Evropa

Angelu Merkel pritiskaju da stopira Sjeverni tok 2 nakon trovanja Navaljnog

Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je pod sve većim pritiskom domaće javnosti da okonča saradnju sa ruskim partnerima na projektu Sjeverni tok 2, nakon što je vlada potvrdila da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok, piše Gardijan.

Njemačka partija Zelenih pozvala je kancelarku da gotovo završeni infrastrukturni projekat iskoristi kao sredstvo pritiska i uslovljavljanja Kremlja da odgovori na optužbe u slučaju Navaljni.

“Ovaj otvoreni pokušaj ubistva kroz strukture Kremlja, koji su poput mafije, ne samo da bi trebalo da nas brine, već mora da ima i realne posljedice”, rekla je Katrin Gering-Ekard, koopredsjednica Zelenih u Bundestagu.

“Sjeverni tok 2 više nije projekat koji možemo da sprovodimo u saradnji sa Rusijom”, dodala je ona.

Ruski zvaničnici insistiraju na tome da nema razloga za optužbe sa zapada i poručuju da bi potencijalni odgovor Njemačke ili neke druge zemlje bio preuranjen.

Kremlj je saopštio da analize rađene u Rusiji – prije nego šte je opozicioni političar transportovan u berlinsku bolnicu – nisu pokazale ništa sumnjivo.

“Nema osnova za optuživanje Rusije. Ne prihvatamo nikakve optužbe u ovom slučaju”, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Pojedini ruski agenti idu dalje i optužuju zapadne obavještajne agencije za trovanje Navljnog. Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obavještajne službe, rekao je da “Moskva ne može isključiti mogućnost da su trovanje organizovale zapadne obavještajne službe”.

Takođe, Andrej Lugovoj, kojeg je Velika Britanija optužila za trovanje Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u Londonu, optužio je Berlin.

“Njemci su Navaljnog kontaminirali novičokom”, rekao je Lugovoj.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borel pozvao je Moskvu da sarađuje u međunarodnoj istragi u slučaju trovanja Navaljnog.

“Brisel zadržava pravo da preduzme odgovarajuće mjere, uključujući i restrikcije”, rekao je Borel.

Pozivi da se trajno zaustavi izgradnja gasovoda ispod Blatičkog mora u dužini od 1.220 kilometara, od Narvskog zaliva u Rusiji do njemačkog grada Lubmin, odjeknuli su i unutar vladajuće stranke.

Norbert Retgen, političar Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, rekao je u srijedu njemačkim medijima da bi završetak zajedničkog projekta predstavljao podsticaj Putinu da “nastavi sa svojom politikom prezira”.

“Poslije trovanja Navaljnog potreban nam je snažan odgovor, jezikom koji Putin razumije. EU bi trebalo da donese zajedničku odluku o stopiranju Sjevernog toka 2”, rekao je Retgen.

Njemački list Bild je takođe pozvao kancelarku da promijeni stav o projektu Sjeverni tok 2, iako je Merkelova u utorak ponovila namjeru svoje vlade da dovrši infrastrukturni poduhvat vrijedan više milijardi eura.

“Vlada može da osudi trovanje Navaljnog, da izrazi žaljenje ili da pozove Kremlj da hitno odgovori na optužbe, ali sve dok rade u dosluhu sa Putinom na gasovodu Sjeverni tok 2, ove deklaracije predstavljaju prazne riječi…”, piše u Bildovom uvodniku u jučerašnjem izdanju.

Projekat gasovoda je skoro završen i preostalo je 160 od planiranih 1.220 kilometara cijevi.

Međutim, izgradnja je zaustavljena u decembru prošle godine, nakon što su SAD zaprijetile sankcijama pojedinim kompanijama koje su uključene u projekat.

Njemačka kompanija “Uniper”, jedna od firmi partnera u Gaspromovom projektu, prije mjesec dana je govorila je o “sve većoj mogućnosti da gasovod nikada neće biti završen”.

Kako Gardijan prenosi, projekat izgradnje gasovoda je od vitalnog značaja za Njemačku, jer će zemlji u budućnosti biti potrebno više uvezenog gasa, a posebno saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija na sjeveroistoku zemlje.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
NarozIskra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naroz
Gost
Naroz

Ova zelena je podržala Abazovića… Očekujemo hitno saopštenje DF-a i episkopakog savjeta 🙂

Iskra
Gost
Iskra

Kancelarka bi licno izgubila, pticice kazu, ako stopira sjeverni tok 2.

Send this to a friend