Rukomet Rukometašice Budućnosti večeras (17h) gostuju Valčei u zaostalom meču 7. kola Lige šampiona

Spremne za novo iznenađenje

Rukometašice Budućnosti prebrodile su brigu oko osmine finala, a do kraja Lige šampiona igraće za što bolji plasman u grupi 2, gdje su Đer, CSKA, Brest i Odenze u boljoj bodovnoj poziciji.

Priliku da poprave saldo, ali i da nastave seriju dobrih izdanja iz prethodne dvije utakmice, ,,plave“ će imati danas u gostima kod Valčee u zaostalom meču 7. kola. U Rumuniju su Bojana Popović i djevojke stigle u poneđeljak, dan nakon što su osvojile bod na terenu Bresta u 11. kolu elitnog takmičenja.

Duel sa šampionom Rumunije mogao bi da donese još bolje smjernice ,,plavima“ koje će i u ovom meču nastupati bez ljevoruke Valerije Maslove, a do kraja sezone ne mogu računati na Andreu Lekić i Tatjanu Brnović.

Bez pritiska

“Ne možemo da kažemo da smo favoriti na gostujućem terenu bez obzira na to ko je protivnik, imajući u vidu sastav koji trenutno imamo. Ponovo ćemo se ponašati na način da se spremimo najbolje što možemo, da se borimo i da ispravimo neke stvari koje su nam se dešavale u Brestu, te svedemo greške na minimum, prije svega u fazi vraćanja. U tom segmentu moramo da budemo postavljeni, bolje fokusirani, a imamo iskustvo iz prvog meča protiv Vlčee, kada smo se uvjerili da oni to kažnjavaju i postižu lake golove”, kazala je Popović.

Bez obzira na to što je rumunski tim do prvih bodova stigao u prošlom kolu u Koprivnici, golmanka Marta Batinović, crnogorska reprezentativka, kao i mnoge druge internacionalke pokazale su u Podgorici, kada su bile oslabljene, kakav kvalitet posjeduju. Napadačka ekipa ozbiljno bi mogla da iskoristi i najmanju slabost u odbrani Budućnosti.

“Kada je postavljena zona, onda je sve lakše, imamo neke principe i pokušaćemo da ih se držimo, te podižemo na viši nivo. Svako iskustvo prethodnog meča nam donosi nešto novo i na osnovu toga možemo da napredujemo. Vjerujem da će se djevojke oporaviti jer imamo težak raspored, a nemamo veliku rotaciju, to je najvažnije u ovom trenutku”, kazala je Popović.

Valčea je imala dosta pehova u ovoj sezoni, samo tri prvotimke (među njima Batinović) nijesu preležale koronu, koja je ovaj tim destkovala u domaćoj i Ligi šampiona.

“Imali su dosta pehova ove sezone, u svim mečevima im je nedostajalo po nekoliko igračica. Poremetila ih je situacija sa korona virusom, te povrede nekih igračica, ali imaju iskusnu ekipu koja posjeduje kvalitet. Igraju nezgodno i možda su i opasniji od Bresta, jer igraju sigurnu igru, na zicer, pokazuju veliku istrajnost u napadu, tako da je potrebno mnogo više snage da im parirate nego kada igrate protiv Bresta koji ima šutere kao što su Jauković i Gros. Gonzales, Fernandes i Liščević konstantno idu na gol, sa namjerom da idu na šest metara, tako da fokus protiv Vlčee mora da bude tokom svih 60 minuta. Takođe, imaju dva vrhunska pivota koja se nezgodna, moramo da zaustavimo njihovu saradnju sa bekovima. Sigurno je da će Vlčea podizati formu u narednim mečevima i ukoliko prođu u osminu finala, mogu da iznenade. Imaju kvalitet, ali nijesu došli u situaciju da izgrade tim zbog svega što se dešava ove sezone”, zaključila je Popović.

Fokus na sve

Budućnost je 2021. godinu otvorila pobjedom protiv Borusije, a veliki bod osvojen je u Francuskoj. ,,Plave“ su pokazale u Brestu, protv favorita, koliko je karakter važan. Ohrabruje lakoća u igri iz prvog poluvremena i koncentracija u finišu kada je Brest poveo, a Jovanka Radičević pogodila za 28:28 na sedam sekundi prije kraja.

“U prvom poluvremenu smo bile odlične, sa sjajnom odbranom i odbranama golmana. Na malo dublju odbranu, a naš trener je napravio dobru taktiku, igračice Bresta se najbolje nijesu snašle. U drugom poluvremenu domaće su nas stigle, ali osvojile smo bod. Raduje i za ovu i prošlu utakmicu što nijesmo gledale u semafor i što nas ništa nije moglo poremetiti. Dobar posao smo odradile, a ne treba zaboraviti da smo u odnosu na početak sezone znatno slabije i da nastupamo sa djevojkama koje nemaju potrebno iskustvo Lige šampiona. Zato su ova tri boda velika i znače za dalje obaveze”, poručila je Majda Mehmedović.

Kapitenka Budućnosti je kao važan segmenat za današnji i naredne mečeve istakla zajedništvo.

“Sasvim je normalno da smo se na terenu, poslije velikog broja treninga i utakmica, bolje upoznale što se i vidi”.

Tanja klupa, slabija rotacija, koštala je ,,plave“ osvajanja dva boda u Francuskoj.

“Falila je svježina. Nedostaju igračice koje su povrijeđene, a sa njima bi stvari na terenu bile još bolje i drugačije. Ali, i sa ovim što imamo izvlačimo maksimum. Smatram da na pravi način predstavljamo Budućnost”.

Majda vidi šansu u Rumuniji, ali i vidi izuzetnog rivala sa odličnom bekovskom linijom.

“Valčea nikad ne odustaje, zato što su sve igračice karekterne. Znamo dobro na koji način su igrali sa nama i to sa sastavom od devet, deset igračica. Iz iskustva znam da je u Valčei uvijek teško gostujućim ekipama. A za nas je najvažnije da nakon mini turneje ostanemo zdrave. Ne sumnjam da će svaka od nas na terenu dati maksimum. Za koliko će to biti dovoljno – vidjećemo”.

Sa Odenzeom i Đerom 23. i 29. januara

,,Plave“ čeka težek posao do kraja januara. Nakon gostovanja Brestu i Valčei u Podgorici će prvo igrati sa Odenzeom, a zatim i sa Đerom zaostali meč 6. kola Lige šampiona.

Danski i mađarski tim u neđelju odigrali su neriješeno.

Send this to a friend