Evropa

Austija ne želi da otvori granice prema Hrvatskoj

Sebastijan Kurc (Foto: EPA)

Hrvatska, uz Italiju, Španiju, Grčku i Sloveniju, nije na spisku zemalja prema kojima će sredinom juna Austrija otvoriti svoje granice. Iz izjava austrijske vlade da će se svako otvaranje granica voditi uz “dobru koordinaciju” i “usko koordinisani pristup” može da protumači, navodi Jutarnji list, da Austrijanci ne žele da rizikuju otvaranje prema zemljama koje, prema njihovom mišljenju, nemaju zadovoljavajuću epidemiološku situaciju.

Budući da je u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, epidemiološka slika jedna od najboljih u Evropi, opravdano je pitanje zašto Austrijanci oklijevaju, navodi portal.

Mjere koje su trenutno na snazi, a koje bi ostale da važe i za Hrvatsku ako Austrijanci ostanu pri svome, ne zabranjuju ulazak u Austriju, ali ga značajno otežavaju. Tako će hipotetički turisti koji se vraćaju s ljetovanja iz Hrvatske na ulasku u Austriji morati da imaju negativan test na Covid-19 koji nije stariji od četiri dana ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Sve to bi moglo bi da bude dovoljno da obeshrabri Austrijance i ostale koji, odmah nakon Njemaca, drže najveći udeo u njihovoj strukturi turista. Lani su činili čak 19,6 odsto i ostvarili 21.000 dolazaka te 58.000 noćenja.

Kako Jutarnji list saznaje, pozivajući se na dobro upućene izvore, popuštanje granica prema Hrvatskoj moglo bi da se realizuje, ali ponajviše zbog pritiska Evropske komisije.

“Preporuka je Komisije, koju je navela u svojim smjernicama, da se granice otvore za zemlje s povoljnom epidemiološkom situacijom, a poseban je uslov prema kojem to otvaranje granica ne sme da bude diskriminatorno prema državama. Uvjereni smo da će Austrija sredinom juna ipak morati da otvori granice kako bi Austrijanci koji to žele mogli da odlaze na odmor i izvan zemlje”, rekao je taj izvor za Jutarnji list.

6

avatar
1000
4
2
0
 
6
bonacaKonikmarkoNebitnoNebitno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bonaca
Gost
bonaca

Ko jos moze vjerovati u EU i njihovu solidarnost,jos je smjesnije da ljudi vjeruju u EU vrijednosti a ne znaju niti jednu nabrojati. Uostalom sacekajmo jos malo da vidimo kojim ce putem Njemacka krenuti u ovoj prici.

marko
Gost
marko

Oni zavidali hrvatima a ovi nama … moramo i mi nekome … srbistanu naravno .

Nebitno
Gost
Nebitno

Vjeruju im za podatke o koroni sve a i odnosi su im fenomenalni,tek su pred korinu dobili dozvolu da bez peripetija rade u Austriji sa Hr pasošem.

Haris
Gost
Haris

Zato što će svi preko Njemačke i Auštrije za Hrvatsku na more aaaaaaaahahahahahaha

Nebitno
Gost
Nebitno

Toliko im Austrianci vjeruju na njihovim podacima a odnosi su fenomenalni,tek su im dozvolili pred koronu da uopšte smiu bez peripetija da rade sa Hr pasošem u Austriu.

Konik
Gost
Konik

Nijemci će na hrvatsko more preko Njemačke?!? Hahahahaha

Send this to a friend