kao utakmica na velikom takmičenju. Pritisak je veći, s tim što će domaćin imati podršku sa tribina. Vidjećemo koliko ćemo spremni biti da odgovorimo – rekla je Maja Savić.

Send this to a friend