Rukomet Počinje nokaut faza Lige šampiona

Radičević pred FTC: Dolazi nam zahtjevan rival, odbrana je ključ

Jovanka Radičević nahvalila je protivnika Budućnosti u osmini finala Lige šampiona. I sve je na mjestu. FTC zaslužuje najveći mogući respekt, jer igra sjajno u posljednje vrijeme, a u Podgoricu stiže sa željom da već u prvoj utakmici završi posao. Ali… I Budućnost se pita.

Legende poput Jovanke, Majde Mehmedović, Alison Pino, Barbare Arenhart i mlađih igračica, neće dozvoliti da se vječito drugi najbolji mađarski tim prošeta do četvrtfinala. Ima Budućnost dovoljno razloga da optimistično gleda na dvomeč, ali i oprezno.

– Igraju dobro, trče, dosta golova daju, svaku poziciju dobro su pokrili… Dolazi nam težak i zahtjevan rival. A mi, kao mi – fale nam igračice… To je što je, ne možemo da kukamo, ako smo mogli da se skupimo u ranijim utakmicama, skupićemo se i sada. Mislim da će se u ova dva meča najbolje vidjeti koliko nam je bitan svaki igrač – napomenula je Radičević.

Mađarski tim je u takmičarskom ritmu, što se ne može reći za ,,plave“.

– Nemamo mogućnost kroz mečeve da rastemo. Kada smo uhvatili ritam – došla je pauza. Budućnost je godinama u ovom sistemu, navikli smo na sve to, a mi iskusnije znamo kako to ide. Naravno, kada dođu utakmice daćemo sve od sebe. I u klupskom dresu i u dresu reprezentacije gdje nas nakon mečeva u Ligi šampiona čeka ono najvažnije – kvalifikacije za Olimpijske igre u Podgorici.

Budućnost uglavnom sve karte baca na odbranu. Jovanka vidi još nešto što bi moglo da ih približi dobrom rezultatu.

– Odbrana je ključ. Ali, moramo da smo svjesni i realni i kažemo: džaba odbrana ako ne dajemo golove. Ova dva faktora su povezana. Najžalnije od svega je što većinu dobrih odbrana ne realizujemo kroz tranziciju – lak gol. Nekad to bude zaista dobro, pa stvorimo brzu i laku šansu, a nekad ne možemo da pronađemo put do gola.Voljela bih, već kada igramo odbranu na način koji igramo, da imamo tranziciju i lake golove. Ali, kada pogledam vidim igračice koje se puno troše u odbrani. Na primjer Alison Pino. Igra sredinu odbrane i nekad sa namjerom stane da bude skoncentrisana i spremna za ono što nas čeka 60 minuta.

Mađarski tim slabije se vraća u odbranu, uglavnom bekovi zabušavaju, više vole da soliraju, a šutiraju i sa devet metara.

– To je dobra šansa, ali samo pod uslovom ako budemo pametne i ako budemo igrale odbranu na pravi način. A psihički i fizički smo spremne.

Jovanka upozorava na sve igračice FTC-a. Jer, za Budućnost, u sastavu u kojem će se suprotstaviti ovoj ekipi, ne može da svrstava nikoga po kategorijama. Vidi udarnu snagu sa bekovskih pozicija.

– Ponekad i osrednji bekovi, u ovakvim utakmicama, postaju veliki bekovi, a za nas, u ovom sastavu, to su sve vrhunski igrači. Tako se spremamo. Nemamo pravo nikoga da potcijenimo. Budućnost na ovoj poziciji ima tri, eventualno četiri igračice, koje igraju skoro 60 minuta. Računam Valeriju Maslovu koja još uvijek 100 posto nije oporavljena. Vjerujete da je kompletan tim FTC-a sastavljen od vrhunskih igračica, tehnički i taktički odlično potkovanih.

Upozorava Jovanka i na različitost igre i prilagođavanja članica ove ekipe raznim šemama

– Kazala sam da trče 60 minuta. Bekovi su sjajni šuteri i odlični finteri, a biće interesantno vidjeti kako ćemo sklopiti odbranu.

Forma igračica iz mađarske ekipe je na visokom nivou. Iskoristile su dobar osjećaj iz duela sa Vajpersom i ekipom Rostova, za sjajnu igru i pobjedu u derbiju domaće lige protiv Šiofoka (38:20).

– Ne smijemo da dozvolimo ono što su im svi dozvolili – igru jedan na jedan, šuteve sa devet metara i mnoge druge stvari. Vjerujem da možemo da im pariramo, a uz to ih i poznajemo dobro. Manje-više svaka od nas je imala priliku da igra protiv igračica FTC-a – rekla je Jovanka Radičević.

Budućnost i FTC igraće u nedjelju od 16 sati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VARVAR
Gost
VARVAR

dobro ste napisali legende!! nama trebaju mlade poletne igracice a ne stare izraubovane legendice!! njima hvala za sve sto su uradile i rade za buducnost ali treba nova svjeza krv..

Send this to a friend