Vaterpolo Stefan Vidović o situaciji u italijanskom vaterpolu

Prvenstvo Italije prekinuto zbog Covida 19: Potonuli smo, ali nada živi

Italijansko vaterpolo prvenstvo je odloženo najmanje na dvije, tri sedmice. Korona virus ušao je u Brešu, Posilipo i Palermo. Slutnje su se, nakon dva kruga turnira Kupa, ipak, obestinile.

Situacija je zbog kovida-19 sve složenija, a neki najcrnji scenario je da će šampionat početi na proljeće!

– U taj scenario ne vjerujem, mada nam je i ovako teško. Konkretno, moja ekipa je u petak stigla na trening, spakovala kofere, a nakon zajedničkog ručka planiran je bio put za Firencu. Pred samo kretanje trener nas je obavijestio da se prvenstvo odlaže. Mislim da je kompletna ekipa u tom trenutku potonula – ispričao je Stefan Vidović, član Ortiđe i reprezentativac Crne Gore koji je u januaru osvojio evropsku bronzu.

Kako dobiti najtežu utakmicu van bazena, pita se Vidović, kojem najteže pada obavezno – neđeljno testiranje i čekanje rezultata.

– Iskreno da vam kažem srce mi se cijepalo kada sam saznao da se liga odlaže. Svjestan sam, naravno, kompletne situacije. Teško je organizovati ovako veliko prvenstvo, a izdaci su veliki i oko samih testova. Ne znam da li baš sve ekipe neđeljno mogu da izdvoje od 500 do hiljadu eura za testiranja igrača i stručnog štaba. Pitam se što nas sve čeka.

Klub sa Sicilije preuzeo je sve mjere predostrožnosti kako bi suzbio pojavu i širenje virusa među igračima.

– Testiramo se sedmično i stresno je. Virus je tu i postoji, ali živim kao da ne postoji, jer bih vjerovatno ,,poludio“ da mislim drugačije. Svaki put kada radim test razmišljam: što ako budem pozitivan? Čekao bi me karantin 14 dana, a onda dva mjeseca rada da se vratim u život. Samo jedan ako je pozitivan svi bi morali u samoizolaciju.

Vidović je kompletan ljetnji period proveo u radu sa nacionalnim timom. Stigao je u Italiju spreman, što se vidjelo u oba turnira Kupa. Njegova Ortiđa stigla je do završnice ovog takmičenja.

– Trenirao sam i stigao motivisan. Odigrali dva turnira, pobijedili u prvom krugu Posilipo i Salerno, a onda u najtežoj grupi, u direktnom duelu za finalni turnir, savladali Savonu. Bili smo bolji od Rome, a izgubili od Pro Reka 10:7, iako smo dugo bili u igri.

Naš reprezentativac je u Napulju postigao četiri gola, a u Savoni, gdje je Reko organizovao turnir, još dva u najvažnijem meču turnira. Vodio je Vidović borbu u oba smjera sa Molinom i Fondelijem.

– Sa Savonom je bio ključan meč za prolaz. Odgovorili smo zadatku. I sa Rekom je bilo dobro, na dva minuta prije, kod 9:7, promašili smo peterac…

Ono što hrabri i što nadu podgrijava je organizacija kvalifikacionog turnira za glavnu rundu Lige šampiona. Ortiđa je domaćin.

– To je ono za što se spremamo. Jedva čekamo da krene turnir. Uslovi za održavanje turnira su idealni, a utakmice će se igrati na otvorenom bazenu. Inače, na Siciliji je dobra situacija. Kruzeri dolaze svakodnevno, ima turista, dok je u nekim djelovima Italije broj oboljelih porastao. Situacija nije alarmantna, ali sa virusom se nikad ne zna.

Send this to a friend