Tenis

Djevojčica sa zbirkom uspjeha

Klinci obično u uzrastu od šest do osam godina počinju da se bave sportom. Već u periodu školovanja, na nagovor drugova često se desi da pređu sa jednog na drugi sport. Takvih primjera ima mnogo, čak i kod sada profesionalnih sportista, ali priča Divne Ratković definitivno je nesvakidašnja.

Za petnaestogodišnju Baranku malo je reći daje čudo od djeteta! Divna je višestruka prvakinja Crne Gore u tenisu, šampionka Crne Gore i u atletici za mlađe juniore, i to u šest disciplina, a u čak tri je državna rekorderka, i ima 20 titula prvakinje Crne Gore u kraljici sportova! Odlična je i šahistkinja, što je dokazala na nedavnom takmičenj u u Baru gdje je osvojila prvo mjesto, a uz sve to jedna je od najboljih učenica u Crnoj Gori, za što je dobila i nagradu Ministarstva prosvjete. Simbolika ili ne, ali priznaćete Divnina priča je zaista divna!

Teniski mag

Krenimo redom. Već sa šest godina Divna Ratković zavoljela je tenis, a vrlo brzo počeli su da stižu trofeji, jer je Divna bila nevjerovatna, ali i enigma za svoje vršnjakinje u Crnoj Gori i šitre… O kakvom talentu u tenisu je riječ, najbolje govore brojke i brojna priznaj a. Tenis sam počela da igram iz razonode, ali posljednjih deset godina tenis je dio mog života počinje priču za Arenu Divna Ratković, a zatim nabraja uspjehe koji su za Ginisa.

“Šest puta bila sam prvak Crne Gore u različitim kategorijama, a sedam puta osvajala završne masters turnire. Tokom prethodnih 10 godina osvojila sam ii različitim kategorijama više od 60 nacionalnih turnira. Na “Tennis Europe turnirima učestvujem od 2014. godine, na kojima sam više puta igrala polufinala i finala u singl konkurenciji i nekoliko puta osvajala turnire u dubi konkurenciji. Sa nastupima na ITF turnirima počela sam prije dvije godine, a prošle godine sam uspjela da osvojim prve bodove na ITF listi”, naglasila je Ratković.

Divna je 2014. godine proglašena za najbolju teniserku u kategoriji do 10 godina, zatim je godinu kasnije izabrana za najbolju teniserku u kategoriji do 12 godina. Naredne (2016. godine) dobila je priznanje za najbolju teniserku u kategoriji do 12 i do 14 godina, zatim je došlo priznanje za najbolju teniserku u kategoriji do 14 godina i za najbolji ETA rang u kategoriji do 14 i do 16 godina, a prošle godine izabrana je za najbolju teniserku sa ETA rangom u kategoriji do 14 i do 16 godina.

“Moram istaći da sam za juniorsku reprezentaciju Crne Gore nastupala od 2015. godine u kategorijama do 12 i do 14 godina. Ponosna sam što sam tokom 2018. godine izabrana da nastupam za ITF tim Evrope U14, pod nadzorom sjajnih trenera Darije DeškovićMišković i Gorana Sevčenka. Takođe, posebno bih istakla i prošlogodišnji nastup za Fed kup reprezentaciju Crne Gore. Pripala mi je čast da treniram i nastupam sa najpoznatijom crnogorskom teniserkom Dankom Kovinić. Uspjela sam da ostvarim jednu pobjedu čime sam postala 25. najmlađa teniserka u istoriji Fed kup takmičenja i najmlađa teniserka u istoriji crnogorskog tenisa koja je ostvarila pobj edu u Fed kup takmičenju. Takođe, i ove godine sam bila dio reprezentacije koja je igrala na Fed kupu u Ulcinju”, dodala je Ratković.

Podvig u Rijeci

Članica TK Bar nedavno je osvojila ETA U16 turnir treće kategorije ,,Kvarner open” u Rijeci. Prošle godine j e na tri ETA U14 turnira igrala u finalu u Nikšiću, Ulcinju i u Tirani, a dva puta je igrala u finalu dubla i to u Tirani i na Razvojnom turniru ITF u Antaliji. Zapažene uspjehe i titule na ETA turnirima postizala j e i 2015,2016. i 2017. godine.

