Evropa

Afera Ibica i dalje drma Austriju: Da li je Tajanina drugarica Bosanka tajni agent?

Afera “Ibica” ne stišava se u Austriji. Tamošnji mediji ističu da nije odgovoreno na pitanje koju ulogu je imala prijateljica drugog čovjeka FPO, Tajane Gudens.

To pitanje zapravo je otvorila tužba Johana Gudenusa, doskorašnjeg drugog čovjeka u Slobodarskoj partiji Austrije (FPO), protiv lica koja stoje iza izrade video snimaka sa Ibice zbog čega je FPO izletjela iz vlade i izazvala krizu u državi.

Na snimcima se vidi razgovor nekadašnjeg lidera slobodaraca Hajnca Kristijana Štrahea kako nudi jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci,

U tužbi, koju je podnio Gudenusov advokat, ukazuje se da je prvi kontakt Gudenusa sa navodnom Ruskinjom, za koju se ispostavilo kasnije da je studentkinja iz Bosne, uspostavljen u januaru 2017.preko njene prijateljice Tajane Gudenus, Austrijanke srpskog porijekla, koja se bavi posredovanjem u prodaji nekretnina.

Ova mlada biznismenka prišla je Tajani sa pričom o bogatoj Ruskinji koja je zainteresovana za nekretninu porodice Gudenus u Kremstalu.

U martu 2017. je Tajanina prijateljica organizovala večeru tokom koje su se upoznali porodica Gudenus, navodna Ruskinja i njen pratilac, koji je takođe naveo lažni identitet, a za kojeg se naknadno ispostavilo da je bio detektiv, kao i jedan bečki advokat, koji stoji iza cijele klopke.

Gudenus je, kako se dodaje u tužbi, povjerovao u ispravnost identiteta sagovornika jer je navodna Ruskinja na sastanak došla sa šoferom u automobilu marke Mercedes Majbah.

Uz to i Tajanina prijateljica uvjeravala je da se radilo o bogatoj Ruskinji, a ona je bila i ta koja je navela da je navodno vidjela prebacivanje sedam miliona eura na računa bečkog advokata.

Pošto ta transakcija ne postoji, advokat Gudenusa Hajnc Šimanko, kako piše bečki “Standard”, sada postavlja pitanje da li je Tajanina prijateljica bila saučesnik u cijeloj klopci, zbog koje su Štrahe i Gudenus morali podnijeti ostavku na sve političke funkcije, a sada se nalaze i pod istragom zbog mogućih krivičnih djela.

U aprilu 2017. “Ruskinja” je došla da vidi nekretninu, a kasnije je bilo još sastanaka, a na jednom je advokat obećao transfer novca.

Gudenus je od prodaje nekretnine očekivao zaradu do 15 miliona eura, a u maju je advokat navodne Ruskinje Gudenusu pokazao, kako se sada ispostavilo, lažne pasoše klijenata.

Istovremeno, “prijatelj” Ruskinje ostao je u kontaktu sa Gudenusom i dogovorio susret sa Štraheom na Ibici. On je Gudenusu rekao kako navodna Ruskinja želi da investira u austrijsku privredu. Čitav susret, koji je trajao sedam sati, sniman je video kamerama, a zbog ponude ilegalnog finansiranja stranke, “pali” su Štrahe u Gudenus.

Bečki advokat, koji je stajao iza klopke, nakon objave dijela materijala saopštio je preko svog pravnog zastupnika da se radilo o “istraživačkom projektu” i negirao je da je video materijalom ucjenjivao Gudenusa.

Tužbom Gudenus želi da se dokopa cjelokupnog video materijala, da se unište sve kopije, i da sazna koliko je novca organizator svega zaradio.

Send this to a friend