Evropa

Austrija vraća ljekare iz penzije, antivakseri plaše ljude svojim teorijama

Foto: EPA
Foto: EPA

Teška epidemiološka situacija izazvala je vanrednu situaciju u mnogim bolnicama širom Austrije, a u pokrajini Donja Austrija se već pribjeglo drastičnoj mjeri da ponovo na posao pozovu oko 1.000 ljekara i medicinskih sestara, koji su od 2017. u penziji.

Pokrajinska agecija za zdravstvo uputila je pismo penzionisanom medicinskom osoblju da „uskoči“ svuda gdje postoje problemi u zdravstvu.

Oko 234 bivši zaposlenih se već odazvalo u slučaju potrebe da pomogne aktivnim kolegama. Kao platu dobiće isplaćen iznos posljednje zarađene bruto plate.

Pokrajinska klinika u Šajbsu, Odjeljenje za anesteziju i intenzivnu medicinu, već je prošle godine pozvala “ penzionere “ da se dobrovoljno vrate na psoao.

Šef Odeljenja Robert Resel rekao je da su medicinski radnici spoznali opasnost pandemije i došli da pomognu, te su već preko godinu dana velika podrška.

U Donjoj Austriji na raspolaganju je 334 kreveta u intenzivnim jedinicama pokrajinskih klinika, od kojih je aktuelno 89 slobodno, a 109 zauzimaju kovid pacijenti. Uskoro predstoji prekoračenje sistemski kritične popunjenosti od 33 odsto, što predstavlja problem.

Nova priča antivaksera u Austriji – vakcina preko pijaće vode

Antivakseri u Austriji neprestano šire nove priče o namjerama vlasti da vakcinišu čitavo stanovništvo, plašeći time građane. Tako aktuelno kruži priča da je vlasti pokrajine Gornja Austrija, koja je trenutno žarište infekcije, stavljaju vakcinu protiv korone u pijaću vodu.

Pokrajinski sekretar nadležan za vodoprivredu Štefan Kajneder ukazao je, s tim u vezi, da se tokom pandemije neprestano šire lažne vijesti, kako vlasti namjeravaju da nasilno vakcinišu građane.

„Tvrdnje koje se sada šire preko mesendžera o vodi u Gornjoj Austriji su lažne vijesti“, naglasio je on.

Istakao je da je pijaća voda u Gornjoj Austriji najvišeg kvaliteta i da se neprestano provjerava.

„Voda je kod nas namirnica koja se najviše kontroliše“, podvlači pokrajinski sekretar, dodajući da ne bi ni mogli da se sprovede vakcinisanje na taj način.

Kajneder naglašava da takve priče imaju samo cilj da stvaraju dalji razdor u društvu.

Send this to a friend