Evropa

Babiš demantovao Zemana, tvrdi da je novičok u Češkoj samo testiran

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je poslije sastanka sa šefovima Bezbjednosno informativne službe i vojne obavještajne službe da Češka nije proizvodila, razvijala ni skladištila otrove tipa novičok, već je samo “u mikrosintezi testirala” minijaturne količine nervno-parališućeg otrova A-230, a zatim ih uništila.

Babiš je zatražio sastanak sa šefovima civilnih i vojnih obavještajaca zbog nedavne izjave predsjednika Miloša Zemana da je Češka proizvela i testirala malu količinu otrova tipa onog kojim je u Velikoj Britaniji izveden napad na bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja.

“U izjavi predsjednika Zemana očigledno se različito tumače riječi proizvodnja i testiranje. Predsjednik je u pravu da zakon iz 1997. godine označava za proizvodnju svaku hemijsku reakciju, dok u saopštenju Vojnog istraživačkog instituta mikrosinteza nije označena kao proizvodnja”, saopštila je češka vlada.

>>>Zeman priznao da je i Češka proizvodila i testirala otrov novičok<<<

Vlada je u saopštenju posebno naglasila da je otrov A-230 koji je u Brnu testiran i uništen drugačiji otrov, sa drugačijim hemijskim svojstvima od otrova A-234 kojim su napadnuti Skripalj i njegova ćerka.

“Zaključio sam. Kod nas je bio proizveden i testiran novičok, u maloj količini i zatim uništen. Znamo gdje, znamo kada i licemjerje je da se pretvaramo da toga kod nas nije bilo. Nisam pitao zašto je proučavan, ali znam da je testiranje obustavljeno i nije dalje nastavljeno”, rekao je Zeman prošle nedjelje privatnoj televiziji TV Barandov.

>>>Potvrđeno da je Skripalj otrovan nervnim agensom<<<

Tu Zemanovu izjavu odmah je iskoristila Rusija da optuži zapadne zvaničnike da lažu da je Rusija umešana u trovanje Skripalja, a Zeman je dobio veliki publicitet u Rusiji kao časni političar koji, kako je navedeno, demaskira zapadnjačke laži.

“Nema ničeg protivrječnog u saopštenju premijera i izjavi predsjednika. Jasno se slažu da je laž ruska optužba da je Češka umiješana u pokušaj trovanja Skripalja. Češka ima sjajnu hemijsku jedinicu kojom se sa pravom ponosimo. Zato je logično da u laboratorijama radimo s raznim materijama, koje se zatim unište. Riječ je o mikroskopski malim količinama”, poručio je predsjednik Zeman preko svog portparola.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PRCKO
Gost
PRCKO

A i nikakav je…

Send this to a friend