Evropa

Austrija pokrenula istragu protiv Sebastijana Kurca

Sebastijan Kurc, Foto: EPA

Protiv austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonelija pokrenuta istraga zbog sumnje da su dali lažni iskaz u aferi “Ibica”.

Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala obavijestilo je Kurca i Bonelija da se protiv njih vodi istraga i da se oni vode kao osumnjičeni, prenio je sam Kurc u izjavi medijima.

Opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Neos podnijele su prijavu protiv Kurca i Bonelija.

Kurc i Boneli su, pred istražnom odbornom, rekli da nisu bili uključeni u imenovanja šefa Austrijskog privrednog holdinga (OeBAG) Tomasa Šmida i devet članova Nadzornog odbora.

Tužilaštvo, s tim u vezi, ima očigledno drugačije viđenje, i može podnijeti zahtjev za krivično gonjenje.

Kurc je, na današnjoj konferenciji za štampu pred sjednicu vlade, rekao da očekuje da će Tužilaštvo podnijeti zahtjev za krivično gonjenje i da će morati pred sudiju te tako dobiti priliku da iznese svoje viđenje stvari.

On je kazao da je pred istražnom odborom pokušao da doprinese rasvetljavanju stvari od prije par godina.

“Postala je uobičajena metoda da se u istražnom odboru podmetanjima podstiču tenzije. Brzo se pokušava nekome riječ staviti u usta i izokrenuti je, te ljude natjerati na lažne iskaze”, objasnio je Kurc.

On je istakao da ne pomišlja na ostavku i da je uvijek na sva pitanja odgovarao držeći se istine. Zbog toga, kaže, ne može zamisliti da bude osuđen. Istakao je da je uvijek bio svjestan da je istraži odbor važno tijelo, kojem mora da odgovara.

Istovremeno je podsjetio i da se mnoga pitanja, koja su postavljena, tiču stvari koja su se dogodila prije mnogo vremena.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Haris
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Haris
Gost
Haris

ovo i Crna Gora trazi! Pravdu! Eviva Montenegro! Da je vjecna!

Send this to a friend