Evropa

Abramovič mora da dokazuaje kako je zaradio prvi milion

Roman Abramovič

Vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, Rus Roman Abramovič možda će morati da dokazuje porijeklo svoje imovine prije nego što dobije novu britansku vizu, piše Gardijan.

Ruski oligarh već dva mjeseca čeka na izdavanje vize, nakon što su britanske vlasti započele rat protiv oligarha. Kako mediji tvrde, Abramovič će biti tretiran kao “novi podnosilac zahtjeva” za britansku vizu.

Abramovičevo bogatstvo se procjenjue na 12,5 milijardi dolara, i zauzima 13. mjesto na listi najbogatijih u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada je najavila da preispituje produženje viza za investitore “tier 1”, koje su između 2008. i 2015. izdate bogatim Rusima (njih skoro 700), a Abramovič je jedan od njih.

Mjere su pooštrene otkako je dvostruki agent Sergej Skripalj otrovan u Salzberiju, što je dovelo do tenzija između Britanije i Rusije. Dauning strit je saopštio da provjerava pojedince koji su i dalje u UK i imaju vizu “tier 1” a koja dozvoljava svakome ko investira više od dva miliona funti u britansku ekonomiju, da ostane u zemlji 40 mjeseci.

Iz Kremlja su poručili da je ovakav tretman prema ruskim biznismenima “neprijateljski i nimalo fer” i da se često događa kada apliciraju za britansku vizu. On će to porijeklo morati da dokazuje van Britanije, vjerovatno iz Rusije, a viza će mu biti odbijena ukoliko se procijeni da on ne kontroliše fondove, da je novac stečen nezakonito, ili da zbog porijekla sredstava izdavanje vize neće doprinijeti javnom dobru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar Litar
Gost
Mitar Litar

Zajmio, ka još neki.

Kazu
Gost
Kazu

Tih dana je zivio u Sibiru i radio prekovremeno. Placen duplo.

Send this to a friend