Evropa Migrantska kriza

Ambasadorka Songul Ozan: Turska ovo više ne može da podnese

Napeto na grčko-turskoj granici

Na tursko-grčkoj granici haos traje od kada je Turska odlučila da otvori svoju granicu i migrantima dozvoli da krenu ka Evropskoj uniji. Grčka im ne dozvoljava da uđu. Desetina hiljada migranata pokušava da se domogne EU. Sukobi policije sa migrantima su svakodnevni i ne jenjavaju.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je juče Grčku da, kako je kazao, otvori vrata migrantima kojima je Turska otvorila svoje granice, i da ih pusti da idu dalje u druge zemlje Evropske unije.

Erdogan danas putuje u Brisel kako bi sa zvaničnicima EU razgovarao o migrantskoj krizi.

Iz Brisela poručuju da je odluka Turske da otvori svoju granicu sa Grčkom migrantima, zanemarujući sporazum o migracijama iz 2016. godine sa Evropskom unijom, neprihvatljva i svaki politički pritisak te vrste bit će odbačen.

No, ambasadorka Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan, za CdM tvrdi da ta zemlja nije prekršila Sporazum iz 2016. Ipak, poručuje da Turska više ne može da podnese ovu situaciju, niti može da se nosi sa ovolikim brojem migranata posebno ako se zna da gotovo milion novih migranata čeka na granici sa Sirojom da uđe u Tursku.

Songul Ozan

“Novi talas migracija iz Idliba, Turska više ne može da podnese. Ni ekonomski, ni socijalno”, kaže ona.

Ozan tvrdi da se Turska pridržava protokola sa EU iz 2016. godine, te da na silu ne deportuju izbjeglice.

“Ipak, ako oni žele da napuste Tursku, ne sprječavano ih. Zahvaljući nama, EU se spasila od migranata. A moram reći da je EU malo obećanja datih Turskoj održala”, napominje Songul Ozan.

Dodaje da je EU Turskoj dala svega oko pola obećanog iznosa od šest milijardi eura dogovorenih Sporazumom i napominje da je EU svašta obećala kada je potpisan Sporazum ali da je malo toga ispunila.

Songul Ozan u razgovoru za CdM govori kako se može riješiti problem sa migrantima.

Da bi se riješio ovaj problem, kaže ona, mora se stvoriti sigurnosna zona u Siriji, te apostrofira kako se moraju uspostaviti trajni stabilnost i mir u Siriji, sačuvati integritet Sirije, ali u stavranju toga moraju učešće moraju uzeti svi.

“Turska u razgovorima sa EU stalno govori da je ovo ozbiljan problem. Dugo skrećemo pažnju na ovaj problem, upozoravamo EU, NATO i UN. Migracije jesu jedan od najvećih problema. Problem na granici sa Grčkom je cijeli svijet prikazao. To je globalno pitanje. Evropa zna kolika je bila naša požrtvovanost. Turska sama više to ne može da nosi sa ovim problemom”, upozorava sagovornica CdM-a.

Naglašava da je Turska ranije zaustavljala migrante, ali da to više neće da čini.

“Svi ti migranti žele u EU. Ranije smo ih zaustavljali. Više nemamo snage. Dakle, više im ne branimo. Ne možemo ih na silu držati. To kaže i međunarodno pravo. Ako žele, mogu da idu”, napominje ambasadorka Turske u Crnoj Gori.

Oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica je u Turskoj.

Songul Ozan iznosi neke značajne podatke o izbjeglicima.

“Milion djece je među izbjeglicama (do 18 godina). Oko 550.000 je rođeno djece među izbjeglicama od 2011. 600.000 njih ide u osnovnu i srednju školu. Oko 25000 ih je na univerzitetima. Na stotine hiljada je dobilo dozvolu za rad. Besplatno im je zdravstvo. Turska je od 2011. potrošila oko 40 milijardu za sirijske izbjeglice”, napomenula je ambasadorka.

Ona se osvrnula i na Siriju, tvrdeći da Turska želi da tamo budu stvoreni uslovi za mir. Dodaje kako zbog dešavanja u Siriji, oko 800.000 civila čeka da iz Sirije pređe u Tursku, te da ima još oko dva miliona civila koji žele da pobjegnu iz Sirije.

