Rukomet sp za rukometašice

Rival je Srbija: “Lavice” imaju adute za pobjedu

foto: IHF

Tri različita meča na Svjetskom rukometnom prvenstvu odigrale su naše reprezentativke.

Sa potpuno drugačijim osjećajem napustile su teren poslije startnog poraza od deset golova od Slovenije, pobjede nad Angolom i posljednjeg neuspjeha od olimpijskog šampiona Francuske.

Zabilježen je nevjerovatan, s obzirom na vremensku blizinu, rast u igri.

Blizu su bile Crnogorke da u glavnu rundu prenesu bod ili dva, a upravo će ih taj hendikep u Grupi 1 sa Srbijom, Rusijom i Poljskom koštati borbe za plasman među osam.

Treba biti, naravno, skroman, jer se od sastava bez lijevih bekova i neiskustva desne bekovske strane, nije ni moglo pretjerano puno očekivati.

Uz sve to Popović je u Španiju krenula sa podmlađenim timom, pomognut od strane generacije koja je 2012. stigla do najvećeg uspjeha – najiskusnije kapitenke Jovanke Radičević i golmanke Marine Rajčić.

Najteže je bilo selektorki koja je zajedno, uz miks mladosti i iskustva, probijala led i došla do situacije da u posljednjem kolu grupe A gleda kako do samog finiša drhti kandidat za zlatno odličje.

Postavila je selektorka sa saradnicima jake temelje, pokazala nevjernim Tomama, put kojim Crna Gora ide i od kojeg neće odstupati. Budućnost je lijepa, a sadašnjost može biti još ljepša jer “lavice” računaju da bi protiv Srbije večeras (18) mogle do premijernih bodova u novooformiranoj grupi 1.

Na pobjedu

-“Iza nas su tri različita meča u kojima borba nije izostala. Mislim da smo dale koliko smo mogle, a raduje posebno utakmica sa olimpijskim šampionom. Vidjeli ste svi da smo pokazale karakter i da smo skoro 60 minuta igrale egal. Ali to nije blo dovoljno ni protiv njih, a ni protiv sudija, ali takvo izdanje raduje i podstrek je za budućnost”, kazala je Itana Grbić.

Mnoge igračice su umorne, a Itana je nosila veliki teret u društvu Matee Pletikosić.

Probala je Popović od Angole i sa igračicama sa klupe, poteze je mudro vukla, što joj je, uglavnom, u napadačkom dijelu donijelo više opcija i izglednih prilika za gol.

“Navikli smo, makar ja i još neke djevojke kojima nije ovo prvo takmičenje, na ovakav tempo. Slobodan dan smo iskoristile da što bolje odmorimo. Vjerujem da ćemo spremno dočekati novi meč. Iskreno nijesmo imali puno vremena za analizu, ali do meča ćemo i to da obavimo. Nijesam gledala sastav Srbije, neke djevojke poznajem i to je to. Važnije da smo mi želje dokazivanja i da će sve, kao i do sada, samo zavisiti od nas. Očekujem zanimljivu utakmicu”.

Srbija je opasna sa crte, a golmanka Risović je neko ko, kada uđe kako treba u utakmicu, pravi ozbiljne probleme protivniku. Naš tim je imao problema sa šutevima iz čistih pozicija, a bilo bi loše da je razbrane, kao što su Slovenku Pandžić.

“Ubijeđena sam da će odbrana donijeti prednost. Energija je veoma važna, a nadam se da ćemo u napadu pokazati strpljenje i smirenost u šutevima. Vjerujem da ćemo danas ostvariti pobjedu”, poručila je Grbić.

Lijepa priča

Procjena je da još ima snage i rezerve u crnogorskom timu, što je uz formu, dobar znak pred nova tri meča u Španiji.

“Mlade smo i rastemo iz meča u meč. I to hrabri za sve što nas dalje čeka u Španiji. Polako slažemo stvari, učimo, a radile smo dobre stvari u posljednja dva meča. Nažalost, ta prva utakmica je bila kakva je bila i sa pehom smo dočekale novi duel koji nas je vratio na put. Najveći uspjeh je što smo sa Francuskom odigrale snažno, bez straha i izvukle pozitivne stvari. Smatram da sa onakvom igrom možemo do još ljepše priče”, istakla je Nikolina Vukčević.

Pivotkinja crnogorskog tima smatra da će sada biti lakše igrati jer je cilj ostvaren.

“Čekaju nas tri nova meča, spremamo se polako, a nadamo se najboljem”.

Sada “lavice” u odbrani mogu da se oslone na Andrijanu Popović, najmlađu – debitantkinju u A timu. Djevojka iz Budućnosti, nakon serije povreda i operacija, stala je na noge i marljivo se spremala za veliku scenu.

U rotaciji bi mogla da puno pomogne, konkretno Emi Ramusović i Tatjani Brnović.

Napadački se polako podižu desni bekovi, ali i Popović opravdano dozira i mijenja, jer za kontinuitet je potrebno vrijeme i više iskustva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pop cira spira
Gost
pop cira spira

dali ce se ikad sresti srbija i cg,ne nema zbora…srecno lavice……e viva….

Send this to a friend