Vaterpolo Neuspjeh u Južnoj Koreji

Daleko je elita, problemi nijesu samo u bazenu

Crna Gora je daleko od elite! Poslije jučerašnje eliminacije u osmini finala od prosječne, ispostavilo se samo na papiru, reprezentacije Australije, ,,ajkulama” predstoji borba za plasman od 9. do 12. mjesta na Svjetskom šampionatu u Južnoj Koreji!

“Ajkule” su izgubile poslije peteraca, nakon što je regularni dio završen bez pobjednika 9:9. Prvi naredni meč odigraće sjutra sa Japanom koji je u osmini finala očekivano izgubio od Španije (15:7).

Višemjesečni rad je bio uzaludan, “crveni” se nijesu približili cilju, daleko je bilo i četvrtfmale. Priželjkivali su medalju pred put u Južnu Koreju, a dobri signali i optimizam ostali samo na papiru.

Sličan epilog bio je prije deset godina u Italiji kada su izgubili od Njemačke (u šesnaestini), ali sa mnogo jačim timom.

“Teško je bilo što reći. Nedostajalo nam je malo koncentracije i hrabrosti u momentima kada se lomila utakmica. Imali smo i dva gola prednosti. Eto, opet smo odigrali još jednu neriješenu utakmicu, niko nas, praktično, nije pobijedio, ali ispali smo u osmini finala. Penali su lutrija. Toliko puta smo prošli na penale, ali ovaj put smo ispali. Falilo je i malo sreće, ali mislim generalno kao ekipa nijesmo nešto specijalno hrabro odigrali. Australija je bila mnogo hrabrija, da ne kažem neku ružniju riječ, a bez toga se ne može u ovim utakmica. Počevši od mene, kao kapitena, pa preko cijele ekipe. Sve smo imali, taktički smo bili odlični, ali, jednostavno u bitnim utakmicama dešava nam se psihološki pad koji ne možemo da probijemo. To nije slučajno, već četvrto takmičenje ispadamo, istina, ne u ovoj fazi, ranije su bila četvrtfinala. Bez hrabrosti, inata i prkosa se ne može igrati ovako veliko takmičenje. Ali, što je tu je. Definitivno nijesmo za osam najboljih ekipa u svijetu”, jasnu poruku poslao je nakon meča kapiten Draško Brguljan.

Naši igrači bili su u zaostatku dugo, a onda u trećoj četvrtini su poveli 7:6 i 8:6, prečka je zaustavila potpuni potop izabranika Elvisa Fatovića, a onda se sve okrenulo naopačke.

Đuro Radović je pogodio za 9:9, ispostavilo se posljednji gol u regularnom dijelu meča. U penal ruletu golman Australije odbranio je šuteve Mlađana Jano vica i naj mlađeg Đura Radovića. Dejan Lazove uspio je da zaustavi šut Kempbela.

Poraz je bolan, neuspjeh je uključio alarm. Istina, izgubiti u osmini finala Svjetskog prvenstva nije sramota, ali u ovom slučaju u odnosu snaga i renomea, poraz od reprezentacije Australije je neuspjeh koji bi mogao da izazove izvjesne potrese.

Crna Gora je od 2008. godine, od evropskog zlata u Malagi, zaključno sa Svjetskim šampionatom 2019, osvojila četiri medalje na velikim takmičenjima. Nije teško zaključiti da su odličja osvajana svake treće godine. Posebno bolna bila su četvrta mjesta sa Olimpijskih igara u Pekingu, Londonu i Rio de Žaneiru! Turbulentnih rezultatskih 11 godina sa usponima, ali i sa više padova, upozoravaju na budućnost. Treba pričati o neuspjehu, ali ne samo u bazenu, već i o drugim stvarima koje pogađaju ovaj sport.

Lista za dublju analizu je poduža, a problemi se nagomilavaju. U vrhu su mala baza, finansijski problemi klubova, problemi oko bazena, odliv igrača kod susjeda (Srba)…

Sto hitnije je potrebno sjesti i dogovoriti se. Ima nade..

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Primorci
Gost
Primorci

Lijepa vam je analiza,ali se ne može živjeti od stare slave i minulog rada!
Jedino sto je ostalo u cg vaterpolu su talentirana djeca koja čekaju da ih drugi pokupe!
Treneri su (velika većina) odavno zbrisali!
Restart je neophodan,kako u savezu,tako i u Primorcu!

Peko Dapcevic
Gost
Peko Dapcevic

Problem najveci su bazeni jer nema se gdje trenirati nema zato klubova zapamtite to. Talenata ima ali klubova nema zato sto nema bazena

Bokelj
Gost
Bokelj

Kako je podijeljenost u drustvu tako i u timu,jedni su za Srbiju,a drugi za Crnu Goru.Polivica igra srcem za Crnu Goru dok druga polovica bolje ne napisati,sramno i skandalozno!

Zelenika
Gost
Zelenika

Vlado nije kriv, sve je ali bas sve morao sam.ostavke oko njega svi…odmah

Kotor
Gost
Kotor

Oko njega i on s njima! Zna se ko se prvi smjenjuje ako selekcija ne pokaze dobre rezultate,selektor valjda!

Goran
Gost
Goran

Ko je ljudi na čelo Saveza ? Ko je Aminova sve ovo?zna li ista o vaterpolu?
Dje je da riješi problem Kotora i Primorca…?

Morski vuk
Gost
Morski vuk

Na celo saveza je covjek iz Pljevalja. Naravno, da nemam nista protiv Pljevalja, ali zar nije logicno da to bude neko ko se razumije u vaterpolo? Nijesam siguran da je covjek prije nego je izabran na tu funkciju i znao da taj sport postoju uopste….

adminjedsmra
Gost
adminjedsmra

Mnogo veća ulaganja u vaterpolo, rukomet , ekipni fudbal…

Flojd
Gost
Flojd

Naravno da ima nade, ako mislimo da imamo vaterpolo mora se uložiti para, godine prolaze bez bazena u Kotoru, nemamo ni jedan bazen na sjeveru, samo 2 na cijelom primorju.. koliko se ulaže u vaterpolo dobro je što uopšte i imamo reprezentaciju.. šteta, od sile u Evropi do jedva egzistencije..

Kotor
Gost
Kotor

Imat ce savez o cemu da diskutije i da smjeni,a trebalo bi i iz saveza smjenit jer su se uljuljkali na pozicijama i ne cine nista! Jel iko spomenuo trenere Primorca koji godinama ne primaju platu a redovno im se uplacuje na racun. Jel ministar Janovic poslao inspekciju da vidi kako se pare rasporedjuju??? Gojkovic je samo poslednja kap u… Više »

Turista
Gost
Turista

Ajde muci i rijesi to

Send this to a friend