“Nastavićemo borbu protiv terorizma. Želimo da stvorimo sigurnosnu zonu za civile”, istakla je ambasadorka u razgovoru za CdM.

Putin i Erdogan

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan objavili su 5. marta da su postigli sporazum koji bi mogao da okonča borbe u sjeverozapadnoj Siriji. Prekid vatre je stupo na snagu u Idlibu u ponoć 6.marta.

Prema sporazumu o prekidu vatre u Sirijskoj provinciji Idlib predviđeno je i postavljanje bezbjednosnog koridora širokog 12 kilometara duž autoputa M4. Koridorom će, prema sporazumu, zajedno upravljati ruske i turske trupe.

Sastanak Putina i Erdoana, kako je pisao RSE, imao je za cilj da smanji tenzije u odnosima dvije države zbog nasilja u Siriji, koje su prijetile da uvuku ove dvije države u direktan oružani sukob.

Kako mediji prenose, tenzije u Idlibu su bile pojačane u posljednje vrijeme, kada je turska armija pokrenula ofanzivu protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara el Asada, bliskog saveznika Moskve.

Ankara je 27. februara optužila sirijsku armiju da je u vazdušnom napadu ubila 34 turska vojnika. RSE je pisao da je uslijedila odmazda turskih snaga 1. marta koje su ubile 19 sirijskih vojnika u napadu dronom, a oborile su i dva borbena aviona.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Црна Гора
Gost
Црна Гора

Вратит ће се до задњег у Турску .Подршка браћи !

mrkela
Gost
mrkela

Muslimani bježe kod hrišćana od muslimana . Što tu nije jasno .

mrkela
Gost
mrkela

U Rusiju ne bježi niko , oće svi kod Njemaca , svi bi da im je njemačka majka .

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Sve je ovo Amerika kriva. Ja predlažem da ih spakujete u brodove i pravac Amerika. Pa nek se oni bakću sa njima.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve mladi muškarci, šetaju po Cg gradovima bez kontrole i slobodno

Roko
Gost
Roko

Rusija pravi izbjeglice u Siriji i tako napada Tursku i EU. Naravno EU kakva je boli ih za tim i nece da znaju za taj problem dok god oni to ne osjete.

KRIZA
Gost
KRIZA

Roko ,ne moj da stvaraš teorije zavjere.Može te zaboljeti glava od tolikih misli.

Tamo neko
Gost
Tamo neko

Ih ih…Možete vi mnogo više da podnesete. Ništa je ovo

LEPANTO
Gost
LEPANTO

VELIKU SU GRESKU NAPRAVILI VLADARI CRNE GORE!!!!
PROTJERIVANJE JEVREJA IZ SPANIJE TREBA LI SMO TADA DA IH PUSTIMO U CRNOJ GORI!!!! MEDJUTIM BRODOVI SU PRODUZILI ZA TURSKU!!!! MNOGE SU JEVREJKE BILE UDATE ZA SULTANA!!!!
BOGAMI I TAKO MI BOGA!!!! JA DA PITAM JEVREJKU GLEDALA BI ME KAO 🐂!!!! SULTAN JE SULTAN “KAKO JE TO ZALOSNO” ZAR NE

Jupiler
Gost
Jupiler

Ništa te nijesam svatio !!! O čemu je kvaka ????

LEPANTO
Gost
LEPANTO

😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Jupiler
Gost
Jupiler

O čemu ti

LEPANTO
Gost
LEPANTO

😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LEPANTO
Gost
LEPANTO

CIJA TAJNA SLUZBA NAORUZAVA ISIL? TURSKA!!!! CIJA DRZAVA TRAZI DA NJENIH DRZAVLJANA DA PRICAJU MATERNJIM JEZIKOM U ZEMLJAMA EU? TURSKA!!!! CIJA DRZAVA TRAZI ZASTITU ZA SVOJE VJERSKE OBJEKTE U ZEMLJAMA EU? TURSKA!!!! CIJA DRZAVA FINANSIRA IZGRADNJU DZAMIJA U BOSNI SRBIJI KOSOVU ALBANIJI CRNOJ GORI I ZEMLJAMA EU? TURSKA!!!! CIJA DRZAVA JE KAO CLANICA NATO PAKTA USLA NA TUDJU TERITORIJU? TURSKA!!!!… Više »