“Iskreno, nadala sam se osvaj anju ETA turnira u Rijeci. Pošto sam tokom februara igrala na dva jaka ETA turnira u Holandiji na kojima sam stigla do polufinala u singl i dubi konkurenciji, znala sam da mogu sada da stignem i do titule. Turnir se igrao u izuzetno jakoj konkurenciji, samim tim ova titula ima još veći značaj za mene. Pored mene, najzaslužniji za moj uspjeh su moji roditelji koji mi pružaju bezrezervnu podršku u svemu i moj trener Vojislav Dobrković, koj i već nekoliko mjeseci nije u Baru, već živi i radi u Beogradu”, kazala je Divna.

Bez uslova u Baru

Svi ovi rezultati imaju posebnu težinu, ako se zna da TK Bar gotovo da ne postoji, a uslova za tenis u gradu pod Rumijom nema.

– Već više od dvij e godine ne postoji moj matični klub. Osim toga nije u funkciji ni jedan otvoreni teren na kojem bih mogla da treniram, a sezona igranja turnira na otvorenom traje od marta
do oktobra. Zbogtakve situacije, prinuđena sam da svakodnevno putujem u Podgoricu, Budvu i Ulcinj. Već neko vrijeme treniram u Teniskom klubu “Eminent” u Podgorici, sa trenerom Havierom de Castrom Palominom. Sve to iziskuje dodatne finansijske troškove, a i oduzima mi mnogo vremena, ali ne odustajem jer volim tenis kaže Divna.

Munja na stazi

Divna Ratković potiče iz sportske porodice, a njena majka bila je sjajna atletičarka. Baš zbog toga Divna je po uzoru na majku počela da trenira i atletiku. Član je AK “Sanja” iz Bara, a iako zbog brojnih obaveza nije redovna na treninzima dominira u brojnim disciplinama. Prvakinja je u šest različitih disciplina, a u čak tri je rekorderka Crne Gore.

“Najviše mi odgovaraju sprinterske discipline, aposebno 200 metara. U toj disciplini sam oborila prvi atletski rekord. Ali isto tako obarala sam rekorde i u disciplinama 300 m na otvorenom i u dvorani, kao i u skoku udalj. Atletski trening i teniska kondicija imaju nekih zajedničkih elemenata, ali se i razlikuju. Imam dobre fizičke predispozicije i urođenu izdržljivost, ali za uspjehe u atletici sve dugujem treneru Sanji Đurnić. AK “Sanja” veliku pažnju poklanja radu sa mlađim kategorijama, a Sanja je za nas toliko dobra i ona je zaslužna što smo zavoljeli a zaslužna je za moje pobjede i rekorde”, ističe Ratković.

Princeza na 64 polja

Divna je uvijek voljela i šah, a na nedavnom takmičenju u OS “Jugoslavija” u konkurenciji 27 dječaka osvojila je prvo mjesto.

“Često pored teniskog treninga odem i na kondicioni trening. Kada je lijepo vrijeme i kada ugrabim volim da odem na atletsku stazu. Partiju šaha odigram ponekad vikendom. Najviše volim da igram sa đedom, koji me je naučio da igram šah, još dok sam bila veoma mala. Iako su na školskom turniru bili sve dječaci, odlučila sam da se oprobam i pobijedila sam kroz osmijeh”, ističe Divna Ratković, čija zbirka uspjeha svakim danom postaje sve obimnija…

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sveto
Gost
sveto

Divna je divna, bravo.

Ivan Dolović
Gost
Ivan Dolović

Bravo.

Zoran
Gost
Zoran

Ko prati divnu zna sve uspjehe jedino onaj ko treba da prati opstina,ministarstvo ne trude se ni da saznaju njene uspjehe a pomoci u finansiranju nema .Malo za nju znaci mnogo a to malo i dalje ne vide ,ali svakako i bez njih ona ide napred ka vrhu svetskog tenisa.Uporan rad i disciplina je njen zagarantovan uspjeh.Pravi prijatelji ce uvjek… Više »

word
Gost
word

Svaka čast! Ovo je blago za Crnu Goru!

Send this to a friend