Vaterpolo

Nismo među glavnim favoritima, ali možemo protiv svih da igramo

Draško Brguljan jedan je od rijetkih koji je od velikog uspjeha u Malagi na šampionatu Evrope preskočio samo jednu akciju nacionalnog vaterpolo tima (EP u Zagrebu).

Prošao je sve, od sjajnih do, ponekad, neprihvatljivo slabijih rezultata. Osjetio kako je to biti blizu i daleko od olimpijske medalje. Zna možda i najbolje na koji način diše ekipa. Bio je kapiten u Svjetskoj ligi i doprinio uspjehu ,,ajkula”. Bio je u Taragoni na Mediteranskim igrama.

Primjer je mladim igračima, karijerom koju je izgradio u Primorcu kao šampion Evrope i dogradio u Mađarskoj. Naš vaterpolo as je umjeren u izjavama pred nastup Crne Gore na šampionatu Evrope u Barseloni.

Sa najbolje pozicije, trofejom u SL i trećim mjestom na MI, dočekujete nastup na EP?

“Sve je to tačno, ali i dalje mislim da nijesmo u krugu tri, četiri favorita.”

Zbog čega?

“Zato što se na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti najbolje vidjelo ko je kakav i kako ko igra. Mislim da su ovo bila dva jaka takmičenja, ali ne i najveća. U Svjetskoj ligi nijesu nastupali Srbi, Italijani i Grci, u Taragoni, na Mediteranskim igrama, nije bilo Hrvata i Mađara. Mislim da smo dobra ekipa, koja sa svima može da igra. Rezultati govore da smo takvi i da smo se primakli najboljim ekipama. Ali i dalje mislim da nijesmo u dva, tri favorita. Što ne znači da ne možemo mnogo da uradimo.”

Apetiti su veliki, bez obzira na sve?

“Naravno, naravno. Ponoviću, nijesmo sa posljednjeg SP u toj grupi najboljih ekipa, ali mislim da imamo određene kvalitete, dobru atmosferu, nadam se dobroj formi, što smo pokazali u Svjetskoj ligi i Mediteranskim igrama. Nadam se da ćemo uspjeti da je zadržimo i još malo podignemo.”

Na mnogim pozicijama pokriveni ste vrhunskim igračima. Tu su još mladi, čini se blizu da isprate zahtjeve EP.

“Potpuno se slažem. Mislim da smo na nekim pozicijama među najboljima u svijetu. Konkretno na golmanskim i bekovskim pozicijama. Kvalitet koji imamo, uvijek smo imali, dogradili smo na to nekoliko mladih igrača. Vidjećemo još sa centrima ko će da prođe, a ko god da prođe, mjesto će zaslužiti. Potpuno ravnopravno konkurišu. Bili su odlični, biće nam dodatni kvalitet, prava snaga u napadu, što nam je bitno. Imamo i onih mlađih, koji su se probili. Povratkom Mlađana Janovića dobili smo na ubojitosti u napadu, naročito sa te zgodne strane i dodatni kvalitet u odbrani.”

Odbrana! Koliko još može bolje i koliko je potrebno da se suprotstavite jakoj Srbiji, fenomenalnoj Grčkoj?

“Mislim da smo mnogo bolji bili u odbrani na Mediteranskim igrama u Taragoni, nego u Svjetskoj ligi u Budimpešti. Što je za mene bilo očekivano jer smo u Budimpešti imali dodatni kvalitet u napadu, sa Lekom i Mlađanom, koji jednim potezom mogu da riješe utakmicu. Kad se oni vrate biće još čvršća odbrana. Siguran sam da i u ovom segmentu možemo još da napredujemo. Imali smo takve utakmice koje smo do kraja dobro igrali, eto u Taragoni smo od Španaca branili gol 20 minuta. U nekim mečevima u Budimpešti dozvoli smo protivnicima lake golove. Kao posljednji u Taragoni od Srbije. Neke sitnice moramo da popravimo.”

Golmani?

“Stvarno su pokazali da su fantastični. Nadam se da će da zadrže takvu formu i da će odbrana biti jaka, što je naš najveći kvalitet. Onda tek možemo sa svima da igramo.”

Dva puta bolji od Španije, protiv koje ćete ponovo igrati na EP. Kakvi su utisci i može li Francuska da vam ozbiljnije zaprijeti?

“Najveći adut Francuza je selektor Neno Vukanić, koji je godinama bio sa nama, radio sa Vladom i dobro nas poznaje. Do detaja zna kako igramo i to na svim mogućim nivoima. Prva utakmica je uvijek teška, imamo to iskustvo sa njima iz Rija. Bolji smo od njih, ali ne smijemo da ih potcijenimo, maksimalno moramo da uđemo u meč, sa dobrom pripremom, a onda neće biti problema.

Španija je vrhunska reprezentacija, pobijedili smo ih oba puta sa dva razlike, ali bilo je momenata kada su imali priključak. Biće još bolji. U Taragoni su bili umorniji od nas, opravdano, praktično, cijela ekipa Barselonete je igrala završni turnir Evrolige, nakon kojeg su otišli u Budimpeštu, onda u Taragonu. Oni će se podići deset do dvadeset odsto. Dobili su mnogo povratkom Peronea koji je najbolji igrač. Dobro je što je sa njima posljednja utakmica u grupi, imaćemo vremena da se pripremimo i da prođe prvi umor nakon priprema. Nadam se da ćemo dobiti Francusku, a onda se pripremiti samo za njih i za ono što slijedi.”

Od ponedjeljka ste u Podgorici, možete li nešto značajnije promijeniti do odlaska na EP?

“Imamo još vremena, jer praktično za dvije sedmice igramo sa Španijom. Možemo da se fizički još podignemo, istrošili smo se na prethodna dva tamičenja. Vježbaćemo još neke taktičke elemente, vjerujem neke detalje usavršiti”, poručio je Draško Brguljan.

Send this to a friend