Rukomet

Sklapaju kockice za velike stvari

Crnogorke su izabrale Šveđanke za posljednji filter pred nastup na prvenstvu Evrope u Francuskoj.

U zemlji selektora Pera Johansona prikuplj aju snagu, s vjerom da će otkloniti naj manje dileme i sitnice kroz kontrolne utakmice protiv potencijalnog rivala za glavnu fazu šampionata u zemlji svjetskih prvakinja. Prije dvije noći uspješno su, posebno u napadačkom dijelu, prebrodile prvi kontrolni meč. Postigle su 30 golova, primile dva manje, uz odbranu koja je većim dijelom utakmice bila kompaktna.

“Koliko smo još promašili zicera! Početak je bio idealan, krajem 11 minuta primili smo drugi, a do 20. minuta četiri gola. Imali smo manji pad, iskontrirali su nas greškama u napadu, kada su iz tranzicije dale nekoliko lakih golova, što moramo da svedemo na minumum. Ipak, primili smo 28 golova, dosta, s obzirom na to da smo ih do 20. minuta držale na četiri”, ispričala je Đurđina Jauković.

Odnos obećava i psihološki momenat koji je u završnici, kada su se domaće približile na minus od gola, isplivao na površinu.

“Prije svega, za nas je bitna pobjeda. Imali smo dobar ulazak u meč, u drugom poluvremenu smo dosta toga ispravili i slavili. Švedska je idealan protivnik i zbog toga što selektor može da vidi kako izgledamo pred prvenstvo. Pružiće nam se šansa i nakon druge utakmice da izaberemo ono najbolje što radimo i na taj način u Francuskoj da igramo”.

Panike nije bilo kada su se Šveđanke približile. Topile su domaće rukometašice prednost, ali..

“Nijesam vidjela paniku ili osjetila neizvjesnost. Nije bilo onoga ‘što ćemo sad’. Posebno kod nas mlađih, mislim da smo prebrodile i te stvari. Kad se sjetimo prošlogodišnjeg takmičenja, sada je drugačije. Mislim da smo dosta naučile i napredovale. Upravo smo takvu sigurnost prezentovale i u finišu. Nastavili smo dalje, u dobrom ritmu i dobro se branile”.

Pripremne utakmice su luksuz, gdje se greške praštaju i gdje nema posljedica. Rezultat ne pokazuje uvijek pravu snagu, kao što ne otkriva kompletne slabosti.

“Pričali smo sa selektorom, želi svaku igračicu da isproba. Jasno je da ko god da uđe, treba da pruži maksimum, a nije bitno vremenski koliko. Osjećam pozitivnu energiju, jedni drugima vjerujemo, što je najhitnije”.

Evropsko prvenstvo za “crvene” počinje utakmicom sa Slovenijom, koja u odnosu na Švedsku ima drugačiji pristup u odbrani.

“Istina je da igraju malo specifično u odbrani. I ne mislim da nemaju kvalitet. U Francuskoj će nas sačekati tri jaka rivala, svaki motivisan na svoj način. Mislim da nas Slovenke poznaju, kao što znamo mi njih. Od ponedjeljka ćemo im se potpuno posvetiti. Prva utakmica je najbitnija, možda svi očekuju da će biti lako, ali mi tako ne razmišljamo. Biće tuče i velike borbe”.

Spektakl počinje upravo u Nansiju, gdje će dan ranije Francuska i Rusija svjetski i olimpijski šampion, odmjeriti snage. Po renomeu ova dva tima su u konkurenciji za osvajanje medalje.

“Najiskrenije, nijesmo previše razmišljali o njima. Smatram da ne treba da ih se plašimo. Na prošlom Svjetskom prvenstvu ispali smo od Francuske, koja nas nije nadigrala. Mislim da smo sada iskusnije i znamo kako sa njima”.

Karata više nema za mečeve francuske reprezentacije. Dvorana će biti krcata.

“Ne bojimo se pune dvorane, jer smo već igrali slične mečeve u takvim ambijentima. Uživaćemo, definitivno. Sjećam se utakmice sa Danskom pred deset hiljada navijača svi su došli da uživaju u rukometu, sigurna sam da će isto biti u Nansiju. Trenutno mislimo samo o Sloveniji, jedva čekamo taj meč. A čuli smo da su sve karte rasprodate za mečeve reprezentacije Francuske”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoki
Gost
Zoki

Danas dati mnogo vecu minutazu Nenezic,Ramusovic,Despotovic,Premovic,Pavicevic,a vise odmarati Mehmedovic,Radicevic i Raicevic zbog nedaj Boze nekih povreda.Katarina Bulatovic pod HITNO da uzima vise suteva po utakmici jer mora da se vrati na bolje staze jer neki njeni udalri u Ligi sampiona mi izgledaju ko da nema snage u ruci zato neka malo danas bude vise forsirana.

Send this to a friend