Savo
Gost
Savo

Ova zadnja teza o genocidu vise lici na Srbiju nego na Tursku

mrgud
Gost
mrgud

pobili ste mnogo moga naroda crnogoraca srba pravoslavaca jermena , usliu na kipar i sve vam je malo . . . . .

Jupiler
Gost
Jupiler

O čemu ti ??

LEPANTO
Gost
LEPANTO

UZELA JE TURSKA MILIJARDE ZA IZBJEGLICE!!!! KAO CLANICA NATO PAKTA USLI STE NA KIPAR!!!! NIKADA NIJESTE PRIZNALI GENOCID NAD JERMENIMA!!!! RATNU ODSTETU PREMA CRNOJ GORI NIJESTE NIKAD PLATILI!!!! ONAMO DJE ZIVE VASI DRZAVLJANI “ZEMLJE EU” TU SE CIJELI KVART PROMJENI!!!! U TURSKOJ POSTOJE SAMO DVIJE CRKVE “KATOLIČKA I PRAVOSLAVNA” KOJU POLICIJA CUVA 24 CASA OD VASE DEMOKRATIJE!!!! I ONO NAJBITNIJE… Više »

samo pitam
Gost
samo pitam

meneme se cini da su turska i grcka u NATO

Neko
Gost
Neko

Evropa danas blage veze sa hriscanstvom nema i polako se raspada, balkan je nesto malo bolji u duhovnom smislu, a i tu polako nestaje. U islamskim zemljama vladajuce stranke su pod totalitarnim rezimima koje kontrolisu i ucjenjuju ameri i njihovi najblizi saveznici u bliskom istoku u cilju stvaranja njihovih dugoocekivanih planova. Turska naravno nemoze dugorocno da podnese taj veliki val… Više »

Miloš
Gost
Miloš

Treba se dogovoriti sa Turskom i napravit pristojan prostor uSiriji za izbeglice. Da ne idu ni u Tursku ni u EU. Bolje da se daju pare za to nego za silnu vojsku na granicama EU koja svakako ne može biti uspešna.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ti mgranti su hrabri pred evropskom policijom i vojskom, da su upola tolko hrabri bili u siriju Asad bi odma pa. Nije mi jasno da Eveopa ne vidi sto se desava i sto je ustvari cilj Rusije, a bukvalno ona ostane jedinaevropska zemlja sa vecinski hriscanskim narodom. E sad sto je plan evrope sto ovako reaguje to neznam. Samo znam… Više »

Animus
Gost
Animus

A sto bi Asad pao? Legitimno izabran predsjednik, kojeg Zapad i Turska hoce slomiti, pa da postave “prijateljsku”Vladu i da bi im oteli gas i naftu. Turska finansira tzv. pobunjenike. Sirija je bila stabilna zemlja, sa dosta dobrim standardom zivota, bez duga drzavnog.

Vase i Nase
Gost
Vase i Nase

Asad legitimno izabran? Jesi obolio od Korona virusa?

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Vidis to i ja pomislih. Kako ljudi koje je strah da ratuju u svojoj zemlji, sprovode teror u tudjim zemljama sukobljavajuci se sa svima koji im se nadju na putu? Samo neka nas zaobidju pa sto god oce. Evo smo primili izbjeglice devedesetih ka rod rodjeni, pa nam sad jade zadavaju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

možeš samo zamisliti ovih bezobraznih grka jer ovaj dar od turske u vidu desetine I stotine hiljada radikalnih migranata ne žele da puste u svoju zemlju

Lipovo
Gost
Lipovo

Zar nije NATO zadužen za ovakve ,,elementarne,, nepogode ili je ovo zajednička igra protiv protiv hrišćana. Osvijestite se na vrijeme, Balkan je uvijek pobjeđovao, iako sa velikim žrtvama.

