Vaterpolo

Fali mali korak do najboljih

Pred današnji put u Bečej “ajkule” su kratko predahnule od rada koji je počeo 9. maja. Sada dolazi ljepši dio priprema sparing treninzi i utakmice. Crnogorski vaterpolisti treniraće sa reprezentativcima Francuske do odlaska u Njemačku na turnir na kojem će igrati sa domaćinom, Italijom i Grčkom.

Po završetku turnira treniraće na Škveru, a u Podgorici do pred put u Aziju. Prvi meč na Svjetskom šampionatu odigraće 14. jula protiv reprezentacije Srbije. U grupi su još sa Južnom Korejom i Grčkom.

Intenzivan rad na obnavljanju kondicije, uz neke taktičke detalje, je iza naših reprezentativaca. Selektor Vladimir Gojković od prije nekoliko dana na raspolaganju ima kompletan tim. Pred put razgovarali smo sa kapitenom Draškom Brguljanom, koji je sa OSC u Mađarskoj stigao do finala domaćeg prvenstva, a u Evropi izgubio od Jadrana u polufinalu Evrokupa. Koliko posla je do sada završeno?

“Odradili smo sve što je trebalo. Radili smo na fizičkoj snazi u teretani i mnogo smo plivali. Radili smo pomalo i taktiku. Sljedeće što nas čeka je put u Bečej i sparing sa Francuzima. Nakon toga je turnir na kojem ćemo vidjeti gdje smo trenutno. Taman ćemo imati vremena da ispravimo greške do početka Svjetskog prvenstva”.

Prošle godine je bio zgusnut takmičarski program, nastupali ste u Svjetskoj ligi, Mediteranskim igrama i šampionatu Evrope. Sada imate samo jednu obavezu, da li je lakše?

“Veliki broj igrača je prošle godine prošao tri takmičenja, nije bilo lako, potrošnja je bila velika, naročito jer smo pucali na medalju. Uspjeli smo i osvojili zlato u Svjetskoj ligi, a bronzu u Taragoni na Mediteranskim igrama. Vidjećemo kako ćemo se sada pokazati, bez utakmica koje mnogo iziskuju. Turnir, ipak, nije isto što i Svjetska liga, manja je, prije svga, emotivna potrošnja. U neku ruku volio bih da smo na završnom turniru Svjetske lige, ali, možda i nije loše što ćemo imati maksimalan fokus na SP”.

Nova pravila vas čekaju, koliko će vam prijati?

“Tek ćemo da vidimo u Njemačkoj koliko će nam prijati. Sigurno će biti promjena, vjerujem da će biti dobre po nas. Vidjećemo, kako će se i sudije, prije svega, navići na pravila. Možda ne bude loše. Svakako će se situacije u napadu brže rješavati”.

Prije svega ste odbrambena ekipa, koja teže daje golove. Koliko će biti teško da se ubrzate u napadu?

“Moramo da ubrzamo igru, nećemo imati onoliko vremena za napad. Igrali smo izuzetnu odbranu i dug napad, ali, eto, moramo da se prilagodimo. Ne samo mi, već i mnogi koji slično igraju. Radili smo na ubrzavanju igre i plivanja, u dijelu što brže tranzicije lopte. Dobra stvar kod novih pravila su leteće izmjene, zbog stila igre koji je mnogo zahtjevniji”.

Napad je kraći?

“Kraće je vrijeme poslije kornera i sa igračem više napad traje 20 sekundi. Biće mnogo više šuteva”.

Promjene u napadu

Dolazite iz uspješnih klupskih sezona, koliko forma hrabri pred nastup na SP?

“Tri igrača su učestvovala na F8 Evrolige, a imali su i odličan rezultat sa svojim ekipama tokom cijele godine. Jadran je igrao finale Evrokupa, ostvario veliki uspjeh, a Đurđič je sa Marsejom osvojio trofej. Čučković duplu krunu u Rumuniji, Murišić sa Egerom stigao do polufinala. Ukropina i ja došli do finala sa FTC-om… Generalno je bila uspješna sezona, jedino što je dugo trajala. Kalendar je problematičan. Istina, bilo je vremena za kraću pauzu, a nekad je i to malo dovoljno za odmor. Odmraćemo nakon Svjetskog šampionata. Možda će naredna sezona biti skraćena zbog Olimpijskih igra. Vidjećemo, svake godine pričaju isto”.

Na premijeri SP sa Srbijom, što može da vam donese pobjeda?

“Vidjećemo kako će se i oni navići na pravila. U svakom slučaju, dobro se poznajemo. Nijesu igrali spektakularan vaterpolo na Evropskom prvenstvu prošle godine, a opet su uzeli zlato. Imaju individualan kvalitet i mogu bilo koga da dobiju. Bez obzira ko nam je rival, ako želimo medalju, moramo svakoga da dobijemo. Grupa je teška, što i nije loše već od starta da uđemo u dvije jake utakmice”.

Četvrtfinale je možda i najvažnija utakmica SP, zar ne?

“Istina, jer se uvijek sve svodi na utakmicu četvrtfinala. Nema veze koje kako igrao do tada. Problem realizacije često ste znali da nadomjestite odbranom, ali problem nerealizacije zicera često je bio kamen spoticanja, upravo u odlučujućim mečevima”.

Kako taj problem riješiti?

“Imamo taj problem, a osim nekoliko igrača, nijesmo specijalna šuterska ekipa. Moramo da poradimo na koncentraciji i radimo kroz treninge. Uvidjeli smo greške i to je najvažnije. Slabiju realizaciju nijesmo imali samo sa Hrvatima prošle godine u četvrfinalu, sjećam se situacije sa Grcima na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti kada smo kod 0:0 promašili tričetiri zicera. Dešavalo nam se više puta, što nije slučajno. Na tome treba da se radi, intenzivno, a nadam se da nećemo imati tu vrstu problema na SP. Nijesmo ekipa koja može da promaši nekoliko zicera i dobije utakmicu. Šanse moramo maksimalno da iskoristimo i možemo sa najjačima da igramo”, zaključio je Brguljan.

Send this to a friend