Rukomet kreće domaća liga

Rukomet se vraća poslije pola godine

Vrijeme je za domaći rukomet, prvi put poslije šest mjeseci.

Nakon što je početkom marta zbog korona virusa prekinuta Prva liga za muškarce, a titula dodijeljena prvoplasiranom u tom trenutku Lovćenu, te nikad duže pauze između dva prvenstva, danas će na teren izađi šest od devet timova iz elitnog ranga.

Trebalo je da ih, poslije proširenja lige, bude deset, ali je Brskovo iz finansijskih razloga odustalo od takmičenja među najjačim timova i nastupaće u Drugoj ligi.

Epidemija virusa kovid-19 uticala je na ionako skromne budžete prvoligaških klubova, s tim što među njima ima i onih koji na papiru nijesu slabiji u odnosu na prošlu sezonu.

Takav je slučaj sa Lovćenom, prvim favoritom za trofeje (dijeliće se tri jer je završnica Kupa za prošlu sezonu zakazana za decembar), koji je bio aktivan tokom ljeta.

Vratila su se iskusna krila Igor Marković i Draško Kaluđerović, a stigli su i Petar Eraković i Miodrag Ćorsović iz Rudara, kao i Nemanja Drakulović iz Partizana.

Otišli su Luka Vukićević, Marko Simović, Brajan Ankersen i Slaviša Lacmanović.

Najvažnije je da rukomet kreće i svi smo srećni zbog početka sezone. Situacijaje svugdje specifična, i u drugim državama su timovi bili osuđeni na minimalan broj kontrolnih utakmica rekao je povratnik u Lovćen Igor Marković. Dugogodišnji reprezentativac Crne Gore trebalo bi da bude “produžena ruka trenera Duška Milića, počev od današnjeg meča sa Budvanskom rivijerom.

“Na papiru imamo najbolji tim u ligi, moramo da opravdamo ulogu favorita. Ne treba očekivati da bilo koji tim na startu sezone bude na visokom nivou. Neće biti lepršave igre, nećemo ,,letjeti po terenu. Ipak je u pitanju duga takmičarska pauza. Na iskustvo i znanje treba da odradimo nekoliko uvodnih utakmica, a iz meča u meč vjerujem da ćemo dolaziti do prave forme”, kazao je Marković.

Lovćenov prvi rival, Budvanska rivijera, u sezonu ulazi sa novim trenerom. Dejan Dragnić je, međutim, poznato lice jer je radio sa mlađim kategorijama kluba iz naše prijestonice turizma i upravo će davanje šanse talentima biti ključni zadatak Budvana ove sezone. U timu je i nekoliko iskusnijih – povratnik Marko Simović, Lazar Pešić, Nebojša Lakić, Radivoje Đođić.

“Dugo smo bez zvaničnih utakmica, a teško je bilo naći rivala tokom priprema. Imali smo dvije provjere, sa Partizanom i Dubrovnikom, a da su okolnosti normalne odigrali bismo još najmanje dvije. Ipak, mislim da smo spremni za gostovanje pretendentu na titulu i ne idemo na Cetinje sa bijelom zastavom”, kazao je Dragnić.

-“Lovćen je favorit, ne samo u ovom meču, već i za sve trofeje, ali naša želja je da odigramo onako kako znamo. I pored sitnih povreda, vjerujem da ćemo biti kompletni na Cetinju, što mi takođe daje vjeru u dobru igru i možda pozitivan rezultat”.

U istom terminu, od 18 časova, igra se derbi sjevera između novajlije u Prvoj ligi, Berana 1949 i pljevaljskog Rudara. Berance je pojačao jedan od najboljih rukometaša Prve lige Milun Danić, koji je u prošloj sezoni nosio dres Komova. Iz Jedinstva su došli golman Zarija Lutovac i srednji bek Đorđe Folić, dok su klub napustili Nikola Babović, Mirza Ramusović i Vlastimir Bogavac.

“Zbog situacije sa koronom nijesmo odigrali nijednu pripremnu utakmicu, tako da nam duel sa Pljevljacima dolazi kao vatreno krštenje. Rudar je ozbiljan protivnik, ali se nadamo dobrom rezultatu, jer smo se predano pripremali za početak šampionata”, kazao je trener Milan Miki Novović za Radio Berane.

“Susret prvog kola sa Rudarom će biti pravi pokazatelj naše forme. Takođe će pokazati da li smo mi, kao uprava i stručni štab, uspjeli da pripremimo tim onako kako treba”.

Sastav Rudara pretrpio je velike izmjene tokom ljeta. Talentovani dvojac Arsenije Dragašević i Radojica Čepić otišao je u slovenačko Celje, Petar Eraković i Miodrag Ćorsović su pojačali Lovćen, dok je Emir Đulović karijeru nastavio u Austriji.

Ima i novih lica iz Holandije se vratio Ognjen Leković, iz Danilovgrada stigao Filip Racković, a pojačanja su i talentovani kadeti Luka Barjaktarović iz Mornara 7 i Petar Mirović iz Perpera, filijale Lovćena…

Mornar 7, čiji je tim sastavljen od igrača iz Bara, dočekaće Jedinstvo i to bi trebalo da predstavlja duel timova koji će se boriti za opstanak.

Slična sudbina vjerovatno čeka i Danilovgrad, odnedavno pojačan bivšim povremenim reprezentativcem Nemanjom Malovićem, koji na premijer dočekuje najvećeg Lovćenovog konkurenta za trofeje Komove.

Andrijevčani su ostali bez lijevog krila, reprezentativca Aleksandra Bakića koji je otišao u Nekse, te Miluna Danića. Komovi imaju i novog trenera Radoje Lekić je naslijedio Đorđija Markovića, a sa njim je iz Jedinstva stigao i bek Bojan Varagić.

Duel u Danilovgradu igraće se sjutra. U ovom kolu slobodan je Partizan, koji je oslabljen u odnosu na prošlu sezonu i među posljednjima je krenuo sa pripremama.

Iz Prve lige neće biti direktnog ispadanja, već će devetoplasirana ekipa za ostanak u eliti igrati sa drugoplasiranim iz Druge lige. Utakmice će se igrati bez prisustva publike.

Tags
Send this to a friend