Mr. Bean
Gost
Mr. Bean

Mnogi ovdje ne znaju šta sadrži sporazum iz 2016 između EU i Turske. Sporazumom je predviđeno da Turska ne dozvoli migrantima put ka Evropi a EU se obavezala da Turskoj pošalje finansijsku pomoć za to. EU to nije uradila i ako je Turska u više navrata tražila od EU da se drži sporazuma. EU se oglušila,Turska ne može više držati… Više »

Jadar
Gost
Jadar

Ovo je perfidni plan da islam pregazi Evropu. Ratovalo se i kod nas, pa nije 22 miliona Jugoslovena krenulo preko granice u Evropu. Podrška Grčkoj, šta čeka Crna Gora, Grčka je članič NATO i dužni smo da im vojno pomognemo. Turci su provo bombardovali Sirijce u taj Idlib, pa kad su izbjeglice krenule otud, e sad hajte u Evropu. E… Više »

Petar
Gost
Petar

Ovo nema veze sanamerom da islam pregazi Evropu, Turska je delimično u pravu, Eu mora da pomogne Turskoj oko tih izbeglica i da se stvore uslovi da se izbeglice vrate u Siriju. Ni jedna država pa ni Turska nije dužna da primi izbeglice. EU je licemjerna , optužuje Tursku kad neće izbeglice. Pa nećemo mi ih ni mi naravno. Podrška… Više »

Islamska posla
Gost
Islamska posla

Finansiraju razbijanje sirije ratom pa sad hoce jos i migrante iz te zemlje da nam uvale.bas su prakticni.a sto neka druga islamska zemlja ih ne primi kad su medjusobno solidarni i vjerski povezani.i ovako se tesko prehranit,pa nam jos i oni trebaju.strasno

Nagual
Gost
Nagual

Ne može novinar da napiše “bit će”.. jer to nije u u skladu sa pravopisom niti crnogorskog jezika, niti srpskog jezika.. treba ga vrnut u osnovnu školu.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Pa koliko ta Sirija ima stanovnika, 50 mil, evo se sve zemlje o jadu zabavise od njih.

starac fočo
Gost
starac fočo

Kako namazana izjava. Pa što ih uopšte puštate prvo da uđu u Tursku a zatim i nama ovamo u Evropu? Zar im nije bliže da traže azil u SA, UAE, Kuvajtu, Kataru?
Evropa da je pametna (kao što nije), da pošalje zajedničku vojsku dolje na južne granice i hermetički zatvori prostor. Dosta više islamizacije euro kontinenta.

Bokelj
Gost
Bokelj

A oklen hrišćanstvo u Europi?? Da nije srpska spc crkva stvorila Europski hrišćanski kontinent??

Pomorac
Gost
Pomorac

A od kad se to kaze Europa u Boki posto sam i ja iz Boke? Nije naravno SPC al nije ni prefidni Vatikan

kakoje
Gost
kakoje

Islam u Evropi je stariji nego sve “moderne” evropske civilizacije. Endelus, i sve ti je dovoljno. Cus islamizacija, kao da je islam novo na prostorima Evrope, ne pretvarajte se…ti i tebi slicni.

Penzija 128 e
Gost
Penzija 128 e

Ne saljite ih nama
Ne mozemo ni sami sebe prehranit

cekajmalo
Gost
cekajmalo

Zasto tako ? Pa evo mi grabimo ka EU. Iliti grabimo ka tome da se ukopamo jos vise. Upravo je rekla da ih EU nije ispostovala. A sta ce tek nama da naprave…Makse. Bjezanija iz CG

Mrgud
Gost
Mrgud

A đe pameti,u EU ILI Rusiju?

Svice zora
Gost
Svice zora

Mrgude moze i u Siriju i tamo je bolje nego pod vlascu DPS-a ali nije im ovo sve tata kupio. Polako doci ce i na njih red a pocela je …da svice junacka zora.

Anonimus
Gost
Anonimus

Baš će oni kod nas da dođu

Bokelj
Gost
Bokelj

Veliš imamo dosta traktorista, a??

Send this to a friend