Vaterpolo

Jovan Sarić, bivša ajkula u kapici Gruzije: Možda će mi biti čudno protiv momaka s kojima sam odrastao, ali daću sve za zemlju koju predstavljam

Za vaterpolo reprezentaciju Gruzije godinama nastupaju igrači s naših prostora, a trenutno je crnogorskoj javnosti najpoznatiji bivši član ,,ajkula“, dijete hercegnovskog Jadrana – Jovan Sarić.

Trideset jednogodišnji šuter u pobjedi nad Brazilom (14:10) postigao je četiri pogotka iz pet šuteva, koliko je dao i nekadašnji reprezentativac Srbije Boris Vapenski.

Za Gruziju igra i Hrvat Marko Jelača, Srbin Dušan Vasić, na klupi je nekadašnji član stručnog štaba ,,delfina“ Dejan Stanojević, a na golu bivši golman Primorca Nikoloz Šubladze…

– Što se tiče utakmice s Brazilom, rezultatski moramo biti zadovoljni, ali ne i igrom u prve dvije četvrtine. Promašili smo mnogo zicera i ušli u neke bespotrebno brze realizacije, što je Brazil znao da kazni. Poslije smo uspostavili naš ritam, odvojili se i sačuvali prednost do kraja – rekao nam je Sarić.

– Činjenica da je Gruzija prvi put na nekom velikom takmičenju ušla kao favorit u neku utakmicu uticala je malo da start bude lošiji. I važnost utakmice je učinila svoje, ali na kraju je sve ispalo onako kako smo željeli.

Što Gruzija očekuje iz večerašnjeg duela sa Crnom Gorom (19.30 h) u drugom kolu Svjetskog prvenstva?

– Za nas je taj meč kao i svaki drugi. Ostvarili smo ono po što smo došli, a to je prolazak u osminu finala. Crna Gora ima ogroman kvalitet iako je dosta podmladila ekipu, većina tih momaka je u tom procesu već nekoliko godina i spremno su dočekali smjenu generacija, što se vidjelo i u Podgorici na turniru Svjetske lige. Sigurno je da ulaze kao favoriti u ovaj meč, žele drugo mjesto i lakšeg protivnika u osmini finala, a na nama je da odigramo najbolje što možemo u ovom momentu i da pokušamo da im pokvarimo te planove – kazao je Sarić.

Koliko će biti čudno igrati protiv dugogodišnjih saigrača?

– Ovo je moje prvo veliko takmičenje u karijeri i, kako to obično biva, već u grupi sastajem se s momcima s kojima sam odrastao i do prije nekoliko godina sarađivao u istom timu. Osjećaj i jeste i nije čudan, iskreno, ne znam… Kako god, to se sve zaboravlja kad skočim u vodu. Daću sve od sebe za zemlju za koju trenutno nastupam – naveo je Sarić.

Novljanin nije prvi Crnogorac koji nastupa za Gruziju. Put su utabali Jovan Popović koji je bio i selektor reprezentacije nekadašnje sovjetske republike, a kapicu je nosio i Damir Crepulja…

Kako je došlo do toga da Jovan Sarić promijeni reprezentaciju?

– Tokom ljeta 2020. sam dogovorio saradnju sa Dinamom iz Tbilsija, klubom koji polako zauzima mjesto i status među 16 ekipa Lige šampiona. Njihov uslov je bio da odmah dogovorimo saradnju na duže, nakon prve godine i nastup za reprezentaciju Gruzije, što mi je zvučalo više nego primamljivo, tako da sam bez mnogo razmišljanja prihvatio i nijesam se pokajao nijedne sekunde – objašnjava Sarić.

– Gruzija se sitnim koracima u posljednje vrijeme probija na vaterpolo mapu, obezbijedili smo i peto uzastopno učešće na evropskom prvenstvu, što je za tako malu zemlju i te kako veliki uspjeh. A i tamo me u grupi čeka Crna Gora – s osmijehom je konstatovao nekadašnji član Jadrana, mađarskog Vašaša, grčkog PAOK-a, francuskog Noazija i italijanskog Telimara.

Send this to a friend