Tenis

Prošlo je 37 godina od najtužnijeg dana u istoriji tenisa

Prošlo je tačno 37 godina od najcrnjeg dana u istoriji tenisa. Tog 10. septembra 1983. godine legendarni švedski teniser Stefan Edberg prilikom jednog servisa pogodio je lopticom pomoćnog sudiju Dika Verhajmera (60) u međunožje. Nesrećni sudija je pet dana nakon incidenta preminuo od posljedica udarca.

Šveđanin, koji je tada imao samo 17 godina, igrao je protiv Sajmona Jula u finalu juniorskog turnira. Servirao je i napravio veliki promašaj, a loptica je pri velikoj brzini pogodila Verhajmera, koji se prevrnuo sa stolice i udario glavom na betonsku podlogu.

Sudija je odmah ostao bez svijesti, hitno su ga prebacili u bolnicu, gdje je i preminuo pet dana nakon incidenta.

Uzrok smrti bilo je krvarenje na mozgu.

Mladi Edberg je zbog ovog incidenta ozbiljno razmišljao da napusti tenis. Osjećao je ogromnu krivicu zbog smrti sudije, bio je potpuno slomljen. Kasnije se oporavio i napravio sjajnu karijeru. Bio je najbolji teniser svijeta i šestostruki Gren slem šampion.

Nakon ove tragedije teniska organizacija je promijenila pravila za linijske sudije. Odlučeno je da više ne sjede na stolicama, već stoje tokom meča, kako bi mogli da izbjegnu lopticu.

Porodica preminulog sudije tužila je organizatora US opena i Američki teniski savez. Tražili su 2,25 miliona dolara. Međutim, sud je utvrdio da udarac lopticom nije bio uzrok smrti i odšteta je smanjena na 165.000 dolara.

Ova priča postala je aktuelna u svjetskim medijima nakon šokantne diskvalifikacije srpskog teniseraNovaka Đokovića. Novak je na meču osmine finala US opena pogodio slučajno lopticom linijskog sudiju, ali, na sreću, žena nije pretrpjela nikakve povrede.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
JABLANKO
Gost
JABLANKO

Sto ste dosadni vise…disfalifikovan pa sto?

Send this to a friend